Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 10. 2023,
7.50

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Boston Bruins Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar liga NHL

Nedelja, 22. 10. 2023, 7.50

6 mesecev, 2 tedna

Liga NHL, 21. oktober

Poseben večer za Kopitarja, a z napako

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Anže Kopitar | Anže Kopitar piše zgodovino moštva Los Angeles Kings. | Foto Reuters

Anže Kopitar piše zgodovino moštva Los Angeles Kings.

Foto: Reuters

Hokejisti moštva Los Angeles Kings so se v nedeljo zjutraj po slovenskem času na domačem ledu v dvorani Crypto.com spopadli z Boston Bruins in izgubili z izidom 2:4. Za kapetana krajev Anžeta Kopitarja pa je bil to poseben večer. Odigral je še svojo 1.297. tekmo rednega dela lige NHL in tako sam skočil na vrh večne lestvice kalifornijske franšize. Postal je namreč hokejist z največ nastopi v dresu LA Kings, trenutno si prvo mesto deli z nekdanjim soigralcem Dustinom Brownom.

Kopitar in njegovi kralji so v sezono 2023/24 vstopili z dvema porazoma (2:5 proti Coloradu in 5:6 po podaljšku proti Carolini), na zadnjih dveh tekmah pa zajezdili zmagoviti val in kar s 5:1 slavili na gostovanju pri Winnipeg Jets, nazadnje, v noči na petek pa s 7:3 v gosteh premagali še moštvo Minnesota Wild. Vrnili so se na kalifornijski led, kjer so pričakali najboljše moštvo vzhodne konference, še neporažene Boston Bruins. Ti so bili na koncu boljši z izidom 2:4.

Statistika Hrušičana je na tej tekmi ostala prazna. Naš najboljši hokejist na je ledu preživel skoraj 23 minut (22:59) in trikrat streljal na vrata nasprotnika. Za Boston so v polno zadeli David Pastrnak, Morgan Geekie, dvakrat pa je bil uspešen Brad Marchand. Pri LA Kings sta bila uspešna Alex Laferriere  in Carl Grundstrom.

Anže Kopitar na zadnji tekmi proti Boston Bruins | Foto: Guliverimage Anže Kopitar na zadnji tekmi proti Boston Bruins Foto: Guliverimage

Kopitar piše zgodovino kluba

Anže Kopitar v Los Angelesu piše zgodovino, klubu je v letih 2012 in 2014 pomagal osvojiti prva naslova prvakov lige NHL, danes bo, ko je stopil na led, je postal tudi hokejist, ki je za LA Kings odigral največ tekem. Trenutno si prvo mesto na tej večni lestvici deli z nekdanjim soigralcem Dustinom Brownom, po tekmi z Bostonom pa bo imel Hrušičan eno več, torej 1.297.

S 395 zadetki je Gorenjec na četrtem mestu večne lestvice Kraljev, največ, 557, jih je dosegel Luc Robitaille. V kategoriji asistenc (750) je Kopitar na drugem mestu, legendarni Marcel Dionne je le še sedem asistenc pred njim (757). Po številu točk (1.145) je na tretjem mestu, od drugega Robitailleja ga loči le še devet točk (1.154), Marcel Dionne jih je dosegel 1.307. Po številu doseženih zadetkov, odločilnih za zmago, je s 65 goli na drugem mestu vseh časov LA Kings, pred njim je s 73 le še Robitaille.

"V štirih letih tukaj smo ga ničkolikokrat uporabili kot vzorčni primer za učenje mladih hokejistov." | Foto: Reuters "V štirih letih tukaj smo ga ničkolikokrat uporabili kot vzorčni primer za učenje mladih hokejistov." Foto: Reuters Deležen je bil številnih pohval

Na račun izjemnega Hrušičana so v zadnjih dneh številni soigralci in trenerji izrekli ogromno pohval in poklonov. Prvi v vrsti je bil že ponoči pred dvobojem proti Boston Bruins trener kraljev Todd McLellan. Ta je sicer na klopi Los Angelesa od aprila 2019, ko se je krivulja kraljev znova začela obračati navzgor.

"V štirih letih tukaj smo ga ničkolikokrat uporabili kot vzorčni primer za učenje mladih hokejistov. Razume celotno sliko, od začetka do konca in vse vmes. Seveda to ne pomeni, da ne dela napak, ampak igra na pravi način od prve do zadnje minute in zato je imel skozi kariero veliko možnosti za dosego ciljev," je na medijskem terminu dejal 56-letni trener.

O tem, kaj ga dela tako velikega, je bistven tudi prispevek zunaj ledenih dvoran, pravi McLellan: "Veliko je spremenljivk. Tu so način, kako vzgaja svoje otroke in skrbi za družino, kako se pripravlja na sleherni dvoboj, kako skrbi za opremo pred tekmo, njegova ritem in rutina. Potem pa pridemo do pogovorov s trenerji in igralci, pohval za mlajše igralce. Tudi če so trenerji kdaj jezni do mladeničev, jim vselej da vedeti, ni nič hudega, da smo tudi mi šli skozi to'. Te stvari enostavno ne moreš opisati v enem komentarju."

Anže Kopitar
Sportal Poseben večer za Kopitarja, ki se je podpisal pod rekord

Kopitar se je v nedeljo zjutraj po slovenskem času včlanil v še en prestižen klub. Pridružil se je Rusu Aleksandru Ovečkinu (Washington Capitals) in Kanadčanu Sidneyju Crosbyju (Pittsburgh Penguins), ki so edini še aktivni igralci in ob tem rekorderji po nastopih za svoje klube, ki so člani lige NHL vsaj deset let. Sem v ligi NHL ne prištevajo hokejistov najmlajših ekip Vegas Golden Knights in Seattle Kraken, kjer se klubska zgodovina piše šele šest oziroma dve leti.

Kako je bilo na nekaterih drugih tekmah?

Hokejisti Vegas Golden Knights ostajajo neporaženi v severnoameriški ligi NHL. Ponoči so v gosteh s 5:3 ugnali Chicago Blackhawks in vpisali šesto zmago sezone. S to je Vegas postal prvi branilec naslova prvakov, ki je novo sezono začel s šestimi zaporednimi zmagami. Po petih tekmah so neporaženi še Colorado Avalanche, po štirih pa Boston Bruins.

Vegas tako ostaja prepričljivo vodilna ekipa pacifiške skupine z 12 točkami. Sledijo Vancouver Canucks (6), ki so tokrat v gosteh s 5:3 ugnali Florido Panthers, in Los Angeles Kings. Zadnji so na rekorden večer slovenskega asa Anžeta Kopitarja klonili proti vodilni ekipi atlantske skupine Boston Bruins z 2:4.

Colorado po domači zmagi s 6:4 nad Carolino Hurricanes po petih zmagah ostaja vodilna ekipa centralne skupine. Artturi Lehkonen je dosegel gol in dve podaji, Ryan Johansen in Nathan MacKinnon pa po gol in podajo.

Hokejisti Dallas Stars so doma po podaljšku s 5:4 ugnali Philadelphio Flyers. Odločilni gol je po dobrih dveh minutah podaljška dosegel Joe Pavelski. Philadelphia kljub porazu ostaja vodilna ekipa metropolitanske skupine, Dallas pa je skočil na drugo mesto centralne.

Liga NHL, 21. oktober:

Lestvica:

Preberite še:

New Jersey Devils
Sportal Vragi dobili sosedski dvoboj v New Yorku
Anže Kopitar
Sportal Anže Kopitar pred veličastnim mejnikom
Ne spreglejte