Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
18. 6. 2015,
22.38

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jure Golčer Po Sloveniji Po Sloveniji

Četrtek, 18. 6. 2015, 22.38

8 let, 2 meseca

Avto mu je prekrižal pot, da bi postal nesporni junak dirke Po Sloveniji

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvi dan kolesarske dirke Po Sloveniji je pozitivno presenetil Jure Golčer, ki se je odlično znašel na 8,8 kilometra dolgem kronometru. Sicer pa se je v zgodovino dirke že zapisal z zlatimi črkami.

Po prvi etapi dirke Po Sloveniji najboljše kaže Rusu Artemu Ovečkinu, ki je bil najhitrejši na kronometru po ulicah Ljubljane. Čeprav ima nekaj naskoka pred konkurenco, pa so dobri hribolazci tik za njim. Diego Ulissi, ki je že osvojil dirko Po Sloveniji leta 2011 in letos na Giru zmagal v sedmi etapi, ima vsega dve sekundi pribitka.

Odlično se je s kronometrom spoprijel tudi Jure Golčer. Na osmem mestu je bil z zaostankom sedmih sekund najboljši Slovenec (prekolesaril ga je v času 10:29). "Niti v sanjah nisem pričakoval, da mi bo tako šlo. Res pa je, da smo imeli tisti na koncu morda nekaj prednosti, ker se je veter umiril. Pihalo je precej manj kot tistim na začetku," je bil Golčer vidno zadovoljen po četrtkovem dnevu.

Lahko bi imel celo štiri lovorike na dirki Po Sloveniji

Golčer je bil že dvakrat junak dirke Po Sloveniji, saj jo je osvojil leta 2006 in 2008, zdaj pa se je spet postavil v položaj, iz katerega bo lahko neobremenjen napadal rumeno majico: "Dobil sem veliko motivacijo. Vedel sem, da sem dobro treniral. Do sobote je še daleč. Sobotna etapa je zelo težka. Zagotovo pa je lažje štartati s prednostjo. Že v petek se lahko zgodi več kot v soboto, če ne bomo imeli vsega pod nadzorom. Pred nami je zelo težka etapa. Lani nas je na vrh klanca Strma Reber prišlo 15, v cilj pa potem 40 kolesarjev. To vse pove o težavnosti, letos je etapa še težja."

Avstrijska ekipa Felberbayr, za katero kolesari Golčer, je prišla na slovensko kolesarsko dirko povsem neobremenjena in ne z velikimi pričakovanji, saj imajo svoje načrte v deželi severno od nas.

Se mu pa letos ponuja priložnost, da bi dosegel hat-trick in kot prvi osvojil dirko Po Sloveniji trikrat. Za zdaj je dvakrat uspelo njemu in Mitji Mahoriču. "Za moja leta bi bila to znanstvena fantastika. Verjetno mi bodo ti dosežki po koncu kariere več pomenili kot zdaj. Res pa je, da bi lahko že takrat, ko sem bil leta 2003 drugi, zmagal. Imel sem veliko smole s padcem in še avti so me zaustavili na Šmarjetni Gori (prekrižali so mu pot, ko je poskušal prehitevati, in ga tako zaustavili. Takrat je zmagal Mahorič, op. p.). Že tisto leto bi morda zmagal. Leta 2005 sem si nato pred dirko zlomil ključnico, bil pa sem v življenjski formi. Najbrž bi bila moja statistika tako še boljša, če ne bi imel smole," se je Golčer še ozrl v preteklost.

Ne spreglejte