Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 4. 2016,
16.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

svetovno prvenstvo v hokeju slovenska hokejska reprezentanca hokej risi

Nedelja, 24. 4. 2016, 16.15

6 let, 7 mesecev

Risi z zmago nad Italijani ostajajo stoodstotni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Slovenija Italija hokej | Foto HZS/Drago Cvetanovič

Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 2. kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) premagala Italijo s 3:1 (1:0, 0:1, 2:0).

Slovenci so zelo uspešno začeli svetovno prvenstvo na Poljskem. Pomembnost prve tekme in dobrega uvoda v tekmovanje so podkrepili ne le z dobro igro, pač pa tudi učinkovitostjo, saj so Japonce premagali s 7:1. A so bili uspešni tudi njihovi tekmeci, Italija je premagala Poljsko s 3:1. Takšen pa je bil tudi današnji izid, le da so se veselili Slovenci.

V slovenskem taboru so pred drugim (in zadnjim) zgodnjepopoldanskim nastopom v Katovicah opozarjali na povsem drugačno tekmo, ki jih je čakala danes, saj imajo Italijani značilen severnoameriški slog igre. Selektor Nik Zupančič je predvidel, da bodo lahko Slovenci fizično močnejši proti italijanski obrambi, a da bodo morali to teoretično prednost potrditi tudi z igro pred vrati tekmecev.

Premierni zadetek na SP za branilca

V vrata je selektor tokrat postavil Gašperja Krošlja, ki v prvih minutah ni imel veliko dela. Igra se je namreč večinoma odvijala pred golom Frederica Cloutierja, kapetan Jan Urbas je bil za malenkost prekratek, kombinatorne igre pa Sloveniji v uvodnih minutah še ni uspelo nadgraditi z zadetkom. Urbas, Tičar in soigralci so imeli pozneje še nekaj polpriložnosti, Krošelj pa je prvič resneje posredoval sredi tretjine, ko sta se pred njim sama znašla Diego in Simon Kostner, a je bil zmagovalec Krošelj.

Debitant na SP Jurij Repe je Slovenijo popeljal v vodstvo, to je bil njegov prvi zadetek na prvenstvih. | Foto: Sportida Debitant na SP Jurij Repe je Slovenijo popeljal v vodstvo, to je bil njegov prvi zadetek na prvenstvih. Foto: Sportida

Prvi "power-play" na tekmi so imeli Slovenci, končal pa se je odlično. Branilec Jurij Repe je namreč močno ustrelil z modre linije, plošček pa je med številnimi nogami in palicami Italijanov našel pot tudi mimo vratarja in Slovenija je zasluženo vodila. Pred koncem tretjine pa je bilo še dvakrat vroče pred vrati Italije, prvi napad je imel lepi priložnosti, predvsem Tičar, ko je bil sam pred vratarjem, ki pa je njegov strel ubranil.

Slovenska prevlada, italijanski zadetek

Nadaljevanje ni bilo nič drugačno. Slovenija je narekovala ritem, ob novi številčni prednosti pa sta nevarno zapretila najprej Miha Verlič, potem še Urbas. Sledila je še ena kazen za Italijane, a tudi tokrat kljub več slovenskim poskusom ni bilo povišanja vodstva. Kazen je nato prišla v 27. minuti, ko so Italijani slovenski obrambi ušli v hiter protinapad, Giulio Scandella pa je bil dovolj močan in natančen, da je na koncu premagal Krošlja.

Slovenci pa se niso predali; priložnost za novo vodstvo je imel predvsem Žiga Jeglič po odbitku po strelu Sabahudina Kovačeviča, prodor Urbasa pa se je končal s strelom čez vrata.

Dve minuti pred koncem tretjine pa je hiter prodor uprizoril Tičar, a je plošček, ko je že premagal vratarja, ustavila vratnica.

Zahodne sosede je dolgo v igri držal kanadski Italijan Frederic Cloutier, ki je na koncu iz svoje mreže vendarle pobral dva ploščka. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Zahodne sosede je dolgo v igri držal kanadski Italijan Frederic Cloutier, ki je na koncu iz svoje mreže vendarle pobral dva ploščka. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Prva peterka priskrbela zadetka za drugo zmago

Slovenci so imeli sicer po statistiki izrazito premoč (streli po dveh tretjinah 30-12, na koncu 40-24), pritisk pa so vendarle spet spremenili v zadetek. Spet je imela Slovenija na ledu igralca več, Kovačević je močno ustrelil z modre linije, Jeglič pa je podstavil palico in plošček preusmeril v gol.

Slovenci so spet lažje zadihali, potem pa v 49. minuti ob izključitvi Hebarja imeli šele prvo kazen na tekmi, kar pa so tudi uspešno prestali. Dragocena zmaga in tri točke so bile vse bližje, toda tudi Italijani so želeli več kot minimalen poraz.

Imeli so še en "power-play", še enkrat pa se je izkazala slovenska obramba. Ko je bil v 59. minuti izključen še en Italijan, so Slovenci le še nadzorovali igro, tekmeci so kljub igralcu manj skušali še izsiliti podaljšek brez vratarja, kar pa je izkoristil Kovačević in v nebranjeno mrežo poslal plošček za končno zmago s 3:1.

Po dnevu premora se bodo Slovenci v torek ob 20. uri pomerili z domačini Poljaki.

Slovenija : Italija 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Dvorana Spodek Arena, gledalcev 2000, sodniki: Piragić (Hrvaška), Sir (Češka, glavna), Hylinski (Poljska), Korba (Slovaška).


Strelci: 1:0 Repe (Urbas, 14., PP1), 1:1 Scandella (Helfer, Frigo, 27.), 2:1 Jeglič (Kovačevič, Tičar, 45., PP1), 3:0 Kovačevič (Tičar, Ograjenšek, 60., EN).


Kazenske minute: Slovenija 4, Italija 10.

Postava Slovenije: Krošelj, Kristan; Kovačević, Kranjc, Jeglič, Hebar, Tičar; Repe, Gregorc, Verlič, Pance, Urbas; Pretnar, Vidmar, Kuralt, Mušič, Ograjenšek; Milovanovič, Pešut, Koblar, Ropret.

Postava Italije: Cloutier, Bernard; McMonagle, Egger, Insam, Bernard, Frigo; Trivellato, Larkin, Scandella, Andergassen, Tudin; Hofer, Helfer, Gander, Traversa, Ramoser; Zanatta, Marchetti, Magnabosco Aguirre, D. Kostner, S. Kostner.

Ne spreglejte