Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2015,
8.55

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca svetovno prvenstvo Ostrava Češka

Petek, 8. 5. 2015, 8.55

5 let, 2 meseca

"Vemo, kako se lahko zaplete. Če hočemo obstati, bo treba igrati na zmago."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob 16.15 bo Slovenija odigrala eno od odločilnih tekem SP. Nasprotnik bodo Norvežani, ki imajo pred risi v boju za obstanek dve prednosti. Spočiti so in na računu imajo tri točke več od njih.

Zgolj 18 ur po koncu obračuna s Finci, ki jim ob zmagi nad Slovenijo s 4:0 ni bilo treba igrati v najvišji prestavi, saj tudi varovanci Matjaža Kopitarja zaradi uhajanja misli na petkovo tekmo niso bili na najvišjih obratih, je čas za izjemno pomemben obračun. Slovenija v troboju za obstanek, v katerem so še Norvežani in Danci, danes ob 16.15 nujno potrebuje točke.

V boljšem položaju pred popoldansko tekmo so vsekakor Vikingi, ki so zadnje srečanje odigrali v sredo, ko jim je uspelo spotakniti Slovake in priti do velikih treh točk. Zdaj držijo šesto mesto skupine v Ostravi, medtem ko je Slovenija po štirih ničlah na zadnjem mestu, ki si ga ne želi nihče, saj prinaša izpad v divizijo I, skupino A.

Bolje kaže tudi Dancem, s katerimi se bo Slovenija pomerila na svoji zadnji tekmi. Ti so z eno točko – odščipnili so jo Slovakom – sedmi. Če risi danes ne bi prišli do zmage, bi si dodobra zapletli položaj, Norvežani bi namreč ušli, če upoštevamo, da bo Slovenija ob Dancih igrala še proti favoriziranim Američanom, na težko ulovljivo razliko. Tako bi ob predvidevanju, da bo Dancem zvečer spodrsnilo proti Američanom, v bitki za obstanek najslabše kazalo prav nam in Dancem. In če upoštevamo, da bodo zadnji do konca prvenstva palice prekrižali še z nordijskimi kolegi Norvežani, kjer razdelitev točk v podaljšku ali po kazenskih strelih ne bi bila presenečenje, bi se Slovencem slabo pisalo. Zatorej je zmaga danes nuja.

Proti Norvežanom le z zmago v mislih

Tega se še predobro zaveda slovenski selektor Matjaž Kopitar, ki je v četrtek igralni čas enakomerno porazdelil med vse peterke, čemur danes ne bo sledil, saj: "Kadar hočeš zmagati, takrat boš skrajšal klop."

Devetinštiridesetletni strateg, ki je bil zadovoljen z debijem Gašperja Krošlja in tudi z igro četrte peterke, ki je včeraj igrala skoraj toliko kot prej na treh tekmah skupaj, je sicer takole opisal, kaj je videl v dveh urah na ledu ČEZ Arene: "Igrali smo proti zelo disciplinirani ekipi, ki ve, kaj hoče. Vsakič, ko so na ledu, Finci od sebe dajejo vsak sto odstotkov. Kar se nas tiče, smo po dveh nepotrebnih napakah prejeli dva hitra zadetka. Če hočemo biti uspešnejši, moramo odpraviti napake. In ko greš na led, moraš biti stoodstotno tam, drugače se ti zgodi to, kar se je nam. Dobiš dva gola in je cirkus. Sicer pa moramo priznati, da so bili hitrejši. Naš reakcijski čas bi moral biti hitrejši, saj če je nasprotnik hitrejši, ima plošček on, ti pa se moraš boriti, da si ga priigraš. Če je obratno, si v prednosti ti."

Kot zatrjuje Kopitar, so fantje psihično dobro pripravljeni, verjame tudi, da bodo imeli dovolj moči za eno od ključnih tekem prvenstva: "Psihično fantje vedo vse, kaj in kako. Tri tekme so ostale. Vemo, kako se zapleta. Če hočemo obstati, bo treba igrati na zmago."

Slovenija in Norveška sta se sicer med elito pomerili le enkrat, ko so risi leta 2013 v Stockholmu izgubili z 1:3.

Finci spet tik pod vrhom

Na drugi strani je bil z novim trem kompletom točk zadovoljen finski strateg Kari Jalonen, ki se z varovanci drži drugega mesta, pred njimi je le presenečenje prvenstva Belorusija: "Čestitam igralcem, saj so nalogo opravili dobro. Imeli smo dva dni prosto, nismo bili v ritmu tekem, a na srečo smo hitro dvakrat zadeli. Nato smo lahko uigravali vse štiri peterke. Zadovoljen sem, saj smo odigrali dobro tako v obrambi kot v napadu."

Ne spreglejte