Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2019,
8.00

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

1

Natisni članek

Mitja Šivic Gregor Polončič HDD Jesenice HK Olimpija Alpska liga

Nedelja, 27. 10. 2019, 8.00

4 leta, 6 mesecev

Pogled trenerjev po derbiju

Polončiča niso presenetili, Šivic upa, da bodo glave ostale dvignjene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

1

500. večni derbi: HK SŽ Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice | Hokejisti HK SŽ Olimpija so na sobotnem derbiju po kazenskih strelih strli HDD Sij Acroni Jesenice in razmerje v zmagah izenačili na 236:236. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Hokejisti HK SŽ Olimpija so na sobotnem derbiju po kazenskih strelih strli HDD Sij Acroni Jesenice in razmerje v zmagah izenačili na 236:236.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

"Jeseničani me niso presenetili. Pokazali so, da so zelo borbeni in drsalno dobro pripravljeni. Je šlo pa na nož, od prve do zadnje minute. Bilo je stresno, a bila je lepa izkušnja in vesel sem, da smo jo obrnili v svojo korist," je po zmagi HK SŽ Olimpija nad HDD Sij Acroni Jesenice po kazenskih strelih s 4:3 dejal trener Ljubljančanov Gregor Polončič, ki je bil na derbiju prvič v vlogi glavnega trenerja.

500. večni derbi: HK SŽ Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice
Sportal Derbi preobratov po drami Olimpiji

Sobotni hokejski derbi v Tivoliju, uradno 500. v zgodovini med hokejskima kluboma Olimpija in Jesenice, je ponudil številne preobrate, dramo v zadnjih sekundah rednega dela, kazenske strele, vročo kri in nekaj petja pesti. Po njem so bili v domačem taboru nasmejani, v gostujočem pa so obžalovali novo zapravljeno priložnost, da bi na račun vpisali kaj več kot točko.

Uvod srečanja je sicer pripadel HDD Sij Acroni Jesenice. Železarji so bili v prvi tretjini boljši tekmec, predvsem so pokazali več želje. Na prvi odmor so odšli z vodstvom 1:0, nato pa se je zgodba obrnila. Olimpija se je na led vrnila nevarnejša, imela večino druge tretjine pobudo in po preobratu povedla z 2:1. Gorenjska zasedba se je še pred drugim odmorom vrnil v igro, izenačila in v tretji tretjini še drugič povedla (3:2). Ko je že kazalo, da bi gostje lahko odpeljali poln plen, so zmaji z zadetkom Luke Zorka 21 sekund pred iztekom 60 minut izenačili in izsilili podaljšek. V tem zadetka ni bilo, sledili so kazenski streli, po debelih dveh urah igre pa zmaga domačega moštva - odločil je Mark Čepon -, ki je nanizalo peto zaporedno zmago v Alpski ligi. Jeseničani so v tem tekmovanju še četrtič na zadnjih petih tekmah pokleknili v podaljšku oziroma po kazenskih strelih.

HK Olimpija HDD Jesenice Gregor Polončič
Sportal Polončič: Prebujamo se z mrtve točke. Nič ne gre čez noč.

Gregor Polončič je bil na derbiju prvič v vlogi glavnega trenerja in se veselil zmage. | Foto: Grega Valančič / Sportida Gregor Polončič je bil na derbiju prvič v vlogi glavnega trenerja in se veselil zmage. Foto: Grega Valančič / Sportida

Slaba uvodna tranzicija in reakcija

"Jeseničani me niso nič presenetili. Mitjeve ekipe so tudi v Franciji igrale zelo agresivno. Ima zelo mlado, a dobro drsalno ekipo, tako da ni bilo nobenega presenečenja. Nisem pričakoval, da se bodo umaknili in čakali. Pokazali so, da so zelo borbeni, dobro drsalno pripravljeni. Šlo je na nož, od prve zadnje minute," je po zmagi razmišljal glavni trener Ljubljančanov Gregor Polončič in priznal, da na začetku niso bili pravi.

"Naša največja težava v prvi tretjini so bile slabe reakcije na ploščkih, ki niso bili nikogaršnji. V teh primerih so bili oni hitrejši. Ob tem je bila naša tranzicija prepočasna, ni nam šlo, prepočasi smo prihajali v njihovo tretjino. Obe stvari smo pozneje popravili. V drugi tretjini smo prevladovali, pa je bil izid kljub temu 2:2, v tretji pa smo pritisnili, en gol sicer neumno dobili, a grizli do konca," je dejal 38-letni Ljubljančan, ki je bil na derbijih prvič v vlogi glavnega trenerja.

Fotogalerija s tekme (foto: Matic Ritonja/Sportida)

Fotogalerija
1 / 54

Stresno in drugače

"Bilo je stresno, drugače kot v času igralske kariere. Kot igralec daš energijo ven na ledu, se malo utrudiš, imaš boj sam s seboj, kot trener pa si napet kar 60 minut, v našem primeru še malo več. Moraš biti osredotočen in z glavo pri stvari, stojiš, opazuješ, miriš, da ne gredo čustva predaleč, a pomagati ne moreš. Zelo lepa izkušnja je bila to, vesel sem, da so fantje pokazali pravi obraz in da smo tekmo obrnili v svojo korist," je povedal Polončič, ki bi si podobnega vzdušja - v Tivoliju se je zbralo dobrih 2.500 gledalcev - želel tudi na drugih tekmah.

 "To je vprašanje za upravo," je na vprašanje o tem, zakaj Aleša Kranjca spet ni bilo v postavi, odgovoril Polončič, ki naj bi v obrambi kmalu lahko računal na povratnika med zmaji Kristjana Čepona. | Foto: Anže Malovrh/STA "To je vprašanje za upravo," je na vprašanje o tem, zakaj Aleša Kranjca spet ni bilo v postavi, odgovoril Polončič, ki naj bi v obrambi kmalu lahko računal na povratnika med zmaji Kristjana Čepona. Foto: Anže Malovrh/STA

Tudi tokrat v postavi ni bilo 38-letnega branilca Aleša Kranjca, enega od petih, ki so sedeli že na zadnji tekmi celinskega pokala. Takrat je Polončič dejal, da so se na tribuni znašli, ker niso upravičili pričakovanj, po sobotni tekmi pa je trener na vprašanje o Kranjcu odgovoril le: "To je vprašanje za upravo."

Olimpiji naj bi se v kratkem pridružil branilec Kristjan Čepon, ki je končal izkušnjo na Švedskem.

Pritisk nasprotnika ne more trajati 60 minut

"Lepšega si za 500. derbi ne bi mogli želeti. Podaljšek, kazenski streli, preobrati, malo so zapele pesti," se je trener gorenjskega kolektiva Mitja Šivic po porazu dotaknil elementov derbija za gledalce. Jeseniški so morali še enkrat pospremiti poraz svoje ekipe z eno točko.

Varovanci Mitje Šivica so bili blizu polnega plena, na koncu pa so iz Ljubljane odpeljali le točko. Še četrtič na zadnjih petih tekmah so izgubili v podaljšku oziroma po loteriji. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Varovanci Mitje Šivica so bili blizu polnega plena, na koncu pa so iz Ljubljane odpeljali le točko. Še četrtič na zadnjih petih tekmah so izgubili v podaljšku oziroma po loteriji. Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Olimpija igra precej podobno kot mi, precej pritiskajo. V drugi tretjini smo malo bolj trpeli. Mi poskušamo obdržati konstanto vso tekmo, a če nasprotnik prestavi višje, imamo malo težav s tem, da bi še mi malo zvišali. Fantje se morajo navaditi, da ko nasprotnik dvigne, moramo igrati še preprosteje in počakati, da pritisk mine, ker nihče ne more pritiskati 60 minut, saj smo kakovostno približno na enaki ravni. Danes se je prvič v podaljšku zgodilo, da so bili oni več pri ploščku kot mi, ponavadi smo mi več, a kljub priložnostim ne zadenemo, nasprotnik pa doseže gol, morda tudi zaradi naše neumnosti. Treba bo delati naprej, pa se bodo stvari prav obrnile. Predvsem pa morajo fantje obdržati glave gor," je dejal Šivic, ki vodi manj izkušeno ekipo od Olimpijine. Velik del moštva nima veliko izkušenj z nalogami, ki jim pripadajo.

Lahko bi bilo drugače, a verjame v boljšo prihodnost

Kako je nekdanji hokejist zadovoljen s potekom učenja svojih varovancev? "Če pogledamo to, kako reagiramo na poraze, sem zadovoljen. Marsikatera ekipa bi že sklonila glave, bila brez optimizma in samozavesti. Glede tega smo zelo dobri, delamo dobro, gremo v pravo smer, je pa res škoda teh točk. Predvsem za fante. Če bi štiri, pet tekem obrnili drugače, kot smo jih, bi bili zdaj drugi ali pa tretji in bi bilo fantom lažje, namesto tega pa morajo čez ne najlepše obdobje in jim je težje. Verjamem pa, da nas čaka svetla prihodnost," je v pozitivnem tonu pogovor sklenil Šivic.

"Če bi štiri, pet tekem obrnili drugače, kot smo jih, bi bili zdaj drugi ali pa tretji in bi bilo fantom lažje, namesto tega pa morajo čez ne najlepše obdobje. Verjamem pa, da nas čaka svetla prihodnost." | Foto: Matic Ritonja/Sportida "Če bi štiri, pet tekem obrnili drugače, kot smo jih, bi bili zdaj drugi ali pa tretji in bi bilo fantom lažje, namesto tega pa morajo čez ne najlepše obdobje. Verjamem pa, da nas čaka svetla prihodnost." Foto: Matic Ritonja/Sportida

Njegovo moštvo je v Alpski ligi trenutno na 12. mestu, pet točk za šestim, ki vodi neposredno v končnico. Nova alpska tekma ga čaka v četrtek, ko bodo gostovali pri drugi ekipi Salzburga. Olimpija je s peto zaporedno alpsko zmago skočila na četrto mesto, v četrtek bo ob 17.30 gostila Fasso. Še pred tem obe ekipi v ponedeljek čaka tekma državnega prvenstva.

Preberite še:

HDD Jesenice HK Olimpija
Sportal Ivo Jan pred jubilejem: Takšnega pritiska, kot je bil v Sloveniji, nisem doživel nikjer
Ne spreglejte