Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 1. 2015,
15.35

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lance Armstrong Greg LeMond

Četrtek, 22. 1. 2015, 15.35

2 leti

"Armstrong si zasluži dosmrtno prepoved nastopanja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trikratni zmagovalec francoskega Toura, legendarni Greg LeMond, je v Avstraliji ponovil hude obtožbe proti Lanceu Armstrongu. "Če si kdo zasluži dosmrtno prepoved nastopanja, je to on," je dejal.

Legendarni ameriški kolesar Greg LeMond, ki se te dni mudi v Avstraliji, kjer poteka prva etapna dirka za točkovanje serije WorldTour, se je znova obregnil ob padlega šampiona Lancea Armstronga.

Med 53-letnim LeMondom in deset let mlajšim Armstrongom obstaja posebna vez. Ko je prvi (LeMond) v začetku 90. let prejšnjega stoletja končal kariero, jo je drugi (Armstrong) začel, in ko se je drugi po bolezni vrnil v kolesarsko karavano, je prvi glasno izrazil dvom o njegovi čistosti.

"Če je Armstrong čist, je to največji povratek v kolesarstvo, in obratno, če ni, je to največja prevara," je takrat izjavil LeMond, ki se je po tistem, ko so Armstrongu leta 2012 zaradi dopinških prekrškov odvzeli vseh sedem zmag na francoskem Touru, v zgodovino zapisal kot Američan z največjim številom zmag na Touru – zmagal je trikrat.

Ne gre za doping, ampak za uničevanje življenj

O Lanceu se je pred začetkom tretje etape dirke Tour Down Under razgovoril tudi pred avstralskimi novinarji. "V preteklosti sva imela precej spodoben odnos, od leta 2001 pa res nimava prav nobenih stikov. Nisem zamerljiv, sem pa realističen glede tega, s kom imam opravka, on pa ne kaže nobenega obžalovanja nad dejanji, ki jih je storil. Ne gre toliko za sam doping, bolj mu zamerim to, kar je storil ljudem, kako je uničeval njihova življenja. Še vedno sem pripravljen govoriti z njim, a le pod določenimi pogoji," je poudaril LeMond.

Največja prevara v zgodovini kolesarstva

Na vprašanje, ali je kazen, ki je doletela Armstronga – dosmrtna prepoved delovanja v športu –, preostra, je bil LeMond jasen: "Če si kdorkoli zasluži tovrstno prepoved – Ben Johnson je leta 1988 dobil dosmrtno prepoved, s tem da ni bil vpleten v afero izkrivljenja resnice –, potem je to on. Mislim, da še nikoli nismo imeli kolesarja, ki bi bil vpleten v takšno prevaro. Škoda."

Nepopustljiv je bil tudi v zvezi z vprašanjem, ali naj Teksašanu skrajšajo kazen. "Zakaj le? Da bo lahko nastopal na dirkah amaterjev? Saj lahko sam organizira dirke. Če si kdo zasluži dosmrtno prepoved, potem je to on. Zakaj potem sploh imamo pravila? Mislim, da si vsak človek zasluži drugo priložnost. On pa je prikrivanje in podkupovanje nadaljeval v nedogled. Česa takega v zgodovini kolesarstva še nismo videli," se je razburil nekdanji zmagovalec francoske pentlje.

Iz spomina je izbrskal tudi zgodbo o tem, kako ga je Armstrong skušal izriniti iz sveta profesionalnega kolesarstva in kako je pritiskal na podjetja, kot je na primer Trek – z njim je LeMond sodeloval v preteklosti –, naj prekine pogodbo z njim.

"Kolesarstvo je bilo ves moj svet, on pa se je resno lotil tega, da bi me iz tega sveta izključili. Ni lahko, ko se nate spravi tak človek. Bilo je stresno in način, kako se je spravil name, je bil povsem neprimeren. Ne maram, da mi grozijo ali me ustrahujejo, zato sem bil pripravljen tvegati marsikaj," je še povedal LeMond, prvi neevropski kolesar, ki je zmagal na francoski pentlji.

Ne spreglejte