Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2012,
13.20

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lance Armstrong Sydney

Četrtek, 6. 12. 2012, 13.20

4 leta, 6 mesecev

Armstrong za zdaj še z olimpijsko medaljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Upravni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja je na včerajšnji seji sklenil, da zaenkrat še ne odvzamejo bronaste olimpijske medalje Američanu Lanceu Armstrongu.

Enainštiridesetletni Armstrong je leta 2000 na olimpijskih igrah v Sydneyju osvojil bronasto medaljo v posamičnem kronometru. Tistega dne sta ga premagala Vjačeslav Ekimov in Jan Ullrich. USADA je pred časom dosegla, da je Mednarodna kolesarska zveza potrdila odvzem vseh njegovih sedmih zmag na dirki po Franciji. To pomeni, da so Armstrongu brisali vse rezultate, ki jih je dosegel po prestani bolezni. V skladu z veljavnimi pravili ponovna analiza Armstrongovega vzorca (če je bil odvzet) v Sydneyju ne pride v poštev, saj jih lahko hranijo le 8 let. Mednarodni olimpijski komite je pred meseci opravil zadnje analize vzorcev odvzetih na igrah v Atenah leta 2004. Ponovno so pregledali 105 vzorcev, ki so bili sumljivi. Potrjeno je že, da so si štirje atleti pomagali z nedovoljenimi sredstvi. Rok za analizo teh vzorcev se je iztekel 29. avgusta letos.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) sedaj čaka, da Mednarodna kolesarska zveza (UCI) uradno kaznuje Armstronga. UCI je pred dobrim mesecem dni že potrdila kazen, ki jo je Armstrongu izrekla USADA. Odvzeli so mu vse zmage na dirki po Franciji, medtem ko o olimpijski medalji ni bilo govora. Odvzeli mu naj bi vse rezultate od 1. avgusta 1998. Ohranil naj bi le naslov ameriškega in svetovnega prvaka, ki ju je osvojil leta 1993, zmagi iz leta 1995 na dirki Clasica San Sebastian ter leta 1996 na dirki Valonska puščica. Ostali sta mu tudi dve etapni zmagi na dirki po Franciji ter vsi rezultati, ki jih je dosegel preden je pričel zdravljenje zaradi raka. ''Čeprav so Armstrongu odvzeli vseh sedem zmag na Touru, uradno še ni bil kaznovan,'' so izjavo enega izmed članov upravnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja zapisali v nizozemskem Telegraphu. Tehnično MOK še nima pravne podlage, da bi Armstrongu lahko odvzeli olimpijski bron.

Ne spreglejte