Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 2. 2024,
14.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca Filip Sitar

Torek, 6. 2. 2024, 14.00

2 meseca, 2 tedna

Filip Sitar

Na Švedskem spoznal "drug svet"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
slovenska hokejska reprezentanca, Filip Sitar | 18-letni Filip Sitar bo s člansko reprezentanco te dni gostoval na Južnem Tirolskem, kjer bodo palice dvakrat prekrižali z Italijani. | Foto www.alesfevzer.com

18-letni Filip Sitar bo s člansko reprezentanco te dni gostoval na Južnem Tirolskem, kjer bodo palice dvakrat prekrižali z Italijani.

Foto: www.alesfevzer.com

"Naučiti se čim več, čim bolj uživati, ob tem pa se seveda tudi čim bolje dokazati in prepričati," pred dvojnim gostovanjem članske hokejske reprezentance na Južnem Tirolskem pravi 18-letni napadalec Filip Sitar. Najstnik se že več kot štiri leta kali na Švedskem, kjer ni pozabil na šolanje, dočakal pa tudi priložnost v elitni švedski ligi SHL.

Rok Macuh
Sportal Rok Macuh: Pot ni bila lahka, a zamenjal ne bi niti enega trenutka

Selektor slovenske hokejske reprezentance Edo Terglav je na pripravljalni tekmi z Italijo na Južno Tirolsko odpeljal mešanico standardnih članov in člansko manj izkušenih reprezentantov. Med risi je tudi Filip Sitar, ki je po reprezentančnem udejstvovanju v selekcijah do 18 in 20 let zdaj dobil priložnost za dokazovanje tudi med člani.

"Res sem vesel tega vpoklica, gre za potrditev, da sem nekaj naredil dobro. V teh dneh se bom poskušal čim več naučiti od starejših soigralcev, tako kot sem se poskušal na Švedskem, ko sem dobil priložnost, da se učim in opazujem profesionalce z vseh koncev sveta, ki so res odlični igralci. Čim več se naučiti in čim bolj uživati, ob tem pa se želim seveda tudi čim bolj dokazati in prepričati," je ob ponedeljkovem zboru na Bledu nasmejan razlagal 18-letni napadalec, ki ga je hokej že v sezoni 2019/2020 odpeljal v Skandinavijo. 

SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Kazahstan, Anže Kuralt, Aleksandar Magovac
Sportal Risi napolnili gol Italije

Na Švedsko je odšel že pred dobrimi štirimi leti. | Foto: Reuters Na Švedsko je odšel že pred dobrimi štirimi leti. Foto: Reuters

Prvi dve tekmovalni obdobji je preživel pri Flemingsbergu, se nato za dve leti preselil h klubu AIK v Stockholm, v peto sezono na Švedskem pa vstopil v dresu Malmö Redhawks.

"Na Švedskem je zdaj že kar domače. Na začetku sem potreboval nekaj časa, da sem se privadil na nov način življenja, ko je treba usklajevati šolo na daljavo in treninge. Menim, da mi je do zdaj kar dobro uspevalo, trenutno opravljam 4. letnik športnega oddelka Gimnazije Jesenice in upam, da letos uspešno opravim tudi maturo," pravi najstnik, čigar ključna naloga pri Malmöju je igranje za selekcijo do 20 let.

V tej mu pripada vidna vloga. Na 33 tekmah se je podpisal pod 43 točk, največ med vsemi v kolektivu U20. S svojimi predstavami je lahko zadovoljen, pa tudi s ponujeno priložnostjo, da je lahko okusil švedsko člansko klubsko elito in vpisal prve minute v SHL. 

V dresu Malmö Redhawks je v letošnji sezoni debitiral v švedski članski ligi SHL. | Foto: Reuters V dresu Malmö Redhawks je v letošnji sezoni debitiral v švedski članski ligi SHL. Foto: Reuters

"Menim, da se mi je v tej sezoni do februarja vse res zelo dobro izšlo. Z igro pri selekciji do 20 let na Švedskem sem zelo zadovoljen. Tako s tem, koliko igram, kot s tem, koliko sem 'sproduciral'. Ogromno mi tudi pomeni, da sem na Švedskem dobil priložnost med člani. To je nek povsem drug svet. Raven igre in hokejistov je nekaj povsem drugega. Za švedsko hokejsko ligo bi rekel, da je med tremi najboljšimi na svetu, zato sem še toliko bolj hvaležen, da sem dobil priložnost, ki mi pomeni ogromno, vsaka minuta v tisti ligi pripomore k razvoju. Okolje je zelo urejeno, tudi selekcija do 20 let. Pri organizacijah pod okriljem SHL (najkakovostnejša švedska članska liga, op. a) se vidi, da zelo veliko sredstev vlagajo tudi v mlade generacije," pripoveduje naš sogovornik, ki se najbolje znajde na poziciji centralnega napadalca.

"V selekciji do 20 let igram na centru, pri članih sem bil na krilu. Bolje se sicer počutim na centru, a sem zelo prilagodljiv, lahko igram tudi na krilu, tako da se prilagodim temu, kar dobim," še dodaja Sitar, ki bo s člani v četrtek gostoval v Bolzanu, v petek pa še v Val Gardeni.

Reprezentanca za pripravljalni tekmi z Italijo:

Vratarja: Gašper KROŠELJ (HC Banska Bystrica), Matija PINTARIČ (Dragons de Rouen)

Branilci: Branilci: Rožle BOHINC (HDD Acroni Jesenice), Aljoša CRNOVIĆ (HK SŽ Olimpija), Jan ĆOSIĆ (HK SŽ Olimpija), Aleksandar MAGOVAC (HK SŽ Olimpija), Bine MAŠIČ (HK SŽ Olimpija), Miha ŠTEBIH (SK Horacka Slavia Trebic), Žiga URUKALO (HDD Acroni Jesenice)

Napadalci: Miha BERIČIČ (HK SŽ Olimpija), Luka GOMBOC (EC KAC), Žan JEZOVŠEK (HDD Acroni Jesenice), Anže KURALT (Fehervar AV19), Rok MACUH (HC Olomuc), Marcel MAHKOVEC (HK SŽ Olimpija), Luka MAVER (Pioneers Vorarlberg), Žiga MEHLE (HK SŽ Olimpija), Ken OGRAJENŠEK (Graz 99ers), Robert SABOLIČ (Villacher SV), Nik SIMŠIČ (HK SŽ Olimpija), Filip SITAR (Malmö), Blaž TOMAŽEVIČ (Villacher SV), Miha ZAJC (HK SŽ Olimpija).

Pripravljalni tekmi:

Četrtek, 8. februar, Bolzano
19.45 Slovenija – Italija

Petek, 9. februar, Val Gardena 
20.30 Italija – Slovenija

slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Slovenci na pripravljalni teren, kjer jih spomladi čaka izziv SP

 

 

Ne spreglejte