Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2013,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kolesarstvo Adria Mobil Radoslav Rogina Kristjan Fajt

Četrtek, 15. 8. 2013, 13.49

8 let

Adria Mobil spet na svetovno prvenstvo, Mugerli ostaja 2.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mednarodna kolesarska zveza vsako leto 15. avgusta objavi lestvico kontinentalnih koledarjev, po katerem objavijo kvoto posameznih držav za nastop na svetovnem prvenstvu.

Na lestvici dirk evropskega koledarja je na prvem mestu še vedno Avstrijec Riccardo Zoidl. Na 2. mestu ostaja Slovenec Matej Mugerli, medtem ko je 42-letni Italijan Davide Rebellin tretji. Na lestvici posameznikov ni več Jana Polanca, ki je 1. avgusta postal član italijanske ekipe Lampre-Merida in bo zdaj le na lestvici dirk svetovnega koledarja, če bo prejel kakšno točko. Letos je to uspelo le Simonu Špilaku, Borutu Božiču, Luki Mezgecu, Gregu Boletu in Marku Kumpu. Na lestvici ekip na prvih treh mestih ni sprememb. V vodstvu ostaja francoska ekipa Europcar, medtem ko sta ekipi Gourmetfein-Simplon in Adria Mobil na 2. in 3. mestu. Ekipa Radenska je ostala brez točk Polanca in je nazadovala na 53. mesto. Pred njo je tudi kranjska Sava, ki je na 45. mestu. Na lestvici držav prav tako ni sprememb. Na prvih treh mestih so Italija, Francija in Ukrajina. Slovenija je nazadovala na 9. mesto.

Mednarodna kolesarska zveza je lani uvedla ekipni kronometer najboljših svetovnih kolesarskih ekip. Poleg ekip s Pro Team licenco bodo na tej preizkušnji lahko nastopile tudi ekipe s Profesionalno kontinentalno in Kontinentalno licenco. Z lestvice točkovanja dirk evropskega koledarja je imelo lani pravico nastopa prvih dvajset ekip na lestvici, med katerimi je tudi tokrat slovenska ekipa Adria Mobil. Odločilni datum za določitev kvot nastopajočih kolesarjev iz posameznih držav je današnji 15. avgust. Na ta dan je Adria Mobil med ekipami uvrščena na visoko, 3. mesto. Ali bo vseh dvajset ekip z lestvice izkoristilo pravico nastopa, bomo vedeli šele konec avgusta. Poleg omenjenih dvajsetih ekip ima na prvenstvu pravico in dolžnost nastopiti tudi vseh 19 ekip s Pro Team licenco. Sledijo še najboljše ekipe v točkovanju dirk na drugih kontinentih (Afrika, Amerika, Azija in Oceanija). Vsega skupaj bo tako v ekipnem kronometru na prvenstvu nastopilo približno 55 ekip.

Priprave kolesarjev Adria Mobila so že v polnem teku, saj so vsi kolesarji mnenja, da s tem, da so se uvrstili na ekipno svetovno prvenstvo, cilj še ni izpolnjen. Želijo si dobre uvrstitve, predvsem pa izboljšati lansko 27. mesto. Dirka bo potekala od term Montecatini do Firenc in bo dolga dobrih 57 kilometrov. Proga je dokaj ravna, zato lahko pričakujemo visoke hitrosti. Kolesarji Adria Mobila že trenirajo na cesti med Novim mestom in Krškim, ki je najbolj podobna trasi svetovnega prvenstva. Vsi člani kluba veliko vlagajo v to preizkušnjo, saj je trening ekipne vožnje zelo zahteven. Vedno je treba pripraviti posebna kolesa in zagotoviti varnost na treningih, saj so hitrosti zelo visoke, tudi do 70 kilometrov na uro, in velikokrat presegajo hitrostne omejitve, namenjene motoriziranim udeležencem v prometu. Trenutno ekipno vožnjo trenira sedem kolesarjev, saj bo ekipa dokončno izbrana po etapni dirki Po Padaniji. Ekipo sestavljajo Radoslav Rogina, Matej Mugerli, Kristjan Fajt, Klemen Štimulak, Bruno Maltar, Tomaž Nose, rezerva je Primož Roglič. "Osebno mi nastop na ekipnem svetovnem prvenstvu veliko pomeni predvsem z vidika, da je to potrditev dobrega dela, nastopov in uigranosti ekipe skozi celotno sezono. Hkrati pa je to nagrada, da se lahko primerjamo z najboljšimi ekipami in širši svetovni javnosti pokažemo, kdo smo. Ponosen sem, da sem lahko del te zgodbe v klubu," je za spletno stran ekipe Adria Mobil dejal Kristjan Fajt.

"Mislim, da je letošnja ekipa boljša kot lani, ker smo vsi zelo izenačeni. Dali bomo vse od sebe in če ne bo defektov ali okvar, lahko računamo na dobro uvrstitev. Več ne morem povedati, saj letos nismo veliko tekmovali v ekipnem kronometru. Proga je ravna in hitra, kar nam ne gre preveč na roko," je povedal zmagovalec letošnje dirke Po Sloveniji Radoslav Rogina. "Rezultatsko nimamo pričakovanj, saj vemo, da se ne moremo boriti z najboljšimi ekipami s Pro Toura za visoka mesta. Pred sezono smo imeli cilj, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo, in že sama izpolnitev tega cilja je za fante in ekipo sijajen rezultat," je sklenil športni direktor Milan Eržen.

Ne spreglejte