Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 4. 2024,
14.20

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Boštjan Kos risinje slovenska ženska hokejska reprezentanca

Sobota, 6. 4. 2024, 14.20

3 tedne, 4 dni

SVETOVNO PRVENSTVO, DIVIZIJA I, SKUPINA B, 5. KROG

Slovenke po porazu z Italijankami brez možnosti za odličje, napredovanje Slovakinjam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
risinje, slovenska ženska hokejska reprezentanca, Slovenija - Velika Britanija | Slovenke so za konec prvenstva izkusil moč zahodnih sosed in izgubile proti Italijankam z 1:6. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Slovenke so za konec prvenstva izkusil moč zahodnih sosed in izgubile proti Italijankam z 1:6.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska ženska hokejska reprezentanca je na zadnji, peti tekmi svetovnega prvenstva divizije I, skupine B v Rigi doživela tretji poraz, s 6:1 (2:0, 2:0, 2:1) so bile boljše Italijanke. Slovenke so tako ostale brez možnosti za odličje, na koncu jim je s petimi točkami pripadlo peto mesto. Vratarka Pia Dukarič je bila izbrana za najboljšo vratarko prvenstva (308 strelov, 293 obramb). Zmagovalke prvenstva so Slovakinje, ki se vračajo v višji rang tekmovanja, drugo mesto je pripadlo gostiteljicam Latvijkam, ki so za konec s 3:2 premagale Britanke, tretje pa Italijankam. V nižji razred so nazadovale Poljakinje.

Pia Dukarič
Sportal Pia Dukarič na univerzi Yale: Pred prihodom sem je skoraj vsakega nekoliko strah #video

Latvijska Riga je gostila svetovno prvenstvo tretjega razreda (divizija I, skupina B) za hokejistke. Ob gostiteljicah so na Baltiku tekmovale še Slovenke, Slovakinje, Italijanke, Poljakinje in reprezentantke Velike Britanije.

Zmagovalke so Slovakinje, ki se vračajo v kakovostnejši razred, srebro je pripadlo Latvijkam, bron Italijankam, četrte so bile Britanke, pete Slovenke, zadnje pa Poljakinje, ki so nazadovale v nižji razred.

Slovenke, ki jih kot selektor vodi Boštjan Kos, so prvenstvo odprle z zmago (4:1) nad Poljsko, na drugem obračunu so z 0:4 izgubile proti na papirju prvim favoritinjam tekmovanja Slovakinjam, na tretji tekmi prvenstva pa po izvajanju kazenskih strelov s 4:3 premagale domačinke Latvijke, v petek so tesno izgubile z Veliko Britanijo (1:2), danes pa ostale praznih rok še proti Italiji (1:6). Proti zahodnim sosedam so vpisale najvišji poraz na tem prvenstvu.

Slovenska vratarka Pia Dukarič je bila tudi tokrat izbrana za najboljšo vratarko prvenstva. Branila je na vseh tekmah, na njen gol so tekmice sprožile kar 308 strelov, zaustavila jih je 293.

Italijanke prevladovale v strelih (52:15)

Pia Dukarič je bila znova izbrana za najboljšo vratarko prvenstva. | Foto: Guliverimage Pia Dukarič je bila znova izbrana za najboljšo vratarko prvenstva. Foto: Guliverimage Slovenke so si kljub dvema porazoma ob koncu zagotovile obstanek v tej ravni tekmovanja. 

Podobno kot proti Veliki Britaniji so tudi tokrat Slovenke bile v podrejenem položaju iz strelskega vidika (52:15). Italijanke so v prvi in drugi tretjini proti vratom Slovenk sprožile po 17 strelov, medtem ko jih je Slovenija skupaj zmogla devet, od tega le tri v drugi tretjini. Tudi v zadnji se razmerje strelov ni spreminjalo.

Italijanke so v uvodnih tretjinah dosegle po dva zadetka, Slovenke so ostale praznih rok. V vodstvo je Italijo sredi prve tretjine popeljala Anna Caumo, na 2:0 je pol minute pred koncem povišala Marta Mazzocchi. V drugi tretjini so Italijanke zadele dvakrat v razmaku dobre minute in povišale na 4:0, uspešni sta bili Rebecca Roccella in Carola Saletta.

V sklepni tretjini si je več priložnosti še naprej ustvarjala italijanska izbrana vrsta, a so Slovenke le prišle do prvega zadetka, ko je na 1:4 v 50. minuti znižala Arwen Nylaander. Vseeno pa so Slovenke popustile ob koncu in znova prejele dva hitra zadetka, ko so Italijanke po zaslugi Laure Lobis in Maddalene Bedont postavile končnih 6:1.

Na prvem mesto so s štirimi zmagami in 12 točkami končale Slovakinje, na drugem z desetimi Latvijke, na tretjem pa z devetimi Italijanke.

risinje, slovenska ženska hokejska reprezentanca, Slovenija - Velika Britanija
Sportal Slovenke kljub porazu potrdile obstanek

"Na žalost se je tekma končala, kot se je. Seveda so bili apetiti večji, vedele smo, da nam zmaga prinaša tudi medaljo. Roko na srce so nas Italijanke v nekaterih delih igre nadigrale. Dale smo vse od sebe, mogoče nam je na koncu tudi zmanjkalo moči. Osnovni cilj smo izpolnile, raven hokeja so povečuje, morda ne tako hitro, kot bi si želele," je ocenila kapetanka Pia Pren.

"Pristop je bil pravi, a nam ni steklo v napadu. Kot celoto gledano je bilo zelo dobro, videl se je napredek v igri. Izpolnili smo osnovni cilj, žal nam ni uspelo izpolniti želje, da bi prišli do medalje. Dosegli smo dve pomembni zmagi, dekleta imajo pravi pristop in način, kako zastopati svojo državo. Želimo si, da bi se lahko večkrat dobili skupaj in še dodali naši kakovosti," pa je celotno tekmovanje ocenil selektor Boštjan Kos.

SP v hokeju, divizija I, skupina B

Sobota, 6. april:

Lestvica:

Slovenska reprezentanca na prvenstvu v Latviji:

   Vratarke

1    Mia Čerič    HDK Maribor (SLO)
2    Pia Dukarič   Yale University (ZDA)
3    Tjaša Intihar   HK SŽ Olimpija (SLO)

   Branilke

1    Katja Biščak   HK SŽ Olimpija (SLO)
2    Nina Lončar   HK SŽ Olimpija (SLO)
3    Brina Oman   HDK Maribor (SLO)
4    Nuša Porekar  EC Graz Huskies (AUT)
5    Tinkara Senegačnik Jakovac   HDK Maribor (SLO)
6    Tamara Svetina   Lakers Kärnten (AUT)
7    Nadja Vakaričič  HK Triglav Kranj (SLO)

   Napadalke

1    Julija Blazinšek   HDK Maribor (SLO)
2    Tamara Breznik   HK SŽ Olimpija (SLO)
3    Sara Confidenti   EC Graz Huskies (AUT)
4    Tanaja Frišk Lorber   HDK Maribor (SLO)
5    Tineja Friš Lorber   HDK Maribor (SLO)
6    Deja Glavič   HK Triglav Kranj (SLO)
7    Klara Kokolj   HK SŽ Olimpija (SLO)
8    Arwen Nylaander   Rögle BK (ŠVE)
9    Urša Pazlar   HK SŽ Olimpija (SLO)
10    Gaja Pezdir  Lakers Kärnten (AUT)
11    Pia Pren   Sodertalje SK (ŠVE)
12    Lejla Rogelj   HK Triglav Kranj (SLO)
13    Veronika Trobiš   HK SŽ Olimpija (SLO)
 

Vodja reprezentance: Barbara Kavčič
Glavni trener: Boštjan Kos
Pomočnik trenerja: Rene Zernko   
Pomočnik trenerja: Žan Zupan  
Pomočnik trenerja (vratarke): Aleš Sila  
Tehnični vodja: Drago Terlikar   
Terapevtka: Petra Knez  

Preberite še:

Ne spreglejte