Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 4. 2014,
18.17

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
slovenska hokejska reprezentanca svetovno prvenstvo risi

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 4. 2014, 18.17

8 let, 3 mesece

Vloge risov se bodo obrnile. Naloga fantov je, da se vživijo in oddelajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Če je imel na OI Matjaž Kopitar sladke skrbi, na voljo je imel vse najizkušenejše reprezentante, na SP v Južni Koreji ne bo tako. Manjkalo bo kar nekaj nosilcev igre, vloge se bodo spremenile ...

Pred slovensko hokejsko reprezentanco je velik izziv. Marsikdo bi zamahnil z roko in dejal, da vrnitev med elito ne bi smela biti težava. In morda se niti ne bi zdela tako težka naloga, če kar nekaj ključnih reprezentančnih členov ne bi imelo še kopice klubskih obveznosti, zaradi katerih jih na SP v južnokorejskem Goyangu ne bomo videli. Cena divizije I, skupine A, je pač ta, da se moraš, če imaš reprezentante v močnih ligah, včasih znajti tudi brez najboljših. Kar najbolje moraš vključiti razpoložljive sile, pa čeprav se vloge obrnejo in čeprav morajo mladeniči obuti članske čevlje.

Matjaž Kopitar je že dolgo vedel, da Južna Koreja ne bo lahek zalogaj, da bo na azijski celini moral prevetriti ekipo in upati, da bodo mladi dokazali, da so iz pravega testa. Da so pripravljeni. Selektor uspeh privošči vsem svojim varovancem, za vse si želi, ''da bi postali klubski prvaki'', a bo na svetovnem prvenstvu zagotovo občutil nekaj grenkobe. Ne želi objokovati dejstva, da je ostal brez skoraj tretjine hokejistov, na katere ob besedi slovenska članska hokejska reprezentanca pomisli velika večina privržencev tega športa, temveč želi, da ti, ki bodo igrali, sprejmejo svoje vloge in dajo vse od sebe.

"Mislim, da bo to zelo težek turnir. Vemo, da nismo superiorni, da nimamo popolne ekipe. Tam točno vsak ve, kaj mora delati. Kot sem že večkrat rekel, bodo nekateri igralci dobili druge vloge. V to se bodo morali vživeti, v to bodo morali začeti verjeti in to bodo morali oddelati," so bile po zmagi na pripravljalni tekmi proti Madžarom besede 48-letnega stratega.

Kdo bo manjkal?

Če se je za zvezdnika Los Angelesa Anžeta Kopitarja ‒ v četrtek ga čaka prva tekma konferenčnega finala proti San Joseju – že dolgo časa predvidevalo, da ga ne bo, so nekatere druge odsotnosti postale dokončno jasne v zadnjih dneh.

Pred več kot tednom je moral selektor narediti križ nad branilcem Beljaka Klemenom Pretnarjem, ki so mu po zdravniških pregledih predlagali operacijo rame. Nato je odpadel še en branilec, visokorasli bombarder Sabahudin Kovačevič, ki s kazahstansko Sary-arko Karagando v soboto začenja finale druge ruske lige VHL. Po Kovačeviču je odpadel tretji branilec Aleš Kranjc, ki bo s Kölnom od četrtka naskakoval naslov nemškega prvaka, pri čemer mu bo pomagal napadalec Rok Tičar. Nasproti pa jima bosta z Ingolstadtom stala še dva člana udarnega napada Robert Sabolič in Žiga Jeglič.

V finalni seriji je tudi številka ena med reprezentančnimi vratarji Robert Kristan, ki se za prvaka bojuje s slovaško Nitro. Rezultat finalne serije, v kateri igrajo proti Košicam, je izenačen na 2:2.

Kdo bo prvič na SP?

Zaradi naštetih imen je na pripravah sodelovalo kar nekaj hokejistov, ki še niso izkusili nastopa na svetovnem prvenstvu, a ga bodo (nekateri) bržkone v prihodnjih dneh. Med branilci, ki so se pripravljali na Jesenicah in v Ljubljani in še niso igrali na SP, so olimpijec Matic Podlipnik, Miha Štebih in 18-letni Miha Logar, ki je ob četrtkovem članskem debiju zatresel avstrijsko mrežo. Med napadalci najdemo štiri oklepnike brez izkušenj s SP: olimpijca Miho Verliča, Anžeta Kuralta, Kena Ograjenška in Roka Leberja. Med vratarji je brez tovrstne izkušnje Gašper Krošelj.

Kdo vse od naštetih bo v sredo poletel proti Goyangu, bo znano v torek. Takrat se bodo reprezentanti na dobrodelni tekmi nekdanjih hokejistov Olimpije in Jesenic, ki bo ob 18. uri v Podmežakli, poslovili od navijačev.

Ne spreglejte