Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 4. 2018,
21.09

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Natisni članek

Madžarska SP v hokeju 2018 slovenska hokejska reprezentanca risi

Sreda, 11. 4. 2018, 21.09

6 let

Pripravljalna tekma Slovenija – Madžarska

Slovenci obžalovali napake uvodnih minut: Takšnih si na SP ne smemo privoščiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44
Slovenija Madžarska pripravljalna tekma | Foto HZS/Drago Cvetanovič

Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Slovenska hokejska reprezentanca je v sredo na Bledu odigrala drugo pripravljalno srečanje in po podaljšku z 2:3 izgubila z Madžari, ki bodo gostili svetovno prvenstvo divizije I, skupine A. Čez teden dni Slovence čaka še zadnja pripravljalna tekma. Na Dunaju bodo igrali z Avstrijo.

Po slabem tednu od začetka uradnih priprav so slovenski hokejisti odigrajli drugo od treh pripravljalnih srečanj. Tokrat so se merili z zahtevnejšim tekmecem kot v nedeljo, ko so z zgolj 19 člani brez težav odpravili Hrvate, ki niso bili dorasel tekmec. Na Bledu so gostovali prireditelji letošnjega svetovnega prvenstva divizije I Madžari. Po dveh zmagah nad nepopolno avstrijsko zasedbo (po podaljšku 4:3, 3:1) so v podaljšku strli še Slovence, za katere je bila usodna prva tretjina.

Slovenski selektor Kari Savolainen je v tem tednu številčno okrepil svojo četo. Pripravam so se pridružili napadalec Aleš Mušič, vratar Matija Pintarič ter mlada igralca z Jesenic Gašper Korošec in Žiga Urukalo. Vsi so bili v postavi proti Madžarom.

Hitra hladna prha za na uvodu neprepričljive Slovence

Dve napaki v slovenski vrsti in dva hitra zadetka Madžarov. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Dve napaki v slovenski vrsti in dva hitra zadetka Madžarov. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Priložnost v vratih je dobil francoski prvak Pintarič (njegova menjava je bil Gašper Krošelj), ki so ga Madžari hitro ogreli in premagali. Po slabem posredovanju slovenske obrambe je že v peti minuti, ko se je sam znašel pred Pintaričem, s strelom pod prečko vodstvo priigral Csanad Erdely. Tri minute zatem je na semaforju pisalo že 2:0 za Madžare. Ti so v slovenski tretjini ukradli plošček Juretu Sotlarju, po lepi podaji Tamasa Pozsgaiaja je zaključil Krisztian Nagy.

Sredi uvodne tretjine pričakovano precej hitrejšega in agresivnejšega obračuna, kot smo ga v nedeljo spremljali proti Hrvatom, je Savolainenova četa prišla do igralca več, a ga ni izkoristila. Bence Balizs je bil vselej na mestu. Tudi ob poskusih Mihe Verliča, ki je zaigral z Janom Urbasom in Rokom Tičarjem, kot Anžeta Kuralta, ki sta mu družbo v napadu delala Robert Sabolič in Žiga Pance.

Pintarič je imel na drugi strani sicer več dela od vratarskega kolega, ki je pol minute pred koncem prvih 20 minut klonil. Po dobljenem buliju je plošček prišel do Žige Pavlina, ki je z razdalje ustrelil, Aleš Mušič pa je pred vrati spretno podstavil palico, plošček pospravi v gol in postavil izid tretjine (1:2), v kateri so bili sosedi nevarnejši nasprotnik.

 Bolj kot se je tekma prevešala v drugo polovico, nevarnejši so postajali Slovenci. Miha Verlič je ob koncu druge tretjine zadel za izenačenje na 2:2. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Bolj kot se je tekma prevešala v drugo polovico, nevarnejši so postajali Slovenci. Miha Verlič je ob koncu druge tretjine zadel za izenačenje na 2:2. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Verlič prehitel sireno 

V drugem delu so se priložnosti vrstile na obeh straneh. Aleš Kranjc je zgrešil z neposredne bližine, Pintarič pa se je uspešno otresel strelov Balinta Magosija, Istvana Terbocsa in Istvana Sofrona, ki se je znašel ena na ena s štajerskim vratarjem, a ni bil uspešen. Bolj kot se je tekma prevešala v drugo polovico, bolj so v igri prevladovali Slovenci. Sedem minut pred koncem tretjine je bilo vroče pred madžarskim golom, kjer je poskušal Sotlar, Balizsa pa sta zaposlila tudi Verlič in Tičar. Minuto in pol pred koncem tretjine so Slovenci še drugič zaigrali z igralcem več in tokrat številčno prednost izkoristili – praktično prazen gol je za 2:2 po 40 minutah zadel Verlič.

Risi pretili, Madžari zadeli

Madžari so v podaljšku prišli do tretje pripravljalne zmage. Pred tem so dvakrat premagali nepopolno avstrijsko zasedbo. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Madžari so v podaljšku prišli do tretje pripravljalne zmage. Pred tem so dvakrat premagali nepopolno avstrijsko zasedbo. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Slovenija je na začetku zadnje tretjine tretjič igrala z igralcem več, a je Balizs preživel obstreljevanje. Tudi ob izenačenih močeh se je nadaljevala prevlada risov, pri katerih je bil najbolj nevaren prvi napad, v katerega se je preselil Sabolič, Verlič pa zaigral v drugem. A streli Urbasa in Tičarja niso zadeli cilja. Dobri dve minuti pred koncem rednega dela se je že zdelo, da bo plošček končal v madžarskem golu, a je eden od nasprotnikov na golovi črti zadnji trenutek preprečil slovensko vodstvo. Madžari so zadnji dve minuti igrali z igralcem več, a jim ni uspelo zadeti, tako da je sledil podaljšek.

V tem so bili Slovenci vseskozi pred nasprotnikovim golom, a po izgubljenem ploščku je Istvan Sofron sam odbrzel proti Pintariču in iz prve priložnosti zadel za končnih 3:2.

Na prijateljski tekmi je Hokejska zveza Slovenije v sodelovanju s Slovensko antidoping organizacijo ter ob podpori Madžarske antidoping organizacije in Mednarodne hokejske zveze obeležila Dan čistega športa in ob koncu srečanja podelila nagrado “Play True Trophy”. Prejel jo je Urbas, ki je na ledu izkazal največjo mero poštenosti in spoštovanja.

Manjkal zaključek

"Na prvenstvu si nikakor ne smemo privoščiti napak, kot smo si jih tokrat," je po tekmi razmišljal Mušič. | Foto: Vid Ponikvar "Na prvenstvu si nikakor ne smemo privoščiti napak, kot smo si jih tokrat," je po tekmi razmišljal Mušič. Foto: Vid Ponikvar

"Začeli smo malo slabše. Madžari so dobro pritiskali, izgubili smo preveč ploščkov v naši tretjini, kar so izkoriščali in si ustvarili priložnosti. Potem pa smo začeli stopnjevati ritem, iz tretjine v tretjino bolje igrali, ampak žal nam na koncu ni uspelo zadeti. Predvsem v drugi in tretji tretjini smo si ustvarili veliko priložnosti, a je manjkal zaključek. Tudi v podaljšku se mi zdi, da smo imeli več od igre, bili več v njihovi tretjini, a so na koncu oni zadeli. Vemo, da na prvenstvu nobena tekma ne bo lahka, vsako pa moramo odigrati od prve do zadnje minute stoodstotno. Nekaj igralcev še manjka, pridružili se nam bodo v prihodnjih dneh. Nikakor si na prvenstvu ne smemo privoščiti napak, kot smo si jih tokrat," je po srečanju razmišljal strelec prvega zadetka Mušič.

Soigralčeve besede je ponovil tudi Verlič, ki je priigral izenačenje na 2:2: "Vsekakor je bila to ena raven višje kot proti Hrvatom. Na začetku morda nismo bili pripravljeni, a mislim, da smo pozneje začeli stopnjevati igro in bili nevarnejši nasprotnik. Vsekakor nas čaka še veliko dela. Do zdaj smo pozornost posvečali določenim stvarem, določenim še ne. Nekaj časa še imamo, tudi še eno pripravljalno tekmo, tako da upam, da bomo te stvari popravili do naslednje tekme."

 

V Budimpešti čakata vstopnici

Od 22. do 28. aprila bo v Budimpešti svetovno prvenstvo drugega razreda (divizije I, skupine A), na katerem bodo sodelovali Madžarska, Slovenija, Poljska, Italija, Velika Britanija in Kazahstan. Najboljši dve reprezentanci si bosta priigrali vstopnico za elitno svetovno prvenstvo, ki ga bo maja 2019 gostila Slovaška (Bratislava in Košice). Slovenska izbrana vrsta je favoritinja za vrnitev v najkakovostnejši razred, iz katerega je izpadla lani, ko je v Parizu izgubila vseh sedem tekem.

Zadnji test proti Avstrijcem

Slovenci bodo po obračunu z Madžari pred prvenstvom odigrali še en pripravljalni obračun, 19. aprila bodo gostje Avstrijcev na Dunaju. Severni sosedi bodo letos igrali med elito.

Pripravljalna tekma

Sreda, 11. april
Slovenija : Madžarska 2:3 (1:2, 1:0, 0:0, 0:1)
Mušič 20. (Pavlin), Verlič 40. (Tičar, PP1); Erdely 5. (Koger), Nagy 8. (Pozsgai, Somogyi), Sofron 64. 

PP1-zadetek z igralcem več

Postava Slovenije: Pintarič, Krošelj; Urbas, Tičar, Verlič, Pavlin, Štebih; Pance, Sabolič, Kuralt, Kranjc, Vidmar; Mušič, K. Ograjenšek, Ropret, Čepon, Urukalo; Goličič, Sotlar, T. Ograjenšek, Korošec.

Postava Madžarske: Balizs, Rajna; Bodo, Erdely, Galanisz, Garat, Goz, Hari, Kiss, Koger, Magosti, G. Nagy, K. Nagy, Pozsgai, Sarauer, Sofron, Somogyi, Stipsicz, Szaller, Sziranyi, Terbocs, Varga, Vas.

Seznam hokejistov na pripravah

Vratarji (3): Gašper Krošelj (Rødovre Mighty Bulls, danska Metalligaen), Matija Pintarič (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus), Rok Stojanovič (Lyon, Saxoprint Ligue Magnus)

Branilci (7): Mark Čepon (Medveščak Zagreb, liga EBEL), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM), Miha Štebih (VSV Beljak, liga EBEL), Luka Vidmar (Szekesfehervar, liga EBEL), Žiga Uruakalo, Gašper Korošec (HD mladi Jesenice)

Napadalci (12): Boštjan Goličič (Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus), Anže Kuralt (Amiens, Saxoprint Ligue Magnus), Aleš Mušič (Fehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Anže Ropret (Ujpesti TE, Erste liga), Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Nik Simšič (Medveščak Zagreb, liga EBEL), Jure Sotlar (Sterzing Vipiteno, Alpska liga), Rok Tičar (Sibir Novosibirsk, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Miha Verlič (JYP Jyväskylä, Liiga)

() - v oklepaju je zapisan zadnji hokejistov klub

*Seznam ni dokončen in se bo še spremenil, saj nekateri kandidati še igrajo v klubih.

 

Razpored tekem SP, divizija I, skupina A, Budimpešta:

Nedelja, 22. april
12.30 Velika Britanija – Slovenija
16.00 Madžarska – Kazahstan
19.30 Poljska – Italija

Ponedeljek, 23. april
16.00 Slovenija – Poljska
19.30 Italija – Madžarska

Torek, 24. april
16.00 Kazahstan – Velika Britanija

Sreda, 25. april
12.30 Italija – Kazahstan
16.00 Velika Britanija – Poljska
19.30 Slovenija – Madžarska

Četrtek, 26. april
19.30 Poljska – Madžarska

Petek, 27. april
16.00 Kazahstan – Slovenija
19.30 Italija – Velika Britanija

Sobota, 28. april
12.30 Kazahstan – Poljska
16.30 Slovenija – Italija
19.30 Madžarska – Velika Britanija

 

Ne spreglejte