Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 5. 2015,
19.30

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hokej NHL IIHF svetovno prvenstvo olimpijske igre Stanleyjev pokal

Ponedeljek, 11. 5. 2015, 19.30

1 leto, 11 mesecev

Zakaj lige NHL ne prekinejo za hokejska svetovna prvenstva, za olimpijske igre pa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Češkem te dni poteka 79. svetovno prvenstvo v hokeju na ledu, v Združenih državah Amerike in Kanadi pa pozornost ljubiteljic in ljubiteljev najhitrejše igre na svetu pleni končnica lige NHL.

Najmočnejša hokejska liga na svetu je torej v sklepni in tudi najzanimivejši fazi, osem moštev se bori za uvrstitev v polfinale (v finale vzhodne in zahodne konference), serije tekem, v katerih zmaga moštvo, ki doseže štiri zmage, pa so vse bolj napete. Severnoameriški hokejski cirkus bo trajal vse do junija, ko bo znan letošnji dobitnik ene najprestižnejših nagrad v svetu športa, znamenitega Stanleyjevega pokala, ki ga zmagovalcu lige NHL uradno podeljujejo vse od leta 1924, čeprav kot hokejski pokal obstaja že od leta 1892. V Severni Ameriki je to vrhunec hokejske sezone, v medijih mu je namenjena domala vsa pozornost, pa čeprav se tudi na oni strani luže zavedajo, da na Češkem poteka svetovno prvenstvo.

V igri so milijarde

Liga NHL je dodelana v vseh pogledih, že samo pogodbi za televizijske pravice v Kanadi in ZDA sta vredni ne le milijone, desetine ali stotine milijonov, marveč milijarde. V ZDA je desetletna pogodba med ligo NHL in nosilcem televizijskih pravic NBCUniversal "težka" milijardo in 800 milijonov evrov (teče od sezone 2011/12), dvanajstletna v Kanadi s podjetjem Rogers Communications pa celo 4,3 milijarde evrov. Hokejska sezona je zapolnjena, začne se drugi konec tedna v oktobru in konča z velikim finalom junija naslednje leto. Pred začetkom rednega dela je še kopica predsezonskih tekem, poleti številni kampi in raznorazni promocijski dogodki. Ob teh podatkih najbrž ni treba posebej poudarjati, zakaj se vodilni možje visoko profesionalizirane in nadvse dobičkonosne lige NHL preprosto požvižgajo na vsakoletna svetovna prvenstva, ki jih organizira Mednarodna hokejska zveza (IIHF).

Zvezdnikov tudi na Češkem vseeno ne manjka

Samozadostnost najmočnejše severnoameriške hokejske lige in z njo povezana aroganca sta dejstvi, s katerima so se morali sprijazniti tudi v IIHF. Vseeno pa na svetovnih prvenstvih ne manjka zvezdnikov iz lige NHL. V večinoma evropske reprezentance pridejo pač tisti igralci, katerih moštva v ligi NHL so že končala tekmovanje. Urnik svetovnih prvenstev IIHF se ne pokriva z rednim delom sezone lige NHL, pogosto pa na prvenstvo naknadno kapljajo hokejisti, ki so izpadli iz boja za Stanleyjev pokal. V prihodnjih dneh, ko se recimo na Češkem prvenstvo prevesi v drugi del z izločilnimi boji, se morda ruski reprezentanci priključi tudi Aleksander Ovečkin, če seveda njegovemu Washingtonu na odločilni sedmi tekmi polfinala vzhodne konference ne uspe premagati newyorških Rangers.

Američani svetovnih prvenstev ne jemljejo resno, Kanadačani pač

Posebna zgodba sta severnoameriški reprezentanci. ZDA na Češkem igra brez največjih zvezdnikov, ki so, čeprav so bili na voljo, večinoma zavrnili vpoklic v reprezentanco, medtem ko je v Kanadi nositi dres državne reprezentance posebna čast in nekakšna odgovornost, zato z javorovimi listi v Pragi igra tudi superzvezdnik Sidney Crosby. A so morale nacionalne zveze za vse te NHL-ovce skleniti tudi visoke in drage zavarovalne police, kar je zahteva lige NHL, da posameznikom sploh pusti nastopati za njihove državne reprezentance. Moštva samozadostne lige NHL namreč na svoje igralce gledajo kot na investicijo, ki jo je treba zaščititi, še najraje pa bi videla, da se tudi ko imajo čas, ne bi ukvarjali z "neumnostmi", kot je svetovno prvenstvo.

Pogajanja za olimpijske igre leta 2018 že v teku

Svetovnih prvenstev Mednarodne hokejske zveze torej v Severni Ameriki ne jemljejo resno, spomladi so povsem osredotočeni na "play-off", zato pa je malo drugače z olimpijskimi igrami. Največji športni dogodek je tudi v ZDA že dovolj zanimiv in potencialno dobičkonosen za televizijske mreže, da so tudi v ligi NHL pripravljeni tekmovanje za dva tedna prekiniti. Tudi zimski termin, ki ga vsaka štiri leta zasedejo olimpijske igre, ni tako natrpan, kot je majski. Nekaj izpuščenih tekem rednega dela namreč zlahka nadomestijo z nekoliko bolj zgoščenim urnikom, medtem ko si prekinitve končnice ni mogoče niti predstavljati. Za olimpijske igre NHL prekinja tekmovanje od leta 1998 (Nagano), ampak tudi to ni kar samoumevno, temveč je stvar pogajanj med NHL, NHLPA (združenje igralcev lige NHL) in IIHF. Menda pogajanja za igre leta 2018, ki jih bo gostil južnokorejski Pjongčang, že potekajo, sporazum za lanske igre v Sočiju pa je bil sklenjen vsega sedem mesecev pred odprtjem dogodka.

Kopitarja v dresu reprezentance ne bomo videli prav pogosto

Skratka, prekinjanje lige NHL zaradi vsakoletnih svetovnih prvenstev je čista fantastika, zato bomo tudi ljubitelji in ljubiteljice hokeja v Sloveniji našega najboljšega hokejista Anžeta Kopitarja bržčas v dresu državne reprezentance videli bolj poredko. Letos nam je šlo na roko dejstvo, da se njegovo moštvo LA Kings pač ni uvrstilo v končnico, pa čeprav mu tega nismo privoščili. Težko je verjeti, da bi dvakratni dobitniki Stanleyjevega pokala tudi v prihodnjih sezonah igrali tako slabo, sicer pa je tudi slovenska reprezentanca za eno leto pomahala v slovo elitni diviziji, prvenstva nižjega ranga pa so na sporedu že aprila, ko v ligi NHL teče še redni del sezone.

Ne spreglejte