Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 9. 2018,
19.30

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,24

Natisni članek

Bell Centre hokejska dvorana liga NHL Rusija SKA Sankt Peterburg St. Peterburg liga KHL Genadij Timčenko

Četrtek, 6. 9. 2018, 19.30

5 let, 7 mesecev

Top10

Ruski milijarder z načrtom, ki bo za seboj pustil vse NHL lepotice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,24
Genadij Timčenko | Ruski milijarder Genadij Timčenko je konec avgusta napovedal gradnjo največje dvorane za hokej na ledu. Zgradili jo bodo v Sankt Peterburgu, imela pa bo 22.500 sedišč. Za zdaj ima največ sedišč v primeru hokejskih tekem Bell Center v Montrealu (21.288). | Foto Reuters

Ruski milijarder Genadij Timčenko je konec avgusta napovedal gradnjo največje dvorane za hokej na ledu. Zgradili jo bodo v Sankt Peterburgu, imela pa bo 22.500 sedišč. Za zdaj ima največ sedišč v primeru hokejskih tekem Bell Center v Montrealu (21.288).

Foto: Reuters

Že prihodnje leto naj bi v Rusiji začeli gradnjo največje hokejske dvorane na svetu, v kateri bi si hokejske obračune na sedežih lahko ogledalo kar 22.500 gledalcev. Če se bo napoved milijarderja Genadija Timčenka uresničila, se bodo hokejisti Montreal Canadiens poslovili od rekordne številke. Preverili smo, katere dvorane, ko so urejene za hokej, sprejmejo največ gledalcev.
 

Ruski bogataš Genadij Timčenko, med drugim tudi predsednik hokejskega velikana SKA Sankt Peterburg, je prišel na noro idejo. Konec avgusta je predstavil načrt izgradnje največje dvorane za hokej na ledu na svetu. "V Sankt Peterburgu želimo največjo dvorano na svetu. Zahvaljujemo se mestu za sodelovanje in upamo, da bomo v novem objektu leta 2023 gostili svetovno hokejsko prvenstvo (gostitelj še ni znan, op. a.)," je ob naznanitvi projekta, ocenjenega na 300 milijonov evrov, dejal 65-letni milijarder Timčenko.

Hokejisti SKA trenutno drsajo v dvorani Ice Palace, ki sprejme okoli 12.300 gledalcev in je bila v zadnji sezoni lige KHL v povprečju 94,78 odstotka zasedena. Več gledalcev si je hokejske tekme v Evropi ogledalo le v Bernu, kjer igra tudi Jan Muršak. Švicarji so imeli že 17. leto zapored največ gledalcev na tekmah. V povprečju kar 16.371.

Švica navijači
Sportal Švicarska prevlada, EBEL po menjavi Olimpije z Medveščakom "poskočila"

Dvorana v Sankt Peterburgu bo še en megalomanski objekt v mestu. Nogometaši Zenita namreč igrajo na lani odprtem Saint Petersburg Stadium z dobrimi 67 tisoč sedišči. Dobro milijardo evrov vreden stadion je eden najdražjih na svetu. 

Dokler Rusi ne pozdravijo največje hokejske lepotice na svetu, bo rekord obdržala hokejska dvorana Bell Centre v Montrealu. Preverili smo, katerih deset dvoran, ko so urejene za hokejske tekme, na sedeže sprejme največ gledalcev. Te najdemo le v ZDA in Kanadi, medtem ko je največja v Evropi v Nemčiji, v Kölnu, kjer ima Lanxess Arena 18.500 sedišč.

1. Bell Center, Montreal

Bell Center - trenutno dvorana z največ sedeži, ko je predelana za hokejsko tekmo, a ne tudi najvišjim številom gledalcev. | Foto: Getty Images Bell Center - trenutno dvorana z največ sedeži, ko je predelana za hokejsko tekmo, a ne tudi najvišjim številom gledalcev. Foto: Getty Images

Leta 1996 odprta dvorana Bell Center v Montrealu je hokejsko domovanje NHL-ovca Montreal Canadiens. Zmogljivost objekta, ko je pripravljen za hokejske tekme, je 21.288 sedežev. V lanski sezoni si je v njem tekme lige NHL ogledalo v povprečju 21.299 gledalcev, "zasedena" je bila v 100,1 odstotka. Ko v njej potekajo košarkarska srečanja, si jih s sedišč lahko ogleda dobrih 22 tisoč gledalcev, boje MMA pa tudi več kot 23 tisoč.

2. Quicken Loans Arena, Cleveland

Quicken Loans Arena  | Foto: Getty Images Quicken Loans Arena Foto: Getty Images

V dvorani Quicken Loans Arena v Clevelandu si hokejsko tekmo s sedeža lahko ogleda 20.056 gledalcev, a ta številka je večinoma precej nižja. Oklepnike Cleveland Monsters, ki igrajo v ligi AHL, si je v zadnji sezoni v povprečju ogledalo 9197 gledalcev. Ko so bili na parketu košarkarji Cleveland Cavaliers, pa je številka razumljivo precej zrasla, in sicer prek 20.500. Po zmogljivosti sedežev gre namreč za drugo največjo dvorano v ligi NBA.

3. United Center, Chicago

United Center v Chicagu | Foto: Getty Images United Center v Chicagu Foto: Getty Images Hokejisti iz vetrovnega mesta so imeli v zadnji sezoni najvišji povprečni obisk. V dvorani United Center si je tekme NHL v povprečju ogledalo 21.653 gledalcev. Ta po uradnih podatkih na sedeže sprejme 19.717 sedežev, če zapolnijo še stojišča, pa hokejski obračun lahko v živo spremlja 22.430 gledalcev.

Vse iz rubrike Top10

4. Wells Fargo Center, Philadelphia

Wells Fargo Center, Philadelphia | Foto: Getty Images Wells Fargo Center, Philadelphia Foto: Getty Images

Leta 1996 odprto domovanje Philadelphia Flyers se lahko pohvali z 19.537 sedišči na tekmah lige NHL. Letalci so imeli lani številčno spodbudo, njihova srečanja si je v povprečju ogledalo 19.517 gledalcev, kar je tretja najvišja številka na hokejskih tekmah. Wells Fargo Center je bil v ligi NHL zaseden 99,9-odstotno. 

5. Little Caesars Arena, Detroit

Little Caesars Arena, Detroit | Foto: Reuters Little Caesars Arena, Detroit Foto: Reuters

V Detroitu so lani dočakali novo dvorano, Little Caesars Areno, v kateri si tekme rdečih kril v ligi NHL s sedišč lahko ogleda 19.515 gledalcev. Prav tolikšen je bil obisk na domačih tekmah Detroit Red Wings v zadnji sezoni, ko je bil nov objekt razprodan za prav vsako srečanje 11-kratnih prvakov lige NHL.

6. Scotiabank Saddledome, Calgary

Scotiabank Saddledome, Calgary | Foto: Reuters Scotiabank Saddledome, Calgary Foto: Reuters

Leta 1983 odprta, 1994 pa rekonstruirana dvorana Scotiabank Saddledome v Kanadi, v kateri domače tekme igrata NHL-ovec Calgary Flames in klub lige WHL Calgary Hitmen, ima 19.289 sedišč. Zanimivo, pred zadnjo prenovo jih je bilo 20.240. Dvorana je bila v zadnji NHL sezoni 98-odstotno zasedena, tekme Calgary Flames si je v povprečju ogledalo 18.905 ljudi.

7. BB&T Center, Sunrise, Florida

 BB&T Center, Sunrise, Florida | Foto: Getty Images BB&T Center, Sunrise, Florida Foto: Getty Images

Čeprav je po nekaterih zapisih Amalie Arena največja hokejska dvorana na Floridi, ima BB&T Center, v kateri igra ekipa NHL Florida Panthers, po uradnih podatkih večjo zmogljivost (kar se tiče sedežev), vsekakor pa precej nižji obisk od moštva Tampa Bay Lightning (19.092). Objekt BB&T Center, ko je urejen za hokejske tekme, sprejme 19.250 gledalcev. V lanski sezoni so v povprečju prodali le 81 odstotkov vstopnic, v povprečju si je tekmo ogledalo 13.851 gledalcev, kar je bil 28. obisk v ligi NHL.

8. Amalie Arena, Tampa, Florida

Amalie Arena, Tampa, Florida | Foto: Reuters Amalie Arena, Tampa, Florida Foto: Reuters

Precej bolj oblegano hokejsko mesto na Floridi od BB&T Center je dvorana Amalie Arena v Tampi, kjer domujejo strele Tampa Bay Lightning. Kolektiv, ki ga je v zadnji sezoni v konferenčnem finalu izločil poznejši prvak Washington, si lahko v živo s sedišč ogleda 19.092 gledalcev. Prav toliko jih je bilo lani na vsaki tekmi strel.

9. KeyBank Center, Buffalo

KeyBank Center, Buffalo | Foto: Getty Images KeyBank Center, Buffalo Foto: Getty Images

Hokejisti moštva NHL Buffalo Sabres so lani v dvorani KeyBank Center domače tekme igrali pred v povprečju 18.563 gledalci, dvorana pa naj bi v zadnjih letih na sedišče ob hokejskih tekmah lahko sprejela 19.070 gledalcev.

10. Rogers Arena, Vancouver

Rogers Arena, Vancouver | Foto: Getty Images Rogers Arena, Vancouver Foto: Getty Images

Člani moštva Vancouver Canucks domačih tekem v zadnjem tekmovalnem obdobju niso igrali pred razprodano dvorano. V Rogers Arena so med tekmami NHL v povprečju prodali in razdelili 95,6 odstotka vstopnic. Vancouver je tako doma igral pred 18.078 gledalci, v zadnjih letih pa je v času hokejskih tekem v njem 18.910 sedišč.

Preberite še:

Sportal Anže Kopitar zdaj tudi pravljični junak #video
Robert Sabolič
Sportal Robert Sabolič sezono začel z zadetkom in skalpom SKA
Gregor Koblar
Sportal Po slabi sezoni na Češkem odskočno desko poiskal v domovini
HDD Jesenice
Sportal Jeseničani za polfinale prerešetali mrežo Maribora
David Rodman
Sportal Jeseničani pred pokalom pokazali zobe, Američan se je že poslovil
Ne spreglejte