Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2012,
14.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

liga NHL

Sobota, 1. 9. 2012, 14.34

7 let, 12 mesecev

Po prekinitvi pogajanj ogrožena sezona NHL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V ligi NHL se vse bolj oddaljuje dogovor o delitvi dobička med lastniki in igralci. Kolektivna pogodba počete 15. septembra. Zadnja pogajanja so prekinjena, tako se obeta "lockout".

Predstavniki delodajalske in delojemalske strani, lastniki moštev ter vodstvo lige na eni in združenje igralcev na drugi, so se v petek po manj kot dveh urah razšli brez dogovora. Pogajanja so v tem trenutku prekinjena, saj se strani še nista uskladili o novem terminu. Slednje ne prinaša nič dobrega, saj bi lahko znova prišlo do t. i. "lockout"a, ko bi v ligi NHL zamrle prav vse dejavnosti, dvorane bi zaprle vrata, začetek sezone, prvenstvo bi se moralo začeti 11. oktobra, pa bi se odmaknilo v negotovost, dokler strani ne bi zgladili razhajanj.

Na podlagi stare kolektivne pogodbe je igralcem v ligi NHL pripadlo 57 odstotkov prihodkov, lastniki pa si v novi razdelitvi bruto letnih prihodkov želijo delež igralcev precej oklestiti, kar je seveda naletelo na oster odpor. Pri prihodkih so vštete vstopnine, koncesije, medijske pravice, pokroviteljska sredstva ter prihodki od prodaje dresov in drugih rekvizitov in s hokejem ter ligo povezanih izdelkov. Lastniki, na pogajanjih jih zastopa komisar lige Gary Bettman, po novem ponujajo igralcem za plače 46 odstotkov, kar je le za malenkost popravljen prvoten predlog, po katerem bi igralcem pripadel le 43 odstotni delež.

Zaradi dolgotrajnih pogajanj in "lockouta" je bil preložen začetek minule sezone severnoameriške košarkarske lige NBA, tokrat pa se nekaj podobnega obeta še v ligi NHL. Zaradi prekinitve prvenstva so klubi v rednem delu sezone 1994/95 namesto 82 tekem odigrali le 48. V sezoni 2004/05 lige NHL pa se je zgodil celo zgodovinski presedan, ko so prvič v profesionalnem športu onstran velike luže izgubili celotno sezono zaradi spora o delitvi dobička.

Ne spreglejte