Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2024,
9.40

Osveženo pred

1 ura, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,15

Natisni članek

Natisni članek

Unia Oswiecim Nik Zupančič hokejska liga prvakov

Ponedeljek, 9. 9. 2024, 9.40

1 ura, 42 minut

"Dobrodošli v mestu vašega največjega zločina"

Nemške prvake pri Zupančičevih pričakal sporen transparent, klubu finančna kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,15
Nik Zupančič Unia Oswiecim | Navijači poljskega prvaka Unia Oswiecim, ki ga vodi slovenski trener Nik Zupančič, so v soboto na tribunah dvorane v Oswiecimu razprostrli sporen transparent. Pri ligi prvakov so odprli disciplinski postopek, klub pa najverjetneje čaka kazen. | Foto Reuters

Navijači poljskega prvaka Unia Oswiecim, ki ga vodi slovenski trener Nik Zupančič, so v soboto na tribunah dvorane v Oswiecimu razprostrli sporen transparent. Pri ligi prvakov so odprli disciplinski postopek, klub pa najverjetneje čaka kazen.

Foto: Reuters

Poljski prvak Unia Oswiecim, ki ga kot glavni trener vodi nekdanji slovenski reprezentant in selektor Nik Zupančič, je ob debiju v hokejski ligi prvakov s točko, ki jo je na gostovanju vzel favoriziranemu finskemu Ilvesu, polnil medije. A še bolj odmeva dogajanje na tribunah med sobotno tekmo v Oswiecimu. To je bilo pod drobnogledom, poljski klub je prejel 2.000 evrov finančne kazni.

ICEHL: HK SŽ Olimpija - Fehervar AV Anže Kuralt
Sportal Kuralt zadeval, a ni bilo dovolj, poražena tudi "slovenska" Celovec in Fischtown Pinguins

Poljski hokejski klub Unia Oswiecim je pod trenerskim vodstvom Nika Zupančiča spomladi po 20 letih čakanja znova postal poljski prvak in si z rezultati prislužil vstopnico za nastop v ligi prvakov.

Vanj so vstopili z zavedanjem položaja "underdogov", a kljub dejstvu, da jih čakajo tekmeci iz kakovostnejših lig, so prvenec v ligi prvakov izpeljali odlično. Na gostovanju v Tampereju so pet minut pred koncem rednega dela vodili, na koncu pa izgubili v podaljšku in odpeljali točko. 

A če so se po uvodnem obračunu v medijih znašli kot ena najbolj pozitivnih zgodb začetka sezone, so njihovi navijači na drugi tekmi poskrbeli za vložek, ki na klub meče slabo luč. 

"Dobrodošli v mestu vašega največjega zločina"

Za kaj gre? Le nekaj kilometrov od dvorane, v kateri je Unia Oswiecim v soboto pričakal nemškega prvaka iz Berlina, leži nemško nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau, v katerem je med drugo svetovno vojno umrlo več kot milijon Judov.

Gledalci na tribunah sobotnega dvoboja so gostujoče moštvo Eisbären Berlin spomnili na to z velikim transparentom, na katerem je pisalo "Dobrodošli v mestu vašega največjega zločina. Nemška taborišča smrti".

Transparent s sobotne tekme:

"Hokejska liga prvakov ne ponuja platforme za kakršnekoli politične izjave"

"Škandalozno dobrodošlico" nemški zasedbi, kot je transparent označilo več medijev, je pod drobnogled vzelo vodstvo tekmovanja. Za švedski Expressen so potrdili, da so na prizorišču hitro stekli ukrepi za odstranitev transparenta, da so uvedli disciplinski postopek. V ponedeljek popoldan so sporočili, da je klub prejel dva tisoč evrov denarne kazni. 

Pri hokejski ligi prvakov so potrdili, da so uvedli disciplinski postopek in bo klub denarno kaznovan.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pri hokejski ligi prvakov so potrdili, da so uvedli disciplinski postopek in bo klub denarno kaznovan.  Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Ena od prednosti lige CHL je njena sposobnost združevanja držav, kultur in navijačev v prijetnem okolju. Incidenti v Oswiecimu tega ne odražajo, obžalujemo, kar se je zgodilo. Hokejska liga prvakov ne ponuja platforme za kakršnekoli politične izjave," so dejali v izjavi za švedski medij in dodali, da je bilo osebje domačega kluba izjemno kooperativno ter je sodelovalo v dialogu s svojimi navijači, da bi ublažili situacijo.

Opravičilo izven in na ledu

Švedski vratar gostiteljev Linus Lundin je po srečanju dejal, da niti ni imel časa, da bi opazil transparent. "Bil sem osredotočen na tekmo, nisem videl, kaj se je dogajalo, šele pozneje v medijih sem videl transparent. Menim, da kot posameznik nisem pristojen, da komentiram tovrstne stvari, ampak je po mojem mnenju za to odgovoren klub," je Skandinavec povedal za Bild.

Eden bolj zaslužnih, da Unia Oswiecim na uvodu lige prvakov ni višje izgubila, je vratar Linus Lundin, ki, kot pravi, transparenta med tekmo ni videl. | Foto: Reuters Eden bolj zaslužnih, da Unia Oswiecim na uvodu lige prvakov ni višje izgubila, je vratar Linus Lundin, ki, kot pravi, transparenta med tekmo ni videl. Foto: Reuters

Izvršni direktor Eisbären Berlin Thomas Bothstede je ob tem dodal, da so prejeli opravičilo kluba: "Predstavniki kluba so se nam med tekmo opravičili, prav tako se je na ledu opravičil tudi igralec poljske ekipe."

Hokejisti nemškega prvaka, ki so dan pred tekmo obiskali taborišče, so na koncu zmagali s 4:1 in so po dveh tekmah pri eni zmagi. Unia Oswiecim je pri eni točki, že v petek pa bo na domačem ledu gostil prvaka IceHL Red Bull Salzburg.

Žiga Jeglič, Jan Urbas, Fischtown Pinguins
Sportal Jeglič in Urbas avtorja zmagovitega zadetka proti aktualnim prvakom
Ne spreglejte