Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
18.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Red Bull Salzburg Luka Gračnar liga EBEL

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 18.28

8 let, 3 mesece

Z minimalnimi spremembami se odpravljajo na vrh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Aktualni prvaki lige EBEL tudi v prihajajoči sezoni spadajo v najožji krog favoritov za naslov prvaka, ki ga bo moštvo Luke Gračnarja poskušalo ubraniti z ekipo, zelo podobno lanski.

Zmagovalnega konja se ne menja, pravijo. In tega pregovora so se po koncu zmagovite lanske sezone, v kateri so bili korak pred vsemi, Salzburžani držali. Potem ko so po Pierru Pageju dvakrat v dveh sezonah zamenjali trenerja, se zdi, da so z Danielom Ratushnyjem zadeli v polno.

Selektor avstrijske reprezentance je iz večine svojih fantov znal izvabiti najboljše, kar bo poskušal tudi v prihodnje. Pri tem bo še naprej njegova desna roka Rob Davison, medtem ko so nekaj svežine vnesli v delo z vratarji, nad njimi bo po novem bdel Finec Hannu Nykvist, ki je v preteklosti delal s čuvaji mreže v mlajših finskih reprezentančnih selekcijah, deloval pa je tudi med finsko in švicarsko elito.

Ob Gračnarju po novem Weinhandl

In prav pri vratarjih se je zgodila ena od večjih novosti. Po treh sezonah so Salzburžani pomahali v slovo 33-letnemu Berndu Brücklerju, ki kljub vsem izkušnjam nikoli ni resno ogrozil številke ena pri rdečih bikih, ki še vedno pripada Luki Gračnarju.

Za 21-letnega Gorenjca bo to že šesta sezona v Salzburgu, kjer mu bo družbo v vratih delal še en izkušeni Avstrijec. Fabian Weinhandl je del lanske sezone branil za Ritten Renon, kamor ga je posodil Celovec, zdaj pa bo zaigral še za četrtega EBEL-ligaša (branil je za Gradec, Dunaj in Celoevc).

Ostali skoraj vsi

Pogled na seznam Ratushnyjevih napadalcev razkriva, da se ta skoraj sploh ni spremenil, saj bodo v Mozartovi prestolnici vztrajali vsi najboljši lanske sezone, na čelu z ostrostrelci Thomasom Rafflom, Brettom Sterlingom, Ryanom Duncanom, bikov pa se bo še naprej držal vihravi John Hughes, ki je lani soigralce pridno hranil s podajami. Je pa napad okrepil Američan Benn Ferriero, ki je zadnjih šest sezon krmaril med ligo AHL in NHL – dlje časa je plul po prvi –, v dresu Salzburga pa s štirimi zadetki na eni tekmi lige prvakov dokazal, da ima nos za zadetke.

Nekaj majhnih popravkov je doživela obramba, ki jo je od vidnejših členov zapustil Troy Milam (Dunaj), domov v Beljak pa se je po šestih sezonah vrnil Florian Mühlstein. Vodstvo kluba je tako branilski položaj okrepilo z Američanom Brianom Connellyjem in sinom nekdanjega avstrijskega selektorja Layneom Viveirosom.

Po ubranitev naslova

Moštvo, ki se mu v primerjavi z nekaterimi EBEL-ligaši ni treba ukvarjati z nepredvidljivimi finančnimi razmerami, saj za njim stoji sponzor Red Bull, tudi v prihajajoči sezoni meri na sam vrh. Lani so v končnici izgubili le eno tekmo, v polfinalu in finalu pa so nasprotnike iz Celovca oziroma Dunaja odpravili z metlo. Sezono v razširjenem avstrijskem prvenstvu bodo odprli 11. septembra proti Dunaju.

Odprli pa so že sezono v ligi prvakov in to so slabo, z dvema porazoma z 1:4 (proti danskemu prvaku Sonderjyskeju in švedskemu prvoligašu HV71). Na tretji tekmi pa so pokazali drugačen obraz in Dance ugnali s 7:2, kar pomeni, da še lahko upajo na preboj iz skupine.

Ne spreglejte