Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2017,
9.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

2

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Jan Tratnik Andrej Hauptman svetovno prvenstvo Bergen 2017

Četrtek, 21. 9. 2017, 9.35

6 let, 7 mesecev

Selektor o novem uspehu slovenskega kolesarstva

Andrej Hauptman: Roglič in Tratnik poskrbela za sanjski razplet!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

2

Primož Roglič SP 2017 | Foto KZS/Aleš Kalan

Foto: KZS/Aleš Kalan

Ni še konec, dokler ni zares konec (sezone), bi lahko zapisali. Potem ko so slovenski kolesarji letos izpulili etapni zmagovalni skalp na Giru, Touru in Vuelti, so svoj košček v zmagovalni mozaik prispevali tudi na svetovnem prvenstvu na Norveškem. Primož Roglič je postal svetovni podprvak v vožnji na čas, Jan Tratnik pa je nov slovenski kolesarski uspeh zaokrožil z 10. mestom.


Andrej Hauptman, selektor slovenske kolesarske reprezentance, je bil do včeraj edini Slovenec s kolajno na članskem svetovnem prvenstvu. Zdaj se mu je s srebrom na kronometru pridružil nekdanji smučarski skakalec, zadnja leta pa čudež v svetu kolesarstva, Primož Roglič. | Foto: Klemen Korenjak Andrej Hauptman, selektor slovenske kolesarske reprezentance, je bil do včeraj edini Slovenec s kolajno na članskem svetovnem prvenstvu. Zdaj se mu je s srebrom na kronometru pridružil nekdanji smučarski skakalec, zadnja leta pa čudež v svetu kolesarstva, Primož Roglič. Foto: Klemen Korenjak V taboru slovenske kolesarske reprezentance v Bergnu na Norveškem so sinoči imeli sila oprijemljive razloge za veselje. Primož Roglič, ki je šele pred nekaj leti skakalne smuči zamenjal za kolo, je postal svetovni podprvak v kronometru. Na progi z zaključnim vzponom je zaostal le za Nizozemcem Tomom Dumoulinom, zmagovalcem letošnjega Gira, ter speljal 2. mesto Chrisu Froomu, večkratnemu zmagovalcu Toura, ki je letos uplenil dvojček Tour-Vuelta. Slovenski kolesarski uspeh je z 10. mestom zaokrožil Jan Tratnik, ki je presegel tudi lastna pričakovanja.

O novi češnji na letošnji razkošni kolesarski beri smo se nekaj ur po dirki pogovarjali s selektorjem slovenske kolesarske reprezentance Andrejem Hauptmanom, ki je bil do včeraj edini Slovenec z medaljo na članskem svetovnem prvenstvu (leta 2001 je bil na cestni dirki v Lizboni tretji).

Ne prezrite fotozgodbe o transformaciji Primoža Rogliča:


Razlogov za veselje v slovenskem kolesarskem taboru je bilo sinoči več kot dovolj. Osrednja junaka praznovanja sta bila Primož Roglič in Jan Tratnik. | Foto: Facebook Razlogov za veselje v slovenskem kolesarskem taboru je bilo sinoči več kot dovolj. Osrednja junaka praznovanja sta bila Primož Roglič in Jan Tratnik. Foto: Facebook

Kako bi opisali trenutno vzdušje v slovenskem kolesarskem taboru na Norveškem?

Odlično! Nazdravili smo in smo na poti v hotel.

Koliko je ob natrpanem urniku sploh časa za dostojno proslavljanje uspeha, kot sta drugo in 10. mesto na svetovnem prvenstvu?

Ne veliko, jutri je nov dan. Sicer je predviden počitek, a bomo kljub temu trenirali, le Primož bo imel prost dan.

Fotogalerija s kronometra na SP #Bergen2017, vir: KZS/Aleš Kalan.

Fotogalerija
1 / 23

"Zavedati se moraš svojih sposobnosti. Na Galibierju (na francoskem Touru) sem dobil potrditev, da lahko in imam to čast, da pišem zgodovino slovenskega kolesarstva," je Roglič po dirki povedal za STA.  | Foto: KZS/Aleš Kalan "Zavedati se moraš svojih sposobnosti. Na Galibierju (na francoskem Touru) sem dobil potrditev, da lahko in imam to čast, da pišem zgodovino slovenskega kolesarstva," je Roglič po dirki povedal za STA. Foto: KZS/Aleš Kalan Je bilo že zjutraj čutiti, da Roglič in Tratnik pripravljata posebni predstavi?

Že vsa sezona je bila približno takšna, kot je bil današnji dan. Že na tiskovni konferenci ob odhodu na Norveško sem dejal, da bo to prvenstvo samo še smetana na torti po taki sezoni. Zaradi preteklih rezultatov smo dobro uvrstitev kar nekako pričakovali, seveda pa to ne pomeni, da je do tega lahko priti. Lahko dobiš medaljo, lahko si pa 15.

Ne smemo pozabiti na 10. mesto Jana Tratnika. Če bomo vsako leto imeli enega kolesarja med prvo deseterico, lahko govorimo o fenomenalnem izkupičku, to, kar se je zgodilo na Norveškem, pa je sanjsko, še posebej v disciplini, kot je kronometer, kjer težko rečemo, da se karkoli zgodi po goli sreči.


Etapne zmage slovenskih kolesarjev v letu 2017:


Roglič v eminentni družbi na zmagovalnem odru. Na cilj 31-kilometrske proge s spektakularnim zaključnim vzponom na Floyen je najhitreje pripeljal Nizozemec Tom Dumoulin, novi lastnik mavrične majice, ki je Rogliča premagal za 58 sekund. Bron je osvojil Britanec Christopher Froome, ki je zaostal minuto in 21 sekund. | Foto: Reuters Roglič v eminentni družbi na zmagovalnem odru. Na cilj 31-kilometrske proge s spektakularnim zaključnim vzponom na Floyen je najhitreje pripeljal Nizozemec Tom Dumoulin, novi lastnik mavrične majice, ki je Rogliča premagal za 58 sekund. Bron je osvojil Britanec Christopher Froome, ki je zaostal minuto in 21 sekund. Foto: Reuters

Pogled na zmagovalni oder je bil impresiven. V sredini zmagovalec Gira, Tom Dumoulin, na desni strani večkratni zmagovalec Toura in letošnji zmagovalec dvojčka Tour-Vuelta Chris Froome ter na levi Primož Roglič, ki je že poleti navdušil z etapno zmago na Touru in več drugih dirkah. Kakšen je bil vaš pogled na oder?

Bolj slab, zaradi solza sem bolj malo videl, verjetno je bilo podobno pri preostalih članih reprezentance  … Kar zadeva druge, Dumoulin je veljal za prvega favorita in je upravičil visoka pričakovanja, Chris je letos zmagal na Touru in Vuelti, podpira ga ekipa Sky, ki ima za sabo celo znanost … zato smo lahko še toliko bolj ponosni, da smo premagali šampiona, kot je Froome.

Naša reprezentanca deluje kot eno, kot družina. Imamo super maserje in mehanike. Kot vem, smo bili na menjavi kolesa (Roglič je pred vzponom zamenjal kolo, Tratnik pa je celotno traso prevozil na kronometrskem) najhitrejši. Vsi so profesionalci in delo s takimi ljudmi je užitek. Danes se nam je pridružil še Tomaž Grm, predsednik kolesarske zveze …

Slovensko košarkarsko evforijo je neslo vse do Norveške. | Foto: Vid Ponikvar Slovensko košarkarsko evforijo je neslo vse do Norveške. Foto: Vid Ponikvar

V Sloveniji še vedno vlada košarkarska evforija. Ste tudi sami spremljali finalno tekmo in dogajanje po njej?

Seveda, glasno smo navijali! Tekmo smo prek interneta spremljali na platnu, kolesarjem, ki so ta čas še v Sloveniji (Luka Mezgec, Luka Pibernik in Matej Mohorič) in se pripravljajo na nedeljsko cestno preizkušnjo in se nam bodo pridružili dan po kronometru, pa naročili, naj si prav tako ogledajo tekmo. Mislim, da nam to vliva dodatno zmagovalno miselnost.

V preteklih dneh smo veliko omenjali ekipni duh, na krilih katerega so leteli tudi slovenski košarkarji … Kako je s tem v vaših krogih?

Seveda, to je zelo pomembno, še posebej na cestni preizkušnji. Zase lahko povem, da se v tej ekipi počutim zelo dobro, še posebej ob podpori Martina Hvastije, Cimpriča in drugih. V taki družbi je vse lažje.

Kako odgovorno je bilo na kronometrski preizkušnji vaše delo?

Primoža sem spremljal v avtu. Že pred tekmo smo si ogledali progo, tako da smo približno vedeli, kaj nas čaka. Pred vsakim ovinkom sem Primožu sporočil, kako naj se loti ovinka … seveda pa ko enkrat začne deževati in sta se Primož in Jan spuščala s hitrostjo 70 do 80 kilometrov na uro, in je kar odvisno od tega, kar mu boš povedal, ni najbolj luštno. Zelo slabo bi se počutil, če bi kakorkoli vplival na njegove težave.

Primož Roglič SP 2017 | Foto: KZS/Aleš Kalan Foto: KZS/Aleš Kalan

Jan Tratnik SP 2017 | Foto: KZS/Aleš Kalan Foto: KZS/Aleš Kalan

Kako vam je lahko v pomoč vizualizacija?

Zelo. Precej časa smo preživeli na progi in precej časa smo tudi vadili menjavo kolesa. Všeč mi je bilo, ker Primož ni spreminjal taktike, ki jo je določil že na začetku, in je zamenjal kolo, medtem ko so si nekateri kolesarji na sami progi premislili in vztrajali na prvem kolesu. Primož je verjel v svojo odločitev in običajno takrat tudi rezultat ne izostane. Jan se je odločil, da vztraja na kronometrskem kolesu in mi je to sporočil že jutro pred tekmo. Preprosto je začutil, da mu menjava ne bo prinesla hitrejšega časa in mislim, da je bila ta odločitev prava.

Primož Roglič SP 2017 | Foto: KZS/Aleš Kalan Foto: KZS/Aleš Kalan

V nedeljo je na sporedu cestna preizkušnja. Ob Tratniku in Rogliču se bodo preizkusili še Mohorič, Pibernik, Polanc in Mezgec, ki ste mu zaupali kapetansko vlogo. Kaj uspeh na kronometru pomeni za njihovo psiho? Razbremenitev?

Mislim, da smo sproščeni in da ta rezultat zmanjšuje odgovornost za nedeljsko dirko. Počakajmo, nedelja je nov dan, vem, da je sezona uspešna in vem, da bomo naredili vse, da bodo tudi fantje naredili vse. Napovedovanje rezultata pa nima smisla.

 

A post shared by Luka Mezgec (@lukamezgec) on

Kako se boste nagradili po takem uspehu?

Celotno osebje čaka kopanje v mrzlem morju … Prav luštno ne bo, nam bo pa vsekakor lažje, kot je bilo Primožu in Janu.

Ne spreglejte