Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 11. 2012,
7.38

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

kolesarstvo Tom Boonen

Četrtek, 22. 11. 2012, 7.38

8 let, 5 mesecev

Boonenu že četrtič v karieri kristalno kolo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Tom Boonen je bil že četrtič v karieri proglašen za najboljšega kolesarja v Belgiji. Boonen je prejel lovoriko 'Kristalno kolo,' ki jo podeljuje belgijski časopis Het Laatste Nieuws.

Zmagovalca v točkovanju za lovoriko določa 75 glasovalcev. Med njimi je devet bivših dobitnikov omenjene lovorike, 25 nekdanjih kolesarjev, zastopani pa so tudi člani Belgijske kolesarske zveze, nekdanji selektorji reprezentance in športni novinarji. Boonen je za dobrih sto glasov ugnal aktualnega svetovnega prvaka Philippa Gilberta (BMC Racing) in tretjega z letošnje dirke po Italiji Thomasa De Gendta (Vacansoleil-DCM). Poleg Boonena so nagrade prejeli še Kevin De Weert (Omega Pharma-Quick Step), ki je bil proglašen za najboljšega pomočnika, selektor belgijske reprezentance Carlo Bomans, ki je bil proglašen za najboljšega športnega direktorja ter Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Mercator), ki je bil proglašen za najbolj obetavnega mladega kolesarja. Boonen je letos dosegel 13 zmag na kategoriziranih dirkah Mednarodne kolesarske zveze. Najpomembnejše so zmage na dirkah E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke, dirki po Flandriji, Gent-Wevelgem in Pariz-Roubaix. Poleg tega je Boonen z ekipo Omega Pharma-Quick Step osvojil naslov svetovnega prvaka v ekipni vožnji na čas.

Boonen, ki je lovoriko prejel že leta 2004, 2005 in 2006, se je tako izenačil z Gilbertom, ki je prav tako že štirikrat prejel to lovoriko. A Gilbert jo je prejel štirikrat zapored, kar je v enaindvajsetih letih kar podeljujejo to priznanje, uspelo le njemu. Večkrat kot Boonen in Gilbert je lovoriko osvojil le Johan Museeuw, ki jo je prejel petkrat.

Ne spreglejte