Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2013,
7.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tomaž Razingar slovenska hokejska reprezentanca

Petek, 18. 10. 2013, 7.46

6 let, 6 mesecev

Tomaž Razingar: Škarje in platno ima v rokah selektor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred sezono se je odločil, da bo do sredine oktobra pomagal Teamu Jesenicam, nato pa odšel v tujino. Trenutno se pogovarja z dvema kluboma. "O potnikih za Soči naj odloča stroka," pravi Razingar.

Dolgoletni kapetan slovenske reprezentance ali rdeča devetica, kot mu pravijo, je bil med pobudniki oživitve članske jeseniške scene. Eden od idejnih očetov Teama Jesenic je na avgustovski predstavitvi moštva dejal, da bo do sredine oktobra pomagal soigralcem v mednarodni ligi INL in šele nato odšel s trebuhom za kruhom oziroma za profesionalnim klubom. Ob Davidu Rodmanu je edini hokejist z zadnje reprezentančne akcije, ki trenutno ni del profesionalnega moštva. "Za zdaj se pogovarjam z dvema kluboma, ni pa še nič oprijemljivega, tako da za zdaj ostajam na Jesenicah. Od kod prihajata kluba, se mi zdi brezpredmetno govoriti. Ko bo stvar zrela, bom pa z veseljem povedal," je Tomaž Razingar potrdil, da se dogovarja z nekaterimi moštvi in izrazil željo, da si letos najde klub hitreje kot lani, ko ga je v Ravensburg zaneslo šele januarja: "Čim prej želim oditi v močnejšo ligo, da bo sezona taka, kot mora biti. Prav gotovo si želim, da bi se letos zgodba z iskanjem profesionalnega kluba razrešila prej kot lansko sezono, saj je bilo lani res mučno biti toliko časa brez kluba, letos pa je to bistveno lažje, saj sem vsak dan v pogonu."

"Klubom je bilo težko dopovedati, da pred oktobrom ne morem priti"

Že po koncu sodelovanja z moštvom druge nemške lige se je zavedal, da pred oktobrom ne bo odšel v tujino, zato so tudi dogovori s francoskim Epinalom, s katerim so ga povezovali sredi poletja, padli v vodo: "Po koncu sezone pri Ravensburgu sem vedel, da iz različnih razlogov novega kluba pred oktobrom ne morem niti iskati. Klubom je bilo težko dopovedati, zakaj. Pogovarjali smo se z Epinalom, a na koncu dogovora ni bilo, saj sem jim povedal, da lahko pridem šele sredi oktobra, a so si želeli, da bi bil tam že prej. Zdaj čakam, da bodo moštva začela zamenjevati tuje igralce in da se bo kakšno mesto sprostilo." Si želi klub blizu doma? "V resnici mi je za to zdaj popolnoma vseeno, saj bomo, ko se bo pokazala optimalna priložnost, odšli vsi skupaj z družino."

V primerjavi z Davidom Rodmanom in Žigo Pancetom, ki sta iskanje novega delodajalca opisala kot "živčno vojno", se Raza z dejstvom, da še nima profesionalnega kluba, ne obremenjuje preveč: "Jaz s tem nimam nobenih težav. V miru se pripravljam in čakam, da bom odšel v tujino. Bistveno težje je bilo lani, ko sem slovensko prvenstvo igral enkrat na 14 dni, zdaj je pa liga INL bistveno bolj organizirana, a kljub temu ni na ravni, ki si je želim."

Za mlade fante je INL najboljša rešitev

Do nadaljnjega bo tako ostal vpet v kolesje mednarodne lige INL, v kateri nastopa s Teamom Jesenicami, in ohranjal tekmovalni ritem, ki mu bo v prihodnosti še kako prav prišel. "Dejstvo je, da so, ko je liga na višji ravni, tudi treningi zahtevnejši, ampak še vedno so ti treningi z Jesenicami zelo dobrodošli, saj z njimi lahko ostajam v nekem mini tekmovalnem ritmu," pravi 34-letni napadalec, ki na vprašanje, ali je v dovolj dobri formi za profesionalno ligo, v smehu odgovori: "Mislim, da ne bom nikogar razočaral s svojo pripravljenostjo."

In kako po petih tekmah lige INL, ki jih je okusil s soigralci, ocenjuje kakovost tekmovanja? "Liga je precej izenačena. Vidi se, da ekipe, ki imajo v svojih napadih tujce, s tistimi napadi delujejo malo bolje od drugih. Slovenske ekipe so v tem pogledu malo 'hendikepirane', saj v nekaterih tujih ekipah igrajo hokejisti, ki so igrali že v kakovostnejših ligah. A za mlade fante je to najboljša rešitev, saj spoznavajo višjo raven hokeja. Vem, da marsikateremu mlademu hokejistu ni ravno najlažje igrati na tej ravni, a je zanje to dobra rešitev. Tudi finančno je to liga, ki jo bodo klubi zmogli. Predvsem pa bo treba ostati v realnih okvirjih. A s tujci ne bi smeli pretiravati, saj bodo v nasprotnem primeru ekipe iz Avstrije in Italije postale premočne."

"Če nas je kakovostno pripeljala skozi to sito, bo zmogla tudi naslednji korak"

Od klubskega pa k reprezentančnemu hokeju in olimpijskim igram, okoli katerih se v zadnjem času, predvsem ko beseda nanese na to, kdo bi moral biti med potniki, vrti ogromno pogovorov. Nekateri namreč menijo, da si Rusijo zaslužijo tisti, ki so jo priborili, pa čeprav njihova klubska kariera ni v razcvetu, spet drugi bi delali rokade in koga pustili doma.

"Da, izredno zanimivo je poslušati te debate, a na koncu ima stroka svoje mnenje. Zato je tudi tukaj. Če nas je strokovno in kakovostno pripeljala skozi to sito, da smo se uvrstili na olimpijske igre, mislim, da bo zmogla tudi naslednji korak. To, kdo bo igral v Sočiju, je popolnoma njihova stvar. Selektor in strokovni štab sta tista, ki bosta odločila. Škarje in platno ima v svojih rokah selektor. In verjamem, da bo zadevo speljal tako, kot jo bo sam želel," se je za konec pogovora na številna predvidevanja o tem, kdo si zasluži Soči in komu bi on dal prednost, diplomatsko odzval Razingar.

Ne spreglejte