Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 10. 2019,
19.09

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

Natisni članek

Alpska liga HK Olimpija HDD Jesenice

Sobota, 26. 10. 2019, 19.09

4 leta, 5 mesecev

Alpska liga, 26. oktober

Derbi preobratov po drami Olimpiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12
500. večni derbi: HK SŽ Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice | Hokejisti Olimpije so po kazenskih strelih dobili tekmo preobratov (4:3) in razmerje zmag na derbijih izenačili na 236:236. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Hokejisti Olimpije so po kazenskih strelih dobili tekmo preobratov (4:3) in razmerje zmag na derbijih izenačili na 236:236.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Hokejisti HK SŽ Olimpija so zmagovalci uradno 500. derbija v zgodovini obračunov železarjev in zmajev. V Tivoliju so pred dobrih 2.500 gledalci velikega tekmeca HDD Sij Acroni Jesenice, ki je še 22 sekund pred koncem rednega dela vodil, premagali po kazenskih strelih s 4:3. Ljubljančani so tako razmerje v zmagah izenačili na 236:236. Že pred srečanjem so se na ledu tivolske dvorane na revialnem srečanju palice prekrižali nekdanji hokejisti obeh klubov in se razšli s prijateljskimi 3:3.

Izkupiček zmag na derbijih je bil pred današnjo tekmo 235:236 v korist Jeseničanov, po njej je izenačen. Olimpija je namreč po seriji preobratov in loteriji dobila še tretji derbi sezone - uradno 500. v zgodovini - in vknjižila peto zaporedno zmago v Alpski ligi. 

Srečanje je precej bolje odprla jeseniška zasedba, ki se je v prvi tretjini zdela bolj odločna in željna zmage. Izključitev domačega branilca Mihe Logarja je izkoristil eden izkušenejših članov gostov Andrej Hebar in po 90 sekundah igre ugnal Žana Usa.

Andrej Hebar je poskrbel za prvi zadetek na tekmi. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Andrej Hebar je poskrbel za prvi zadetek na tekmi. Foto: Matic Ritonja/Sportida Nadaljevanje, v katerem se je večkrat zaiskrilo in so pele pesti, je postreglo s kopico izključitev. Jeseničani, ki zaradi kazni v Ljubljani niso mogli računati na branilca Gašperja Korošca, so imeli v prvih desetih minutah trikrat igralca več. Minuto in pol so igrali z dvema več - Us je bil večkrat na preizkušnji -, a jim je po strelu Andreja Tavžlja veselje preprečil okvir vrat. Najbolj vroče je bilo pred jeseniškimi vrati, v katerih je stal Urban Avsenik, v 14. minuti, ko so zeleno-beli igrali z igralcem več. Aleš Mušič je premagal Avsenika, a zadetek zaradi nepravilne podaje ni veljal. Do konca prve tretjine je ostalo pri 0:1 za Jesenice.

Če je prva tretjina pripadla Jesenicam, je bila druga Olimpijina. V drugem delu je bilo namreč videti, kot bi se domači na led vrnili z več želje. Martin Bohinc se je znašel pred Avsenikom, a streljal mimo, v 26. minuti pa je Mušič lepo prenesel na levo stran do Nika Simšiča, ta pa z bližine izenačil. Olimpija je še naprej napadala, gol je visel v zraku in plošček je v 29. minuti končal za hrbtom gostujočega čuvaja mreže. Tja ga je v gneči pred golom pospravil Mušič. Jeseničani so v 37. minuti uspeli priključiti, Jaka Šturm je po odbitku poskrbel za še bolj pestro nadaljevanje v tretji tretjini.

Mark Čepon, ki je bil pri izvajanju kazenskih strelov dvakrat uspešen in je odločil srečanje, naj bi v kratkem dobil bratsko družbo. Med zmaje naj bi se vrnil starejši brat Kristjan. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Mark Čepon, ki je bil pri izvajanju kazenskih strelov dvakrat uspešen in je odločil srečanje, naj bi v kratkem dobil bratsko družbo. Med zmaje naj bi se vrnil starejši brat Kristjan. Foto: Matic Ritonja/Sportida V zadnjem delu so na svoj račun spet prišli pristaši Jesenic, v 49. minuti jih je razveselil 18-letni Žan Primožič, ki je s prvencem v Alpski ligi železarje popeljal v vodstvo. Olimpija je lovila priključek, ob koncu brez vratarja in s šestimi proti štirim igralcem v polju, saj je bil pri gostih izključen Hebar. Načrt se ji je izšel 21 sekund pred koncem rednega dela, ko je Luka Zorko izsilil podaljšek, v katerem zadetka ni bilo, tako da so sledili kazenski streli. Po teh se je zmage veselila ekipa Olimpije. Zmagoviti gol je dosegel Mark Čepon, ki je bil v loteriji dvakrat uspešen.

Fotogalerija (Foto: Matic Ritonja/Sportida)

Fotogalerija
1 / 54

Verjeli do konca

"Mislim, da smo si najbolj želeli te zmage, to je ena najpomembnejših tekem v sezoni. Nismo se predali, verjeli smo do konca, to je bilo najbolj pomembno, to nas je pripeljalo k zmagi. Nervoza je pri kazenskih strelih vedno prisotna, a konec koncev so ti sreča. Uživali smo v dobrem vzdušju, mislim, da nam je to tudi pomagalo do zmage," je bil po srečanju redkobeseden mož odločitve Mark Čepon, ki naj bi v kratkem spet dobil bratsko družbo. Kristjan Čepon je namreč končal švedsko izkušnjo in naj bi se vrnil v Olimpijo. Od te pa bi se lahko poslovil izkušeni branilec Aleš Kranjc. Tega tudi tokrat ni bilo v postavi, glavni trener zmajev Gregor Polončič je na vprašanje o Kranjcu odgovoril le: "To je vprašanje za upravo kluba."

Anže Ropret je po zmagi povedal: "Igrali smo svoj sistem igre celotno tekmo, zaostanek nas ni zmedel. Do konca smo verjeli, do zadnje minute, ko smo izenačili, nato pa po kazenskih strelih zasluženo zmagali. Zmage si želimo na vsaki tekmi, a to, da je 500. derbi in da smo zmagali, je nekaj edinstvenega. Želja je bila na obeh straneh še malo večja, kot je na preostalih tekmah. Pričakovali smo podobno tekmo, derbi. Veseli smo, da se nam je izšlo. Zagotovo je bilo zanimivo tudi za gledalce, videli so še kazenske strele, bilo je malo vroče krvi, kar je običajno za derbi, pa še lepo zapolnjena dvorana, ki vse skupaj še malo podžge."

Kapetan Jesenic Andrej Tavželj si želi, da bi se manj izkušena ekipa učila hitreje in tekme v podobnih primerih končala z rezultatom v svojo korist. | Foto: Matic Ritonja / Sportida Kapetan Jesenic Andrej Tavželj si želi, da bi se manj izkušena ekipa učila hitreje in tekme v podobnih primerih končala z rezultatom v svojo korist. Foto: Matic Ritonja / Sportida

Tavželj: Morali se bomo učiti hitreje

"To je bila solidna tekma z naše strani. Prvo tretjino smo zelo dobro začeli, imeli pobudo, nato je sledil padec v drugi, a imamo dovolj značaja, da smo zdržali, se vrnili na koncu druge tretjine, zadnja pa je bila odprta. Na koncu nam je spet zmanjkalo, kar nam je na žalost zmanjkalo. Morda detajli v igri, ker nismo dovolj samozavestni. To nas stane dragocene točke. Stanje v slačilnici ne bo nič slabše. Po porazu v Zell am Seeju, po kakšnem drugem porazu je ekipa vedno pokazala pravi obraz že na naslednji tekmi. A menim, da se bomo morali pri teh detajlih začeti malo hitreje učiti, malo predolgo se vleče to učenje, saj bi lahko imeli na kupu več točk, kot jih imamo v tem trenutku. Največja osebna želja je, da bi celotne tekme zdržali na enako visoki ravni," je po četrtem porazu na zadnjih petih tekmah - na vseh štirih so izgubili v podaljšku ali po kazenskih strelih - razmišljal kapetan Jesenic Andrej Tavželj.

Jeseničani (12. mesto) bodo v Alpski ligi spet na delu v četrtek, ko bodo gostovali pri drugi ekipi Salzburga, Olimpija, ki je z zmago skočila na četrto mesto, pa bo takrat ob 17.30 gostila Fasso.

Alpska liga, 26. oktober

HK SŽ Olimpija : HDD Sij Acroni Jesenice 4:3* (0:1, 2:1, 1:1, 0:0, 1:0)
0:1 Hebar 2. (Tavželj, PP1), 1:1 Simšič 26. (Mušič, Svete), 2:1 Mušič 29. (Koren), 2:2 Šturm 37. (J. Sodja), 2:3 Primožič 49.(Djumić), 3:3 Zorko 60., PP1 (Pešut), 4:3 M. Čepon

*kazenski streli

 

Prijateljski izid nekdanjih akterjev derbijev

Nekdanji akterji večnih derbijev so se razšli s prijateljskimi 3:3. | Foto: Rok Srakar/HZS Nekdanji akterji večnih derbijev so se razšli s prijateljskimi 3:3. Foto: Rok Srakar/HZS

Pred jubilejnim obračunom je v organizaciji Hokejske zveze Slovenije potekala tekma hokejskih legend obeh slovenskih klubov. Na jeseniški strani so bili med drugimi Borut Vukčevič, Andrej Razinger, Matjaž Kopitar, Edo Hafner, Boris Kunčič, Milan Hafner, Aleš Sodja, Robert Kristan, Peter Rožič, Matevž Erman, Matevž Grabnar, na ljubljanski pa Luka Simšič, Igor Hriberšek, Domen Lajevec, Andrej Hebar, Andrej Vidmar, Dejan Kontrec, Egon Murič, Dušan Lepša, Igor Beribak, Martin Pirnat, Marko Kumar ... 

Moštvi sta se razšli s prijateljskimi 3:3, po katerih sta obe priznali, da pogrešata stare dobre čase, ko je bil hokej med najbolj priljubljenimi športi v Sloveniji in ko se je za derbi iskala karta več. Ob tem pa izrazili upanje, da bo ta kolektivni šport spet videl boljše čase.

Fotoutrinki s tekme (foto: Rok Srakar/HZS)

Fotogalerija
1 / 17

HDD Sij Acroni Jesenice - HC Pustertal - Aplska liga
Sportal Generalka pred derbijem: Olimpija v ponovitvi finala do zmage, Jeseničani ujeli točko

Zanimivosti z derbijev med Olimpijo in Jesenicami

- Prvi derbi so odigrali 5. novembra 1954 v Beogradu na odprtem drsališču na Tašmajdanu, Jeseničani so zmagali s 3:1.

- Olimpija je Jesenice prvič premagala leta 1968 v Ljubljani, na Jesenicah je prvič zmagala leta 1973.

- Razmerje zmag na 499 derbijih je 235 : 236 v korist Jesenic, 28-krat sta se ekipi razšli z remijem.

- Razmerje golov na 499 derbijih je 1.792 : 1.818 v korist Jesenic.

- Največ zadetkov na derbijih, 72, je dosegel Ivo Jan mlajši, sledijo Ildar Rahmatulin (62), Tomaž Vnuk (49), Dejan Kontrec (46).

- Največ tekem na derbijih je odigral Bojan Zajc (277), pri Jeseničanih pa Andrej Razinger (214).

- Andrej Tavželj, Peter Rožič in Roman Smolej so trije hokejisti, ki so bili kapetani tako Jesenic kot Olimpije.

Vir: dr. Andrej Stare

Alpska liga, 26. oktober

Lestvica

Preberite še:

HK Olimpija HDD Jesenice
Sportal Več kot 23.700 dni rivalstva, a tokrat so združili moči
500. večni derbi: HK SŽ Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice
Sportal Derbi Olimpiji, Slavija do zmage v Celju

 

Ne spreglejte