Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2019,
13.05

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

Natisni članek

SP v hokeju 2019 risi Stožice slovenska hokejska reprezentanca

Petek, 24. 5. 2019, 13.05

4 leta, 10 mesecev

svetovno prvenstvo drugega razreda v hokeju bo med 24. in 30. aprilom 2020

Uradno: blagoslov Stožicam, a SP bo pozneje, kot je želel predsednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64
Stožice hokej | Svetovno prvenstvo drugega razreda bo potekalo med 24. in 30. aprilom v Stožicah. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Svetovno prvenstvo drugega razreda bo potekalo med 24. in 30. aprilom v Stožicah.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) v Bratislavi so tudi uradno potrdili, da bo prihodnje svetovno prvenstvo drugega razreda v Sloveniji, natančneje v Stožicah. Čeprav so si pri Hokejski zvezi Slovenije prizadevali, da bi bilo svetovnega prvenstva konec že 24. aprila, se bo tekmovanje začelo prav ta dan, končalo pa 30. aprila. Formalno so potrdili tudi dogovor Rusije, Češke in Švedske o gostiteljstvu svetovnega prvenstva elitne divizije med letoma 2023 in 2025. Kot prva ga bo gostila Rusija, in sicer v Sankt Peterburgu, kjer bodo zgradili največjo dvorano za hokej na svetu, ki naj bi sprejela do 23 tisoč gledalcev.

Stožice hokej
Sportal HZS po svetovno prvenstvo: Pravzaprav ostanemo le mi

Že po četrtkovem umiku kandidature Romunije za gostiteljstvo SP drugega razreda prihodnje leto je bilo jasno, da bo to potekalo v Stožicah, ki so ostale edini kandidat. To so danes še uradno potrdili na letnem kongresu na Slovaškem, kjer so določili tudi datum prvenstva. Hokejsko prvenstvo divizije I, skupine A, je v Stožicah potekalo leta 2012.

Pred dnevi je predsednik Hokejske zveze Slovenije (HZS) Matjaž Rakovec izrazil željo, da bi se prvenstvo končalo že do 24. aprila oziroma do konca tistega tedna (26. april), še preden bi ljudje pobegnili na prvomajske počitnice. Želja se mu ni uresničila. Prvenstvo se bo v Ljubljani začelo 24. aprila, končalo pa na zadnji aprilski dan (30. 4. 2020). Letošnje se je začelo šele 29. aprila.

Stožice so hokejsko prvenstvo drugega razreda gostile 2012, ko so si Slovenci brez poraza zagotovili napredovanje. Aprila prihodnje leto bodo Slovencem nasproti stale Francija, Avstrija, Južna Koreja, Madžarska in Romunija. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Stožice so hokejsko prvenstvo drugega razreda gostile 2012, ko so si Slovenci brez poraza zagotovili napredovanje. Aprila prihodnje leto bodo Slovencem nasproti stale Francija, Avstrija, Južna Koreja, Madžarska in Romunija. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenija se bo za elito (vstopnico si bosta zagotovili prvo- in drugouvrščena reprezentanca) borila v močni konkurenci Francije, Avstrije, Južne Koreje, Madžarske in Romunije.

Stožice hokej
Sportal Risi po elito v Stožice, po olimpijske sanje na Jesenice

Februarja olimpijske kvalifikacije na Jesenicah

Februarja slovensko hokejsko reprezentanco čaka pomemben domač turnir za olimpijske igre. Na Jesenicah se bodo udarili z Japonsko, Litvo in še enim nasprotnikom, ki bo znan pozneje. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Februarja slovensko hokejsko reprezentanco čaka pomemben domač turnir za olimpijske igre. Na Jesenicah se bodo udarili z Japonsko, Litvo in še enim nasprotnikom, ki bo znan pozneje. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski hokejisti bodo novembra letos svojo formo brusili na mednarodnem turnirju iz niza Euro Ice Hockey Challenge v Rigi (Latvija), kjer bodo njihovi nasprotniki Belorusija, Francija in Latvija.

Februarja prihodnje leto pa jih čaka pomembna domača akcija. Na Jesenicah bodo v sklopu olimpijskih kvalifikacij skupine G igrali z Japonsko, Litvo ter najslabše rangirano reprezentanco iz predkvalifikacij (skupine K, L ali M).

Zmagovalec skupine G bo igral končne kvalifikacije v eni izmed skupin: D, E ali F. Zmagovalci iz omenjenih treh skupin se uvrstijo na prihodnje Olimpijske igre.

Dogovor Rusov, Čehov, Švedov in Dancev tudi formalno potrjen

Že na jesenskem kongresu IIHF na Malti so dosegli nekatere dogovore, med drugim tudi tega, da so se Rusi, Čehi, Švedi in Danci dogovorili za prireditev svetovnega prvenstva elitne divizije med letoma 2023 in 2025. Ker drugih kandidatur od takrat do današnjega letnega kongresa v Bratislavi ni bilo, je bil dogovor tudi formalno sprejet.

Rusi bodo leta 2023 gostili prvenstvo. Predvideno je, da bo potekalo v največji dvorani za hokej na svetu, ki še čaka na izgradnjo. | Foto: Reuters Rusi bodo leta 2023 gostili prvenstvo. Predvideno je, da bo potekalo v največji dvorani za hokej na svetu, ki še čaka na izgradnjo. Foto: Reuters

Kot prva bo prvenstvo 2023 gostila Rusija, in sicer v drugem največjem ruskem mestu Sankt Peterburg, kjer eno od prizorišč že stoji, drugo pa še čaka na izgradnjo. Dvorana Ice Palace, domovanje KHL-ovca SKA Sankt Peterburg, sprejme 12.300 gledalcev. Nova arena, ki jo bo v mestu zgradil ruski milijarder, pa bo lahko sprejela deset tisoč gledalcev več – med 21.500 in 23 tisoč naj bi si jih lahko ogledalo hokejske obračune.

Genadij Timčenko
Sportal Ruski milijarder z načrtom, ki bo za seboj pustil vse NHL lepotice

"Ni dvoma, da bosta dvorani za svetovno prvenstvo razprodani. Sankt Peterburg je pomembno hokejsko mesto z bogato hokejsko tradicijo. Vsi že komaj čakajo na to tekmovanje, pričakujemo najbolj nepozabno prvenstvo," je ob dodelitvi prireditve Rusom dejal nekdanji odlični vratar zbornaje komande, danes pa predsednik ruske hokejske zveze Vladislav Tretjak.

Leta 2024 bo svetovno prvenstvo potekalo na Češkem, na istih prizoriščih kot leta 2015 - v O2 Areni v Pragi in Ostravar Areni v Ostravi. Leto zatem se bo hokejska smetana merila v Skandinaviji. Osrednje prizorišče, ki še ni določeno, bo na Švedskem (ta ga je gostila zadnjič 2013), ena skupina in dva četrtfinala pa bosta potekala na Danskem, ki je lani sama gostila SP.

Prihodnje SP elite bo v Švici. | Foto: Reuters Prihodnje SP elite bo v Švici. Foto: Reuters

Najprej v Švico, nato v Belorusijo in Latvijo, sledi Finska

Prihodnje leto bo elito gostila Švica (Zurich, Lozana), leta 2021 bosta moči združili Belorusija (Minsk) in Latvija (Riga), leta 2022 pa bo na Finskem (Tampere, Helsinki).

Gostitelji SP elite:

2020: Švica (Zurich, Lozana)
2021: Belorusija (Minsk), Latvija (Riga)
2022: Finska: (Tampere, Helsinki)
2023: Rusija (Sankt Peterburg)
2024: Češka (Praga, Ostrava)
2025: Švedska, Danska

 

Kaj čaka preostale slovenske selekcije?

Članice
Slovenska ženska reprezentanca, ki si je v letošnji sezoni izborila pravico nastopa v višjem kakovostnem razredu, bo od 28. marca do 3. aprila 2020 v poljskih Katovicah nastopila na svetovnem prvenstvu Divizije I-B. Risinje bodo svoje moči merile z izbranimi vrstami Italije, Južne Koreje, Kazahstana, Kitajske in Poljske.

U20
Reprezentanca mladih risov do 20 let, ki je v letošnji sezoni z osvojenim prvim mestom na prvenstvu prav tako napredovala v višjo divizijo, bo v prihajajoči sezoni nastopila na svetovnem prvenstvu Dvizije I-A, ki bo od 8. do 14. decembra 2019 potekalo v beloruskem Minsku. Na prvenstvu bodo, poleg Slovenije, nastopile izbrane še vrste Avstrije, Belorusije, Danske, Latvije in Norveške.

Pred tem bodo mladi risi med novembrskim klubskim premorom odpotovali v Francijo na mednarodni turnir, kjer bodo svoje moči preizkušali z ekipami Francije, Italije in Madžarske.

U18
Slovenska moška reprezentanca do 18 let bo od 12. do 18. aprila 2020 v italijanskem Asiagu nastopila na svetovnem prvenstvu Divizije I-B, kjer bodo, ob slovenski izbrani vrsti, nastopili še hokejisti Avstrije, Italije, Madžarske, Poljske in Ukrajine.

V novembrskem reprezentančnem zboru pa jih v Italiji čaka mednarodni turnir z nasprotniki Avstrijo, Italijo in Madžarsko ter nato februarja prihodnje leto še domači turnir, kjer se bodo, predvidoma na Bledu, pomerili z izbranimi vrstami Francije, Italije in Madžarske.

U16
Mlada moška izbrana vrsta do 16 let bo v novembru odpotovala na Madžarsko, kjer se bo udeležila mednarodnega turnirja z nasprotniki Avstrijo, Italijo in Madžarsko; v decembru pa v Italijo, kjer bo odigrala dve tekmi proti izbranima vrstama Avstrije in Italije.

U15
Najmlajši risi do 15 let bodo februarja prihodnje leto, predvidoma v Kranju, gostili mednarodni turnir, na katerem bodo nastopile izbrane vrste Avstrije, Italije in Madžarske.

Preberite še:

Švedska Finska SP v hokeju 2019
Sportal Finci napredovali po dramatičnem "kanadskem scenariju"
Ken Ograjenšek
Sportal Ograjenška čakajo branilci naslova, Muršak nad finske podprvake

 

 

Ne spreglejte