Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2013,
14.44

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Gašper Cerkovnik Briancon

Natisni članek

Sobota, 24. 8. 2013, 14.44

4 leta, 2 meseca

Z mrzlega severa med galske peteline po nove izzive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Poletna hokejska liga je na Bled privabila ekipo Briancona, h kateri se je pred začetkom sezone preselil mladi branilec Gašper Cerkovnik. Čeprav je tujina lahko še kako kruta, mu je dala veliko.

Konec pretekle sezone je 21-letni slovenski branilec nov hokejski pristan našel v Franciji, natančneje pri rdečih vragih iz Briancona. Za Gašperja Cerkovnika bo to kljub rosnim letom že tretja država v tujini, v kateri bo nabiral hokejsko znanje. Po sezoni 2009/2010 je pomahal v slovo HD Mladi Jesenice, zapustil Slovenijo in se podal novim izzivom naproti.

Eno leto je vztrajal pri švedskem tretjeligašu Lidingö Vikings, nato sta ga čakali dve sezoni na Finskem, kjer je mrzli sever spoznaval pri moštvu SaiPa v mladinski A SM-liigi in tretjeligašu Titaanitu iz mesteca na jugu dežele tisočerih jezer. "V tujino sem res odšel zelo zgodaj, ko sem bil star le 18 let. Po pravici povedano, sem si vedno želel iti igrat nekam drugam, ven iz Slovenije. V meni je bila od nekdaj želja, da bi bil profesionalen hokejist. Vedno so mi govorili, da če bom le imel priložnost, naj grem in poskusim. Konec koncev se vedno lahko vrnem. A za zdaj mi uspeva na tujem in upam, da mi bo tudi v prihodnje," o razlogih, da je tako mlad odšel s trebuhom za kruhom, pove Cerkovnik, ki priznava, da na začetku ni bilo lahko: "Prvi koraki na Švedskem so bili res težki, saj je pri tako rosnih letih težko biti sam. Tujina je lahko včasih tudi kruta, ampak če se podaš tja, moraš biti na to pripravljen in moraš vzeti to v zakup. Meni je bilo nekoliko lažje, ker je bil takrat v istem klubu tudi Rok Leber (slovenski napadalec, op. a.), ki mi je veliko pomagal."

Vse je tako, kot mora biti, vse je "bomba"

A preden se bo vrnil na sever Evrope, ga najprej čaka dežela galskih petelinov, z Brianconom je sklenil enoletno sodelovanje. Zakaj prav Francija? "Kaj pa vem. Rekel sem si, da želim v življenju poskusiti nekaj novega. Zadnje leto se mi ni vse izšlo po načrtih, zato sem si želel nekaj sprememb. Za zdaj sem navdušen, da sem se tako odločil. Francija je moje želje in pričakovanja več kot izpolnila. V klubu je za vse poskrbljeno, stvari so na zelo visoki profesionalni ravni, vse je stoodstotno tako, kot smo se dogovorili. Vse je tako, kot mora biti, vse je 'bomba' in upam, da bo šlo samo tako naprej," se novih izzivov z nasmehom na obrazu veseli Cerkovnik, ki mu je v veliko pomoč soigralec Boštjan Goličič: "Uf, Boštjan mi je res veliko pomagal. Pokazal mi je mnogo stvari, od mesta pa do igralcev in preostalih, ki delujejo v klubu. Razložil mi je, kdo je kdo, tako da mi njegova pomoč vedno prav pride."

V lanski sezoni so rdeči vragi izpadli v polfinalu francoskega prvenstva, letos želijo povsem na vrh. "Ekipa Briancona je zelo ambiciozna, naš cilj je osvojiti prvenstvo. Osebno si želim, da bi v igri užival, napredoval in se izpopolnjeval," je pred začetkom prvenstva, ki ga bodo 14. septembra odprli proti Strassbourgu, samozavesten Cerkovnik, ki se že veseli snidenja s skoraj deseterico Slovencev, ki bodo v prihajajoči sezoni igrali v prvi francoski ligi: "Vedno se je lepo srečevati s Slovenci na tekmah, to bo prav super. In tudi to, da vedno več fantov odhaja v tujino, je spodbudno."

Spodbudno pa je tudi dejstvo, da se Blejci po dveh sezonah vračajo s člansko ekipo, kar navdušuje tudi otroka blejskega kluba HKMK Bled. "Podpiram katerokoli ekipo, saj gre za moj domači klub in res upam, da jim bo uspelo in da bodo sezono izpeljali tako, kot je treba. Fantom privoščim le najboljše. Na Bledu smo vedno imeli veliko talentov in prav vsaka ekipa je vedno dala nekaj fantov, kar je posledično plus tudi za slovenski hokej," se je k slovenski klubski sceni ozrl mladi branilec, za katerega je bila vrnitev na Bled, pa čeprav le kratka, prava popestritev in priložnost, da se spet sreča z najbližjimi in prijatelji.

Ne spreglejte