Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 11. 2015,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nik Zupančič Andrej Tavželj slovenska hokejska reprezentanca

Torek, 3. 11. 2015, 14.00

8 let

Nasprotnike prisiliti v napake in sprejemati pametne odločitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mešanica izkušenj in mladosti, željne učenja, sestavlja risjo druščino, ki bo v prihodnjih dneh opravila prvo reprezentančno akcijo sezone. Andrej Tavželj je prepričan, da bo po turnirju lažje.

Stalnica prvega reprezentančnega zbora sezone so že vrsto let odpovedi adutov, ki jim klubi v tujini pogosto ne dovolijo obleči državnega dresa. V času reprezentančnih turnirjev namreč vidijo priložnost, da se njihovi člani spočijejo od klubskih obveznosti in sanirajo mikropoškodbe. Tako bo tudi letošnji novembrski trojček izpustilo lepo število standardnih risov. Kljub temu tokratni kapetan Andrej Tavželj v zmesi izkušenosti in ukaželjnosti, ki ju bo prvič v vlogi selektorja poskušal čim bolje preplesti Nik Zupančič, ne vidi težav.

"Prav veliko drugače ne bo. Z večino fantov se poznamo že veliko let, tudi nekateri mlajši so bili v preteklosti že zraven. Mislim, da je slovenski hokej še vedno tako ozko naravnan, da vsak vsakega pozna do obisti. Za nas je najbolj pomembno, da začnemo delo in spoznamo novosti, ki jih prinaša Nik kot nov trener. Veseli smo, da se je vse skupaj začelo, da dobimo nove smernice in začnemo turnir, po katerem bo vsekakor lažje. Dobili bom nov obris reprezentance, predvsem dela v njej," je razmišljanja pred turnirjem strnil 31-letni branilec, ki mu v zadnjem času kapetanski trak ni tuj, saj ga nosi tudi pri Olimpiji.

Zadnja bo njegova

Menjava na selektorskem stolčku – Zupančič je taktirko prevzel od Matjaža Kopitarja, ki je odstopil po svetovnem prvenstvu elitne divizije, pred tem pa je bil njegov pomočnik – seveda prinaša nekaj novosti. A kot pravi novi prvi mož trenerskega štaba, ki večino fantov dobro pozna, z nekaterimi je skupaj še igral, tako da spoznavanje ne bo vzelo preveliko časa, konkretnih sprememb za zdaj ne bo.

Bo pa od varovancev zahteval spoštovanje določenih stvari: "Fantje me dobro poznajo, vedo, kakšen človek sem. Kakršen sem, tako tudi delujem. Predvsem gre tukaj za natančnost, doslednost, ferplej z obeh strani. Vedno sem odprt za kakršnekoli predloge, a zadnja beseda bo moja. Sem v takem položaju, ko odločam jaz in s tem tudi nosim določeno odgovornost."

Nadgraditi detajle in vnesti več agresivnosti

Sedeminštiridesetletni strateg, ki je znan po tem, da potencialne kandidate za reprezentanco rad obišče na terenu (osebni stik je zanj izjemno pomemben, gola statistika se namreč z njim ne more primerjati), si v sistemu želi dveh stvari. Prva je več agresivnosti, druga pa posledično pametno izkoriščanje priložnosti.

"Za ta zbor je premalo časa, da bi korenito spreminjali sistem. Glede na to, da bomo igrali divizijo I, v kateri smo po mojem mnenju še vedno en od favoritov oziroma reprezentanca, ki ima dovolj znanja, da igra agresivno, mislim, da bomo le nekoliko nadgradili obstoječi sistem. Ta bo mogoče malo bolj agresiven. S tem bi nasprotnike prisilili v večje število napak, ki jih moramo izkoristiti in realizirati priložnosti. Do realizacije pa bomo poskušali priti tako, da bodo fantje v danih položajih sprejemali odločitve, ki so prave v tistem trenutku," je recept za nadgradnjo razkril Zupančič, ki bo z ekipo proti Poljski odpotoval po večernem treningu. Risom pa družbe ne bo več delal mojster brušenja drsalk Drago Terlikar, zamenjal ga je Janez Karničar, ki je v preteklosti že sodeloval s hokejsko reprezentanco.

V tej sezoni bo Zupančičeva četa na dveh težkih preizkusih. Aprila se bo na Poljskem poskušala vrniti med hokejsko smetano, konec avgusta oziroma v začetku septembra pa se bo v Belorusiji bojevala za novo olimpijsko vozovnico.

Ne spreglejte