Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2011,
12.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Shea Weber Sidney Crosby

Četrtek, 29. 12. 2011, 12.02

8 let

Liga NHL: v decembru vsak dan en pretres možganov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V NHL so v tej sezoni ustanovili posebno službo, ki skrbi za varnost igralcev, vendar tudi strožje kazni za nepravilne nalete igralcem prav nič ne pomagajo, število pretresov možganov zmeraj več.

Po raziskavi, ki jo je napravil trener za fizično pripravo Dustin Fink, je število pretresov možganov v NHL v porastu. Fink sicer pripravlja številne raziskave o športnih poškodbah in pretresih možganov, sedaj je pod drobnogled vzel igralce v NHL. Vendar pa se njegove številke nekoliko razlikujejo od uradnih s strani severnoameriške profesionalne lige, saj je v raziskavo vključil tudi zlome obraznih kosti, ki po njegovih besedah vodijo k pretresom, poškodbe čeljusti in tako naprej.

Skupaj je od začetka sezone utrpelo pretres možganov kar 64 hokejistov, to pa pomeni, da je prišlo do porasta v višini 45-odstotkov glede na preteklo sezono. Samo v mesecu decembru, ki pa še ni končan, je pretres možganov utrpelo 31 hokejistov, med njimi tudi zvezdniki Shea Weber, Simon Gagne in John-Michael Liles. Ob slednjih so bili v tej sezoni žrtve pretresa možganov še številni drudi zvezdniki, Sidney Crosby, Jeff Skinner, Chris Pronger, Marc Staal, Marc Savard in Jeff Skinner. V kolikor ne bo prišlo do novega pretresa možganov do izteka meseca, je prav vsak dan prišlo do takšne poškodbe. Omenjeni kapetan Nashvilla Weber ob naletu ni čutil nobenih posledic, tekmo je odigral do konca, se s soigralci vrnil v Nashville, na ponedeljkovem treningu pa se ni več počutil najbolje.

Vodstvo je v namen, da bi zmanjšali število poškodb, pred sezono ustanovilo posebno službo za varnost igralcev, ki je bolj striktno kaznovala in nadzorovale nalete. In če je bilo v prvem mesecu manj pretresov, pa je nato številka močno poskočila. Prav tako so pretekle raziskave pokazale, da večina poškodb ni rezultat prekrška oziroma prepovedanega naleta, temveč gre za povsem legalni nalet. A igra je vedno hitrejša in fizična, kar terja svoj davek.

Ne spreglejte