Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2023,
21.42

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

Danska Slovaška Nemčija SP v hokeju 2023

Torek, 23. 5. 2023, 21.42

11 mesecev, 1 teden

SVETOVNO PRVENSTVO V HOKEJU, 12. DAN

ZDA neporažene, zadnja četrtfinalista Nemčija in Latvija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
ZDA Švedska SP Dylan Samberg | Američani ostajajo brez poraza. V podaljšku je za zmago proti Švedski zadel Dylan Samberg. | Foto Guliver Image

Američani ostajajo brez poraza. V podaljšku je za zmago proti Švedski zadel Dylan Samberg.

Foto: Guliver Image

Zadnja dva četrtfinalista hokejskega svetovnega prvenstva 2023 sta Nemčija in Latvija. Nemcem je uspelo v skupini A po zmagi nad Francozi s 5:0. Slovaki pa so v skupini B s 4:1 premagali Norvežane in s tem spravili v neprijeten položaj gostitelje Latvijce. Proti Švici, ki ni igrala v polni postavi, saj je spočila več nosilcev igre, so morali osvojiti vsaj točko. Pa so osvojili kar dve, po podaljšku so zmagali s 4:3 in Švicarjem zadali prvi poraz. V skupini A so Američani v podaljšku premagali Švede s 4:3, kot edini na turnirju ostali neporaženi in osvojili prvo mesto mesto.

slovenska hokejska reprezentanca
Sportal "Glede boja jim nimamo česa očitati, a če ne dosegaš golov, je težko zmagovati"

Svetovno prvenstvo v hokeju, 12. dan

Torek, 23. maj

Lestvici*:

*Prve štiri reprezentance iz skupine napredujejo v četrtfinale, zadnja iz vsake skupine je izpadla razred nižje.

V Rigi in Tampereju se je končal predtekmovalni del svetovnega prvenstva, po katerem so se po štiri najboljše ekipe iz obeh predtekmovalnih skupin uvrstile v četrtfinale, zadnji iz obeh skupin – Slovenija in Madžarska – pa izpadeta v nižji rang tekmovanja za leto 2024.

SP v hokeju, četrtfinalni pari:

Četrtek, 25. maj:

ZDA - Češka
Švedska - Latvija
Finska - Kanada
Nemčija - Švica

Nemci z odličnim finišem skupinskega dela v četrtfinale

Prav veliko neznank o četrtfinalistih ni bilo več. V skupini A na Finskem je zadnjo četrtfinalno vstopnico ujela Nemčija. Ta je prvenstvo odprla s tremi zahtevnimi tekmami in tremi porazi za gol (proti Američanom, Fincem in Švedom), nato pa premagala štiri tekmece Dansko, Avstrijo, Madžarsko in zdaj še Francijo (5:0) in zasedla četrto mesto v skupini.  

Slovaška je s 4:0 premagala Norveško. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovaška je s 4:0 premagala Norveško. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zadnja vstopnica Latvijcem

Latvija je izsilila podaljšek. | Foto: Reuters Latvija je izsilila podaljšek. Foto: Reuters Tudi v Rigi je potekal pomemben obračun za četrtfinale. Slovaška je z zmago nad Norveško (4:1) zagrenila življenje gostiteljici Latviji. Ekipi sta tako imeli po 11 točk. Gostitelji so potrebovali vsaj točko na zadnji tekmi s Švico. Če je ne bi dobili, bi zaradi zmage na medsebojnem dvoboju napredovali Slovaki. A so jo. Kaspars Daugavinš je pet minut pred koncem rednega dela tekme zadel za 3:3. In odločal je podaljšek. Na koncu so Latvijci osvojili dve točki, saj so z golom Rudolfsa Balcersa zmagali s 4:3. Tako so se celo zavihteli na tretje mesto skupine B, pred Čehe.

Američani ostali neporaženi

Popoldanski tekmi sta ponudili obračun hokejskih velesil. V Tampereju so se za prvo mesto v skupini udarili neporaženi Američani in Švedi. ZDA so po drugi tretjine vodile s 3:1, a je Švedska v zadnjih šestih minutah tretje tretjine zadela dvakrat. Podaljšek je z golom izsilil Timothy Liljegren. Na koncu so se vendarle veselili Američani, v drugi minuti podaljška je za prvo mesto v skupini A zadel Dylan Samberg. V Rigi pa sta se za drugo mesto v skupini B pomerili Češka in Kanada. Z dvema goloma v zadnji tretjini so s 3:1 slavili Kanadčani.

V obračunu svetovnih prvakov Fincev in Dancev, ki niso več imeli možnosti za četrtfinale, pa ni bilo dvomov (7:1). Domačini so s po tremi goli v prvi in drugi tretjini hitro razblinili upe tekmecev, Danci so častni gol dosegli v 43. minuti.

V četrtek gre zares

Četrtfinalni boji se bodo v Rigi in Tampereju začeli v četrtek, polfinale in tekmi za odličja bodo v Tampereju v soboto in nedeljo.

Skupaj prišli, skupaj odšli

Slovenska hokejska reprezentanca je po sedmih porazih in nič točkah nazadovala rang tekmovanja nižje, od elite se je poslovila skupaj z Madžarsko, s katero sta po lanskem SP v Ljubljani skupaj prišli v elito. Obe reprezentanci bosta prihodnje leto igrali v diviziji I, skupini A, v družbi Italije, Južne Koreje, Japonske in Romunije. S kakšno ekipo in s kom na selektorskem mestu, bodo Slovenci lovili elito, bo pokazala prihodnost. S 30 leti so imeli Slovenci najstarejšo reprezentanco na prvenstvu, Matjažu Kopitarju pa se po prvenstvu izteče pogodba.

Ne spreglejte