Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2023,
21.50

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

Natisni članek

Norveška Latvija slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2023

Sreda, 17. 5. 2023, 21.50

11 mesecev, 2 tedna

SVETOVNO PRVENSTVO V HOKEJU, 6. DAN

Latvija do druge zmage, Slovenci prijavili dodatni moči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

hokej SP Latvija | Latvija je v sredo popoldne z 2:1 premagala Norveško, ki je bila dan prej boljša od Slovenije. | Foto Guliver Image

Latvija je v sredo popoldne z 2:1 premagala Norveško, ki je bila dan prej boljša od Slovenije.

Foto: Guliver Image

Slovenska hokejska reprezentanca je imela pred četrtkovim nadaljevanjem svetovnega prvenstva, ko ji bo nasproti stala favorizirana Češka, dan tekmovalnega počitka. Slovenski tabor je na seznam igralcev prijavil napadalca Luko Mavra in branilca Matica Podlipnika, ki ga sicer pesti poškodba rebra. Oba sta bila do zdaj na tekmah prvenstva v vlogi gledalca. V sredo popoldne je Latvija v "slovenski" skupini B z 2:1 premagala Norveško, zvečer pa Kanada Kazahstan s 5:1. V skupini A ZDA ostajajo nepremagane, s 4:1 so premagale Avstrijo.

SP v hokeju 2023: slovenska hokejska reprezentanca : Norveška
Sportal "Razočaranje je veliko, a prvenstva še ni konec"

Svetovno prvenstvo v hokeju, 6. dan

Sreda, 17. maj

Lestvici:
slovenska hokejska reprezentanca, trening, Bled, Klemen Mohorič
Sportal Klemen Mohorič: Videti napredek in uspeh človeka, s katerim delaš, je za trenerja nekaj najlepšega

Predtekmovalni del svetovnega hokejskega prvenstva se preveša v drugo polovico, reprezentance igrajo četrto od sedmih tekem skupinskega dela. Gostiteljica Latvija, ki je prvenstvo odprla z dvema porazoma, v ponedeljek pa na kolena spravila Češko, je dosegla drugo zmago. Z 2:1 je premagala Norveško, ki je v torek z 1:0 premagala Slovence. Za Latvijo sta zadela Rodrigo Abols in Toms Andersons, za Norveško pa Ludvig Hoff. Vsi goli so padli v drugi tretjini.

Kanadčani so z izjemno učinkovito igro v uvodnih dvajsetih minutah premagali Kazahstance (bilo je 4:1). V tem obdobju je dva gola dosegel Lawson Crouse, po enega pa Mackenzie Weegar in Joe Veleno. V zadnji tretjini je zadela še Samuel Blais, za Kazahstance pa je edini gol v prvi tretjini prispeval Adil Beketajev.

Američani so nepremagani. | Foto: AP / Guliverimage Američani so nepremagani. Foto: AP / Guliverimage V Tampereju so se popoldne pomerili Američani in Avstrijci. Prvi ostajajo pri maksimalnem izkupičku, zdaj imajo torej že 12 točk. Zmagali so namreč s 4:1. Za zmago so zadeli Rocco Grimaldi, Carter Mazur, Lane Hutson in Nick Perbix. Slovenski severni sosedi, za katere je zadel napadalec Slazburga Thomas Raffl, ostajajo pri eni točki. 

Na drugem sredinem dvoboju skupine A so neprepričljivi branilci naslova Finci pred domačimi gledalci dosegli drugo zmago, po tesni zmagi nad Nemci so strli še Francoze, z zadetkom v nebranjen gol so zmagali s 5:3.

Draisaitl ne bo prišel na SP

Leon Draisaitl | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Leon Draisaitl Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nemški hokejisti so prvenstvo začeli s tremi porazi za zgolj gol in so še brez zmage. Potem ko so člani Edmonton Oilers po hudem boju v drugem krogu končnice NHL izpadli proti Vegas Golden Knights, so se pojavile možnosti, da bi Nemcem na pomoč v bitki za napredovanje v izločilne boje priskočil zvezdnik Leon Draisaitl, ki je blestel tako v rednem delu kot končnici. A član Naftarjev je zdaj sporočil, da ga na prvenstvo ne bo.

"Z Leonom sva imela obsežen pogovor. Zelo spoštujemo njegovo izjemno predstavo z Edmonton Oilers. Po 92 tekmah NHL, vključno z dvema intenzivnima serijama končnice, zdaj potrebuje čas, da si opomore od vseh naporov in se fizično regenerira," so pri Bildu povzeli besede direktorja nemške reprezentance Christiana Künasta.

27 letnik je na 80 tekmah rednega dela prispeval 128 točk, več jih je dosegel le soigralec Connor McDavid. Na 12 obračunih končnice se je podpisal pod 18 točk, od tega 13 golov.

Slovenci v četrtek nad Čehe, med prijavljenimi tudi Podlipnik in Maver

Slovenci imajo danes tekmovanja prost dan, v četrtek jih čaka Češka. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenci imajo danes tekmovanja prost dan, v četrtek jih čaka Češka. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Slovenski hokejisti imajo po torkovem tretjem porazu danes tekmovanja prost dan, v katerem se bodo pripravljali na naslednjega zahtevnega tekmeca. V četrtek ob 15.20 jih namreč čaka bronasta z zadnjega prvenstva, Češka

Vsaka reprezentanca lahko prijavi največ 25 hokejistov (3 vratarje + 22 igralcev v polju). Slovenci so do danes pustili dve prosti mesti med drsalci, danes pa so na seznam prijavili napadalaca Luko Mavra in branilca Matica Podlipnika, namesto katerega so zaradi poškodbe rebra pred začetkom prvenstva vpoklicali Nejca Stojana, a bo Podlipnik v boju za obstanek stisnil zobe.

Po štirje v četrtfinale, zadnjeuvrščeni reprezentanci razred nižje

Prvenstvo se je začelo s predtekmovanjem, v katerem v vsakem od dveh mest igra osem reprezentanc. V skupini A v Tampereju se merijo Finska, ZDA, Švedska, Nemčija, Danska, Francija, Avstrija in Madžarska, v skupini B v Rigi pa Latvija, Slovenija, Kanada, Švica, Češka, Slovaška, Norveška in Kazahstan.

Po skupinskem delu, ki se bo končal 23. maja, bodo štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine napredovale v četrtfinale. Za preostalih osem bo tekmovanja konec. Najslabša reprezentanca iz vsake skupine bo nazadovala stopnjo nižje in bo prihodnje leto igrala v diviziji I, skupini A. V eliti, ki bo prihodnje leto na Češkem, pa bosta namesto izpadlih zaigrali Velika Britanija in Poljska.

Četrtfinalni boji se bodo v obeh mestih začeli 25. maja, polfinale in tekmi za odličja bodo v Tampereju 27. in 28. maja.

 Preberite še:

SP v hokeju 2023 - Kanada
Sportal Spored in rezultati svetovnega prvenstva v hokeju
SP v hokeju 2023: slovenska hokejska reprezentanca : Norveška, Gašper Krošelj
Sportal Švicarji še naprej brez prejetega gola, Madžarom prva zmaga, nov poraz Slovencev
Ne spreglejte