Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Jan Urbas risi slovenska hokejska reprezentanca svetovno prvenstvo v hokeju Nik Zupančič

Sreda, 20. 4. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Jan Urbas: Ne občutim dodatnega pritiska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Jan Urbas | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Naš glavni cilj je prvo mesto. Če bomo igrali, kot znamo, to ne bi smela biti prevelika težava," je pred začetkom svetovnega prvenstva divizije I, skupine A, odločen slovenski kapetan Jan Urbas.

Slovenska hokejska reprezentanca je v torek odpotovala na Madžarsko, kjer bo zvečer odigrala še zadnje pripravljalno srečanje pred svetovnim prvenstvom, ki se bo v Katovicah začelo v soboto.

 

Osredotočeni nase dobro opravili delo

Jan Urbas | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Novopečeni kapetan Jan Urbas je dober mesec trajajoče priprave ocenil kot zelo kakovostne. Na njih so vsi dajali svoj maksimum, nekaj prepotrebnih odgovorov pa so dale tudi tri pripravljalne tekme. Predvsem zadnja z Japonci. Slovenci so dobili vse, dvakrat so premagali Hrvate (8:3, 9:1), azijsko reprezentanco, s katero se bodo pomerili prvi dan prvenstva, pa so odpravili s 4:0.

 

"Tekmi s Hrvati res nista bili najboljši pokazatelj, a zadnja z Japonci je bila kar dobra tekma za nas. Gre za naše prve nasprotnike na prvenstvu, tako da je bilo dobro, da smo videli še malo njihovo igro. Mislim, da smo to tekmo zelo dobro odigrali, tako da gremo lahko s pozitivnimi misli na prvenstvo," pravi napadalec, ki ga je bolj kot gladka zmaga nad Japonci presenetil njihov stil igre: "Morda so vse presenetili s svojim slogom igre, saj so bili ponavadi bolj agresivni in so veliko več drsali. A to je lahko le posledica težkih treningov, igrali so tudi z le tremi napadi, mogoče so bili še utrujeni. Mi se nismo obremenjevali z njimi, ampak smo se osredotočili na svojo igro in svoje delo dobro opravili."

 

Verjame, da bodo izkoristili dano priložnost

Urbas verjame, da se bodo novinci (med drugimi je to prvo SP za Žigo Pešuta, Anžeta Ropreta in Gregorja Koblarja) pokazali v dobri luči. | Foto: Matej Leskovšek Urbas verjame, da se bodo novinci (med drugimi je to prvo SP za Žigo Pešuta, Anžeta Ropreta in Gregorja Koblarja) pokazali v dobri luči. Foto: Matej Leskovšek

Slovenska odprava se bo v Katovicah, kjer je igrala že na novembrskem turnirju evropskega izziva, predstavila v spremenjeni zasedbi. Poškodbe nekaterih izkušenih členov, kot so Jan Muršak, Marcel Rodman, David Rodman, Boštjan Goličič, so pripeljale do tega, da je med varovanci Nika Zupančiča kar nekaj obrazov, ki bodo prvič igrali na svetovnem prvenstvu.

 

"Na žalost so poškodbe sestavni del športa. Kar nekaj igralcev je poškodovanih, nekateri tudi še igrajo v klubih, tako da se nam je pridružilo kar nekaj novih fantov, a mislim, da so se dobro vključili v naš sistem. Mislim, da bodo svojo priložnost, ki jim bo dana, dobro izkoristili. Vsi tisti, ki smo tukaj, bomo morali trdo delati, da bomo dosegli, kar smo si zadali," razmišlja v končani sezoni član švedskega drugoligaša Våsteräsa (kje bo nadaljeval kariero, še ne ve).

Posebna čast

V zadnjem času je bilo kar nekaj razprav o tem, da črka C na prsih kapetana ne prinaša prav veliko sreče. Še selektor se je pošalil, da postaja nekoliko vraževeren in da se kar malo boji, komu bi zaupal "kapetanovanje". Na SP bi moral kapetansko vlogo opravljati Muršak, a je zaradi poškodbe noge predčasno končal sezono. Vodja ekipa bo tako Urbas, ki vselej deluje zelo mirno in preudarno in ki mu Zupančič povsem zaupa.

Črke C na prsih se ne boji. Upa, da bo to častno vlogo opravljal dobro. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Črke C na prsih se ne boji. Upa, da bo to častno vlogo opravljal dobro. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"To je igralec, ki vsako tekmo, vsak trening na ledu opravi stoodstotno. Tudi ko stvari ne gredo v njegovo smer ali ima slabšo tekmo, tega sploh ne opaziš. Ni najbolj glasen v slačilnici, a za to, da potegneš ekipo za seboj, ne potrebuješ nujno tega. On je dober vodja zaradi svojih dejanj in svojega odnosa do športa," o kapetanu pravi slovenski strateg. Urbas dodaja, da se noče obremenjevati z mislimi na poškodbe: "Biti kapetan slovenske reprezentance je posebna čast. To sem vzel kot pozitivno stvar in niti nočem razmišljati o poškodbah. Upam, da bo šlo vse dobro in brez kakršnihkoli poškodb."

Ne belijo si glave

Cilj risov je vrnitev med elito, ki si jo bodo poskušali izboriti v družbi Poljakov, Avstrijcev, Japoncev, Italijanov in Južnih Korejcev. Morda bo za dragoceno vstopnico dovolj le prvo mesto. Šele po koncu elitnega svetovnega prvenstva (med 6. in 22. majem bo potekalo v Moskvi in Sankt Peterburgu) bo namreč jasno, ali bo v najkakovostnejši razred napredoval tudi drugouvrščeni iz Katovic.

 

Kot zatrjuje visokorasli Cerkničan, si v reprezentanci s tem nočejo beliti glav: "Pravzaprav zaradi tega ne občutim dodatnega pritiska. Naš glavni cilj je tako ali tako prvo mesto. Če bomo igrali, kot znamo, to ne bi smela biti prevelika težava. Če bomo pravi, nam na koncu ne bo treba prav nič razmišljati, ali bo drugo mesto dovolj ali ne."

 

slovenska hokejska reprezentanca | Foto: Morgan Kristan / Sportida Foto: Morgan Kristan / Sportida

Vsak s svojim stilom

V preteklosti smo bili vajeni, da so se Slovenci skupaj z Avstrijci v paketu selili v elito in iz nje izpadali. Kdo bi bil letos lahko najnevarnejši nasprotnik?

"Težko vprašanje. Mislim, da so vse reprezentance zelo kakovostne. Vse imajo drugačen stil igre, tako da se bo treba na vsako posebej pripraviti. V vsako tekmo bo treba iti stoodstotno, nikogar ne bomo smeli podcenjevati. Morali se bomo osredotočiti na svojo igro in delati stvari, v katerih smo dobri," se bolj kot na nasprotnike nase osredotoča 27-letnik, ki bo s soigralci po ledu dvorane Spodek v tekmovalni ritem zadrsal v soboto ob 13. uri, ko bodo palice prekrižali z Japonci.

Slovenska reprezentanca za SP*:

Vratarji (3): Robert Kristan (Pirati Chomutov, češka Extraliga), Gašper Krošelj (Medveščak Zagreb, liga KHL), Andrej Hočevar (Epinal, Ligue Magnus).

Branilci (7): Sabahudin Kovačević, Aleš Kranjc (Graz 99ers, liga EBEL), Luka Vidmar (Stjernen, Getligaen, Norveška), Blaž Gregorc (Pardubice, češka Extraliga), Jurij Repe (Kladno, liga WSM, druga češka), Klemen Pretnar (Vienna Capitals, liga EBEL), Jakob Milovanovič (Grenoble, Ligue Magnus).

Napadalci (13): Jan Urbas (Västeras, Allsvenskan, druga švedska liga), Rok Tičar, Žiga Jeglič (oba Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Andrej Hebar (Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek, Anže Kuralt (Epinal, Ligue Magnus), Žan Jezovšek (HK ECE Celje), Aleš Mušič, Žiga Pešut, Anže Ropret, Gregor Koblar (vsi HDD Olimpija, liga EBEL).

*Selektor bo čakal še na dogajanje na Češkem, kjer sta v klubskem pogonu še napadalec Robert Sabolič in branilec Miha Štebih. Če bo zadnji dobil zeleno luč za predčasen konec klubske sezone, bo zamenjal Jakoba Milovanoviča.

 

Slovenske tekme na SP divizije I, skupine A (Katovice, 23.–29. april):

Sobota, 23. april:

13.00 Japonska – Slovenija

Nedelja, 24. april:

13.00 Slovenija – Italija

Torek, 26. april:

20.00 Slovenija – Poljska

Sreda, 27. april:

16.30 Slovenija – Južna Koreja

Petek, 29. april:

16.30 Avstrija – Slovenija

Ne spreglejte