Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2015,
21.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Nik Zupančič EIHC turnir

Nedelja, 1. 11. 2015, 21.27

7 let, 12 mesecev

Nik Zupančič: V vsem poskušam videti nekaj pozitivnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gorenjski biser je prizorišče prvega reprezentančnega zbora sezone, ki je prvi tudi za Nika Zupančiča v vlogi selektorja. Ta je na Bledu pričakal 23 oklepnikov, med njimi je kar nekaj mladih obrazov.

Pred slovensko hokejsko reprezentanco je prvi pripravljalni turnir sezone, na katerem se bo med četrtkom in soboto v poljskih Katovicah pomerila z domačini, Avstrijci in Južnimi Korejci. Mož s taktirko v roki Nik Zupančič in pomočnik Ivo Jan na svojo prvo misijo ne bosta popeljala najmočnejše zasedbe. Daleč od tega.

Zaradi mnogo poškodb in zahtev klubov, v katerih igrajo legionarji, se v mesto, kjer se bo Slovenija aprila prihodnje leto potegovala za vrnitev v elito, odpravlja pomlajena risja zasedba. Trenerski štab, ki ga zanimata predvsem obračuna s Poljsko in Južno Korejo – Avstrijo že tako in tako dobro pozna –, bo tako lahko videl, ali je kdo iz mlade čete pripravljen vstopiti skozi članska vrata.

Še najbolj izkušen del tokratne reprezentančne odprave bo med vratnicama, kjer si bosta delo delila Robert Kristan in Luka Gračnar, na pripravah na Bledu je tudi član Olimpije Tomaž Trelc, ki pa na Poljsko ne bo potoval.

Kaj prinaša mladost?

Največ mladosti se po odpovedih skriva v napadu, v katerem bo članski dres prvič oblekel Olimpijin up Nik Pem. Dvajsetletniku bo družbo delalo pet soigralcev, med drugim tudi povratnik v reprezentanci Andrej Hebar, ki je vskočil namesto poškodovanega Žige Pešuta. Na Poljsko potuje tudi napadalec Jesenic Miha Pesjak, ki je zamenjal poškodovanega Jana Urbasa.

"Kar vsi smo težko čakali na prvi zbor. Seznam ni povsem po željah, so pa nekateri drugi igralci dobili priložnost, da se pokažejo, da jih tudi mi trenerji lahko vidimo na reprezentančni ravni in iz njih potegnemo, kar mislimo, da so sposobni, jih preizkusimo v več položajih hokejske igre. V vsem poskušam videti nekaj pozitivnega," je na novinarski konferenci dejal Zupančič, ki bo z varovanci na Bledu opravil tri treninge. Proti Poljski, kjer jih v sredo čaka še en pravi trening, bodo odpotovali v torek zvečer.

Vsaj malo okusiti prizorišče SP in spoznati tekmece

Čeprav bo do aprila preteklo še kar nekaj časa in bo reprezentanca takrat okrepljena, bo selektor tudi na novembrski akciji iskal določene odgovore: "Rad bi videl nekatere igralce, ki prej niso imeli večje vloge, ki prej morda niso igrali v igri z igralcem več ali manj. In morda kakšne kombinacije branilskih parov in trojk, kar je na takih turnirjih mogoče, medtem ko je na svetovnih prvenstvih v ospredju le rezultat."

Ne le rotiranje in različne kombinacije, selektor svetle plati turnirja vidi tudi v tem, da bodo spoznali prizorišče svetovnega prvenstva in tekmece.

"Pozitivno bo to, da bomo na prizorišču, da bomo malo okusili pogoje. Zagotovo se bo dalo pogledati, kje je kaj, čeprav naj ne bi igrali v dvorani, v kateri bo svetovno prvenstvo. Druga pozitivna stvar je, da igramo s tekmeci, s katerimi bomo igrali tudi na svetovnem prvenstvu. Zanimajo nas predvsem Poljaki in Korejci, saj s prvimi nismo igrali že dolgo. S Korejci smo zadnjič igrali v Gojangu, a oni stalno priklapljajo naturalizirane Korejce, tako da bo še zanimivo. Avstrijska ekipa pa je, kot sem videl, v osnovi zelo mlada, sestavljena iz EBEL-ligašev, a Avstrijce dobro poznamo," je še povedal 47-letnik, ki bo zahteval natančnost, doslednost, ferplej z obeh strani, ob tem pa bo odprt za reševanje vseh vrst težav.

Po Poljski Avstrija, nato pa spet Poljska

Slovenska izbrana vrsta se bo po turnirju v Katovicah spet zbrala februarja, ko bo sodelovala na turnirju v Linzu, kjer se bo udarila z domačini in dvema reprezentancama iz elite, s Francijo in Slovaško. Takrat od risov najverjetneje ne bodo mogli sodelovati tisti, ki igrajo v drugi češki in drugi nemški ligi, saj tekmovanji ne bosta zarpli vrat.

Eden od vrhuncev sezone bo med 23. in 29. aprilom v Katovicah, ko se bodo za vrnitev med elito Slovenci spopadli s Poljaki, Avstrijci, Italijani, Japonci in Južnimi Korejci.

Drugi vrhunec bo v začetku septembra, ko se bodo risi v beloruskem Minsku v družbi Belorusov, Dancev in kvalifikanta potegovali za olimpijsko vozovnico.

Ne spreglejte