Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2011,
20.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matjaž Rakovec Janez Potočnik Ernest Aljančič

Četrtek, 7. 7. 2011, 20.32

8 let

Nadzorni odbor: Rakovcu prenehala funkcija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V teh dneh nas zunaj čaka huda vročina, za še večjo pa je poskrbel nadzorni odbor Hokejske zveze Slovenije, ki je na seji sprejel sklep, da je Matjažu Rakovcu prenehala funkcija predsednika.

Nadzorni odbor Hokejske zveze Slovenije, ki ga sestavljajo Janez Potočnik, Ernest Aljančič in Brane Jeršin, se je v sredo sestal in sprejel sklep, ki pravi, da na zadnji skupščini predsedniku Matjažu Rakovcu ni bila izglasovana zaupnica in da mu je funkcija predsednika prenehala.

Po njihovih ugotovitvah naj bi bilo drugo glasovanje nezakonito, saj naj bi pri prvem prišlo do rezultata 12:12. Do dveh glasovanje je res prišlo, a pri prvem rezultati sploh niso bili znani, saj so delegati, zaradi legitimnosti, želeli vnovično glasovanje s parafiranimi lističi, po katerih je bila izglasovana zaupnica s 15:12.

Nadzornemu odboru, ki je na isti skupščini predsedniku očital številne nepravilnosti v poročilu, ki nato ni bil sprejet, to, kot kaže, ni bilo po godu, saj je že naslednji dan napovedal ukrepe. V sredo pa je sprejel sklep, v katerem se pri ugotovitvah sklicuje na 39. člen HZS in na 7. člen poslovnika NO HZS. Vsekakor je to povsem legitimna pravica NO, da opozarja na morebitne napake, a hkrati s tem negira skupščino kot najvišji organ HZS, ki je izglasovala zaupnico in jo potrdila. Hkrati je v tem primeru sprejel ''sodbo'' mimo vseh pravnih aktov, saj le skupščina lahko razrešuje člane organov HZS. Hkrati je zaobšel tudi sedmi člen poslovnika NO, katerega je omenil v zadnjem sklepu, ki mu nalaga dolžnost ravnanja po načelih zakonitosti … Legitimna pravica NO je lepo zapisana v 11. členu poslovnika NO, ki pravi ''Ob ugotovitvi večjih nepravilnosti ali nezakonitosti ima nadzorni odbor pravico zahtevati sklic izrednega zasedanja skupščine HZS.''

Znova pa se lahko vprašamo, kaj je delal nadzorni odbor pred leti, ko je HZS pridelal več kot milijon evrov dolga. Takrat je bil na čelu HZS prav Aljančič, član nadzornega odbora pa Potočnik. Je slednji takrat s svojimi sodelavci založil poslovnik NO? Ali pa je gospod Potočnik spregledal peti člen, ki med drugim v sedmi alineji pravi ''NO spremlja namensko in racionalno porabo sredstev HZS'', v osmi ''spremlja delo predsedstva in drugih organov ter delovnih teles HZS'', v deveti ''obravnava in ugotavlja nepravilnosti v finančnem poslovanju HZS'' in v deseti ''preverja, ali organi HZS, zlasti na področju finančno – materialnega poslovanja, delujejo v skladu z veljavnimi predpisi, statutom in računovodskimi standardi''. Kot kaže, nadzor in poslovnik NO pride v poštev le v določenih primerih ...

Ne spreglejte