Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2012,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jan Muršak Bryan Bickell

Torek, 9. 10. 2012, 13.40

8 let

Muršak najučinkovitejši, Vanek najdražji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stavko v NHL-u so igralci izkoristili za vzdrževanje forme, nekateri pa za vrnitev bližje domu. V EBEL je prišlo šest NHL-ovcev, led je prebil Jan Muršak. Najbolj znan je član Buffala Thomas Vanek.

Več kot sto igralcev se je že odločilo, da za čas stavke najmočnejšo hokejsko ligo na svetu zamenja za drugo, če pa se pogajalski strani še naprej ne bosta dogovorili, jim bo sledilo vedno več hokejistov. Med ligami, ki so z odprtimi rokami sprejele hokejiste, ni izjema niti EBEL. Za zdaj se je v države, ki nastopajo v omenjeni ligi, preselilo šest igralcev. Noben klub se ni okrepil z dvema NHL-ovcema, zanimivo pa je dejstvo, da najbogatejši klubi, z izjemo Dunaja, v garderobo niso zvabili nobenega igralca. Red Bull Salzburg je bil blizu dogovora z Johnom Tavaresom, ki pa se je na koncu odločil za Švico.

Kot prvi se je za selitev v Evropo odločil Jan Muršak, ki je oblekel dres Olimpije. Štajerec na delu v Ljubljani je nemudoma navdušil navijače in strokovnjake, ki spremljajo ligo. S 24-letnim napadalcem se je tudi krivulja "zmajev" obrnila navzgor, sam pa je na vsega štirih tekmah zbral že deset točk. Član Detroita ima sicer med vsemi prišleki najmanj izkušenj z ligo NHL, do zdaj je odigral 44 tekem in zbral štiri točke. Med vsemi je bil tudi izbran z najnižjega mesta na naboru, vseeno pa nima najnižje plače v NHL-u. Pogodba z Rdečimi krili mu poteče ob koncu sezone.

Brez dvoma je najbolj zveneče ime Thomas Vanek. Leta 2003 ga je na naboru Buffalo izbral kot petega po vrsti. Dres tega kluba nosi še vedno in je tudi eden nosilcev igre. Pred sezono 2007/08 je podpisal sedemletno pogodbo v višini 50 milijonov ameriških dolarjev in postal najbolje plačani igralec v klubu. Da je bil znesek tako visok, so bile krive njegove igre. Sezona 2006/07 je namreč njegova najboljša, na 98 tekmah je namreč zbral 94 točk. Podobnega dosežka mu do zdaj še ni uspelo ponoviti, na trenutke pa je bil deležen tudi kritik – strokovnjaki so mu očitali, da bi za znesek, ki ga prejema, moral pokazati več. Hokejsko pot je začel pri klubu Zell am See, ki igra v internacionalni ligi. Ko se je začelo šušljati, da se bo med stavko vrnil v Avstrijo, je hitro odgovoril, da si najbolj želi priti v Gradec in to se je tudi uresničilo. Vendar pa se na uvodnih tekmah ni pretirano izkazal, dosegel je le en zadetek.

V domače gnezdo pa se je vrnil Michael Grabner. Vancouver ga je leta 2006 izbral na naboru v prvem krogu, vendar pri kanadski ekipi nikoli ni dobil prave priložnosti, zato se je preselil v New York k Islanders. Tam je dobil ogromno igralnega časa in v krstni sezoni na 76 tekmah zbral 52 točk. Krilni napadalec, ki na sezono prejme okrogle tri milijone ameriških dolarjev, je na prvi tekmi dosegel dve točki.

Zadnjeuvrščeni Innsbruck si je v zadnjem krogu izboril prvo zmago, pri kateri pa Andreas Nödl ni imel večje vloge. Po vrnitvi v ligo EBEL je odigral dve tekmi, a je še brez točke. Hokejist, ki je športno pot začel na Dunaju, ima za sabo šest nepolnih sezon v NHL-u, kjer je skupaj zbral 187 tekem in dosegel 35 točk. Po koncu sezone mu poteče pogodba s Carolino, kamor se je preselil iz Philadelphie.

Preostali okrepitvi nimata prav nobenih vezi s klubi oziroma državami, ki nastopajo v ligi EBEL. Bryan Bickell se je prvič preselil v Evropo, v NHL-u pa je do zdaj nosil le dres Chicaga, ki ga je leta 2004 izbral v drugem krogu kot 41. Kanadčanu po koncu sezone poteče pogodba. Gre za visokega in težkega napadalca tretjega oziroma četrtega napada, ki ima nalogo delati prostor in gnečo pred nasprotnikovimi vrati. V Znojmu je debitiral s podajo.

Corey Potter je med vsemi NHL-ovci, ki so se preselili v EBEL, edini branilec. Okrepil je Dunaj, ki ima v obrambi težave zaradi poškodb. Predstavlja menjavo za Danja Bjornlieja, ki naj bi se vrnil na začetku novembra. Američan, ki je v NHL-u igral za New York Rangers, Pittsburgh Penguins in Edmonton Oilers, bo v avstrijski prestolnici najdlje do konca novembra, saj takrat s svojo partnerico pričakuje naraščaj.

Še en slovenski napadalec v NHL-u, Anže Kopitar, se je odločil za odhod v švedsko Moro.

Ne spreglejte