105-letni francoski kolesar je poskrbel za svetovni rekord

Francoski kolesar Robert Marchand, ki je star 105 let, je v eni uri prekolesaril 22 kilometrov in 547 metrov na velodromu v Parizu in postavil nov svetovni rekord.

105-letni Robert Marchand je ob prihodu v cilj požel val navdušenja.

105-letni Robert Marchand je ob prihodu v cilj požel val navdušenja. Foto: Reuters

Robert Marchand je postavil nov svetovni rekord in ob tem poskrbel tudi za novo kategorijo – za kolesarje, starejše od 105 let.

Francoz že ima v lasti svetovni rekord med kolesarji, starejšimi od sto let. Leta 2012 je v eni uri prekolesaril 26 kilometrov in 927 metrov.

Absolutni svetovni rekord v uri kolesarjenja je 54 kilometrov in 526 metrov. Junija 2015 ga je postavil Britanec Bradley Wiggins.

"Noge me niso bolele, sem pa imel nekaj težav z rokami, a to je bilo zaradi revme," je Marchand povedal po prihodu v cilj pred nekaj sto gledalci, ki so s tribun pospremili njegov podvig.

V eni uri je prekolesaril več kot 22 kilometrov. V eni uri je prekolesaril več kot 22 kilometrov. Foto: Reuters

Želi dokazati, kaj človek zmore

"Tukaj nisem, da bi postal šampion. Tukaj sem, da dokažem, da si lahko star 105 let in še vedno voziš kolo," je povedal možakar, rojen 26. novembra 1911, ki pravi, da za dobro telesno pripravljenost skrbi z zdravim prehranjevanjem, malo pitja kave in enournim poganjanjem sobnega kolesa na dan.

Zapornik iz druge svetovne vojne, ki je delal kot voznik trajekta in na plantaži v Venezueli, denar pa služil tudi kot gozdar v Kanadi, se je v svojem dolgem življenju ukvarjal tudi z gimnastiko in boksom.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano