Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 5. 2015,
23.37

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca svetovno prvenstvo

Ponedeljek, 11. 5. 2015, 23.37

8 let, 3 mesece

Risi so se od elite poslovili z Zdravljico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski hokejisti so na zadnji tekmi SP, ki ni odločala o ničemer več, tesno premagali Dance (1:0) in se od elite poslovili s sploh prvo zmago v zgodovini v predtekmovalnem delu prvenstva.

Slovenska reprezentanca je že pred zadnjo tekmo z Dansko, s katero se je na svetovnih prvenstvih elite srečala trikrat (zmaga s 4:3 v Innsbrucku, remi v Rigi 3:3 in poraz v podaljšku v Stockholmu 2:3), izgubila vse možnosti za obstanek v elitni druščini. Kljub koncu še pred koncem so risi po porazu z Američani zatrdili, da si želijo posloviti z dostojno igro in morda sploh prvo zmago Slovenije v predtekmovanju svetovnih prvenstev.

Pance se je še utrdil v vodstvu

Pri uresničevanju napovedi so se morali znajti brez Jana Muršaka, ki ga je na tekmi z Norvežani ob blokiranju strela plošček zadel v gleženj, proti Američanom je stisnil zobe, tokrat pa zaradi močne otekline drsalke sploh ne bi mogel obuti. Ob njem sta na tribuni ostala še lažje poškodovani Ken Ograjenšek in Luka Gračnar, Matjaž Kopitar pa je drugič na prvenstvu v vrata postavil Gašperja Krošlja. V obrambi je drugič zaigral Žiga Pavlin, ki je bil del četrte peterke, v kateri so zaigral trije standardni branilci, od katerih se je Luka Vidmar tokrat prelevil v napadalca.

Uvod prve tretjine ni prinesel pretirano dinamične igre, priložnosti sta si sicer priigrali obe moštvi, a so bili streli lahek plen za oba vratarja. Kot prvi je Sebastiana Dahma ogrel Rok Tičar – na krilih je imel povratnika po kazni Roberta Saboliča in Žigo Panceta –, a streljal neposredno v danskega vratarja, na drugi strani pa je neuspešno poskušal Kim Staal, medtem ko je strel Frederika Storma Krošelj ubranil. Na srečo Slovencev pa v deseti minuti ni bil tako uspešen Dahm. Anže Kopitar je v napadalni tretjini podal na modro črto do Sabahudina Kovačevića, ta je ustrelil iz prve, pred golom pa je strelsko najbolj razpoloženi ris Žiga Pance podstavil palico in dosegel še tretji zadetek na prvenstvu. Do konca tretjine je na danski strani še dvakrat zapretil Nichlas Hardt, ki s strelom v glavo ni zmedel Krošlja, pred Dahmom pa je bilo vroče, ko Marcelu Rodmanu z bližine ni uspelo pospraviti ploščka v gol.

Tudi z enim je šlo

Že na začetku druge tretjine je bil blizu zvišanju Jan Urbas, ki je v padanju pred golom plošček poslal prek vrat. Danci so v nadaljevanju postali nevarnejši in imeli več priložnosti za izenačenje kot Slovenija, pri kateri je bil ob živahnemu Robertu Saboliču najbolj razigran prvi napad Jeglič – Kopitar – Urbas, za vodstvo, a je Krošelj kar nekajkrat uspešno posredoval in se s soigralci na odmor odpravil s tesnim vodstvom.

V 43. minuti je prišlo do sploh prve izključitve na bolj kot ne revialnem obračunu, na kazensko klop je moral Klemen Pretnar, vendar so risi dobro odigrali in bili večji del kazni sami pri ploščku, Danci pa proti slovenskemu čuvaju mreže sprožili le en strel. Hokejisti iz Hamletove dežele, kjer si je Slovenija februarja 2013 priigrala premierne olimpijske igre, so lovili priključek, Slovenci pa igrali dovolj zbrano in ohranjali minimalno vodstvo. Pet minut pred koncem se je Kopitarjevi četi ponudila še prva priložnost za igro z igralcem več na tekmi, vendar power-play ni stekel. Po izenačitvi moči so Danci močno pritisnili, zadnji dve minuti poskušali še brez vratarja, plošček je poskakoval ob črti slovenskega gola, a na srečo ga zanesljivi Krošelj, ki je ohranil mrežo nedotaknjeno, ni spustil za hrbet. Risi, prekinili so negativni niz 15. porazov med elito, so ob slovesu od najkakovostnejšega hokejskega druženja prvič na prvenstvu poslušali še Zdravljico.

Ne spreglejte