Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 5. 2015,
12.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Slovaška svetovno prvenstvo Ostrava Češka Dave Lewis

Torek, 5. 5. 2015, 12.30

5 let, 2 meseca

Od kanonade na Slovaškem do rajanja v črnomorskem letovišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Risi bodo prvič na prvenstvu igrali večerno tekmo, ob 20.15 bodo proti Slovakom poskusili ponoviti zgodovinsko zgodbo iz Sočija.

Čas je za tretji slovenski obračun na svetovnem prvenstvu in za nasprotnika, s katerim se je Slovenija na svetovnih prvenstvih srečala štirikrat in vselej izgubila. Premierni prvenstveni dvoboj sega v leto 1994. Takrat sta se izbrani vrsti, v slovenski sta igrala zdajšnji selektor in pomočnik Matjaž Kopitar in Nik Zupančič, udarili še v skupini C, saj so morali Slovaki po ločitvi od Češkoslovaške začeti pri dnu. Takrat je bila naša barka potopljena že po prvi tretjini, Slovaki so namreč na prvi odmor odšli z rezultatom 7:0, ob koncu pa so se veseli zmage z 9:0.

Kopitar proti Slovakom od igralca, do pomočnika in selektorja

Do novega dvoboja na svetovnih prvenstvih je minilo 14 let, znova sta se leta 2008 srečali v Kanadi, a takrat prvič med elito. In ne le enkrat, pač pa kar dvakrat, saj je sistem za obstanek veleval, da bo obstala tista reprezentanca, ki bo prva zmagala dvakrat. Slovaki so dobili prvi dve tekmi, tako da tretje niso odigrali. Na prvi so slavili s 5:1, na drugi (4:3) jim ni šlo tako gladko, saj je o zmagovalcu odločala loterija. V zibelki hokeja je nastopilo osem zdajšnjih članov, med njimi zadnjič pred Ostravo tudi Anže Kopitar, ki se je med strelce vpisal ob tesnem porazu, Matjaž Kopitar pa je takrat opravljal vlogo pomočnika selektorja Matsa Waltina.

Zadnjič sta palice prekrižali pred štirimi leti. Prvenstvo so gostili Slovaki, Kopitarjevi varovanci pa so izgubili z 1:3. Edini zadetek, s katerim je Slovenija celo povedla, je prispeval Aleš Kranjc.

Misli raje kot na SP uhajajo na olimpijske igre

Risi na prvenstvih tako še ne poznajo zmage nad Slovaki, jo pa poznajo še z večjega tekmovanja. Ljubitelji hokeja zagotovo še niste pozabili olimpijskih iger in Sočija, ko je Slovenija z zmago v skupinskem delu po nori zadnji tretjini s 3:1 šokirala Slovake in sploh prvič premagala katero od reprezentanc, ki jih štejejo med velikih sedem. Zadeli so Rok Tičar, Tomaž Razingar in Anže Kopitar. Slovensko moštvo je skorajda identično tistemu iz Sočija, saj manjka le poškodovani David Rodman.

In zakaj ne bi, kot pravi slovenski branilec Blaž Gregorc, v peklu slovaških navijačev – teh je na Češkem malo morje – še enkrat utišali nasprotnikovih privržencev. Če bi risom uspelo zmagati, bi bila to za Slovenijo sploh prva zmaga v predtekmovanju svetovnih prvenstev elitne divizije.

Ne spreglejte