Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 2. 2015,
12.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Luka Vidmar Matjaž Kopitar

Četrtek, 5. 2. 2015, 12.33

7 let, 12 mesecev

Na Češkem je ne dobi, pri Kopitarju jo bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za Luko Vidmarja je reprezentančni turnir na Dunaju še kako dobrodošel. Pod taktirko Matjaža Kopitarja bo spet občutil tekmovalni ritem, ki ga na Češkem, kjer je padel v drugi plan, že nekaj časa ni.

Vse odkar se je novembra lani po štirih letih spet pridružil reprezentanci, selektor Matjaž Kopitar računa nanj. Bolj, kot trenutno nanj računajo pri češkem extraligašu Mladi Boleslavi, kjer je ob poplavi branilcev, predvsem domačih, v zadnjih treh tednih obsedel na klopi.

"Imeli smo 12 branilcev. Po nekaj porazih se je zgodila rotacija igralcev, nato pa je ekipa le prišla v zmagovalni niz. In ko se to zgodi, ponavadi ekipa ostane enaka. Imel sem smolo in ostal zunaj te rotacije, tako da je ta reprezentančni premor zame prišel res prav. Dobil bom tri tekme v treh dneh, potem pa se vrnil na klubsko raven, kjer upam, da se bodo stvari malo spremenile," pravi Luka Vidmar.

Od nasprotnikov najbolje pozna Avstrijo, ki jo je z reprezentančnimi kolegi na kolena spravil novembra v Ljubljani: "Zagotovo so Avstrijci najmanjša neznanka. V mladinskih selekcijah smo proti Italijanom kar veliko preigrali, a o italijanski članski selekciji ne vem veliko. Za Slovake bo nastopil eden od soigralcev pri Mladi. Imajo malo oslabljeno postavo, ampak njihova baza igralcev je tako široka, da bo to vseeno zelo kakovostna zasedba. Mislim, da bo tekma proti njim na kar visoki ravni."

Odigrati tiste, ki pač so

Avstrijci bodo eden od slovenskih tekmecev tudi na aprilskih pripravah na svetovno prvenstvo elite, v okviru katerih bodo Sloveniji nasproti stali še Japonci (dvakrat) in Madžari. V nasprotju z risi bodo imeli Avstrijci veliko težje pripravljalne preizkuse, na Dunaju se bodo namreč udarili tudi z ZDA in Kanado. Velesil namreč štabu naše reprezentance ni uspelo prepričati o tekmi s Slovenijo.

Kako na to gleda naš sogovornik? "Ja, zagotovo bi si vsi želeli igrati še proti komu drugemu kot proti Avstrijcem, ki jih poznamo, in imeti močne tekme, a treba bo pač odigrati te, ki jih imamo," razmišlja branilec in poudarja, da bo na Dunaju, kjer bo nastopilo tudi veliko mladih, ključna komunikacija na ledu.

Kot bi bil pred sezono

Kot rečeno, bo 28-letnik po dolgem času okusil tekmovalni ritem, ki ga na Češkem ni že več kot tri tedne. Kako neigranje in spremljanje tekem klubskih soigralcev s klopi vpliva nanj?

"Težko je, ker so samo treningi. Zadnje tri tedne sem bil v nekem ritmu, v katerem sem ponavadi julija, avgusta, pred sezono. Rad bi igral več, kar je normalno, ampak zdaj je, kar je. Vesel sem, da ekipa zmaguje, da vse bolj upoštevamo sistem in smo v položaju za deseto mesto, da se izognemo baražu (v njem se moštva bojujejo za obstanek v najkakovostnejši češki ligi, op. a.). Vesel sem tudi za Mitjo (Robarja, op. a.), ki v tem trenutku dobro igra, in upam, da bo nadaljeval take predstave. Res upam, da bomo prišli v play-off in da bom lahko tam tudi jaz pomagal," je željan dokazovanja tudi na klubski ravni, kjer pa na Češkem minute prej pripadejo domačim močem kot redkim tujcem: "Moraš biti res za razred boljši ali pa še kaj več, da si sploh priboriš mesto v ekipi. In ko pride minutaža, moraš dokazati, da si jo zaslužiš."

Čez lužo več komunikacije

Preden se je pred sezono preselil v državo, ki bo gostila svetovno prvenstvo, je skoraj desetletje hokejsko znanje nabiral v ZDA, kjer so stvari potekale drugače kot na Češkem. Ena od večjih razlik je komunikacija s trenerskim štabom. "Do zdaj je je bilo bolj malo. Bil sem navajen več komunicirati. Tega je v ZDA veliko, tukaj manj, kar je zame še ena novost po dolgem času," pogreša izmenjavo mnenj in informacij Vidmar, ki je ob koncu pogovora zatrdil, da se ne bo zlahka zadovoljil z neigranjem: "Kar mi preostane zdaj, je trdo delo in dokazovanje iz dneva v dan."

Ne spreglejte