Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
7.50

Osveženo pred

6 dni, 15 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Edmonton Oilers Florida Panthers liga NHL

Torek, 11. 6. 2024, 7.50

6 dni, 15 ur

Liga NHL, 10. junij, finale

Panterji na pol poti do naslova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Florida Panthers | Florida Panthers se v Kanado odpravljajo z 2:0 v zmagah. | Foto Guliverimage

Florida Panthers se v Kanado odpravljajo z 2:0 v zmagah.

Foto: Guliverimage

V noči na torek se je nadaljeval kanadsko-ameriški finale lige NHL. Po zmagi na prvi tekmi s 3:0 so Florida Panthers zmagali še na drugi tekmi v seriji nad Edmonton Oilers, tokrat s 4:1. Serija se zdaj seli v Kanado.

Florida Panthers
Sportal Panterji povedli z 1:0 v zmagah v velikem finalu lige NHL

Izkazal se je Evan Rodrigues, ki je v tretji tretjini dosegel dva zadetka, zadela sta tudi Niko Mikkola in Aaron Ekblad, ki je postavil končni izid z golom v nebranjeno mrežo. Znova je bil odličen ruski vratar panterjev Sergej Bobrovski, ki je ustavil 18 strelov gostov na gol. Floridčani so dve zmagi oddaljeni od prvega naslova prvaka lige NHL v zgodovini te franšize.

A panterji so plačali visoko ceno za zmago, saj so izgubili kapetana Aleksandra Barkova. Tega je sredi tretje tretjine v glavo zadel napadalec Edmontona Leon Draisaitl. Barkov je nekaj časa ostal na tleh, potreboval je pomoč, da je prišel do klopi, in šel po tunelu v slačilnico Floride za nadaljnjo zdravniško oceno.

Zgodovina ni na strani Edmontona

Mattias Ekholm je dosegel prvi zadetek v 12. minuti prve tretjine tekme, a to je bil tudi edini gol Edmontona. Stuart Skinner je zaustavil 24 strelov za Oilerse, ki so zdaj skoraj pred misijo nemogoče. Edmonton se je do zdaj le enkrat uspešno pobral, ko je v seriji v končnici zaostajal za dve zmagi. To je bilo v drugem krogu končnice leta 2006 s San Josejem.

V zgodovini lige NHL so se moštva, ki so igrala v velikem finalu lige NHL, pobrala le petkrat v skupno 54 takšnih primerih, potem ko je nasprotno moštvo vodilo z 2:0 v zmagah.

Tretja tekma finala lige NHL bo v noči na petek v Edmontonu.

Zvezdniki Oilers z mizernim izkupičkom

Connor McDavid v finalu ne blesti. | Foto: Guliverimage Connor McDavid v finalu ne blesti. Foto: Guliverimage Po dveh tekmah bojev za Stanleyjev pokal sta tako Rodrigues kot Mikkola dosegla več golov kot zvezdniki Edmontona Connor McDavid, Leon Draisaitl, Ryan Nugent-Hopkins in Zach Hyman skupaj. Rodrigues se tako lahko pohvali že s tremi zadetki v letošnjem velikem finalu, medtem ko je Mikkola dosegel gol za izenačenje v drugi tretjini, kar je bil šele drugi gol 28-letnega Finca v končnici v karieri.

"Poseben je. Poskušate ga sprejeti, poskušate ostati v tem lepem trenutku. To sta dve veliki zmagi za našo ekipo. In mislim, da smo misli že preusmerili naprej in se pripravljamo na tretjo tekmo," je dejal Rodrigues.

Trener Floride Paul Maurice je spremljal še en sijajen obrambni napor svoje ekipe, ko so panterji povsem onemogočili Edmonton tako z znova odličnim vratarjem Bobrovskim kot zanesljivo zadnjo obrambno linijo. Ko je bilo treba zadeti, sta moštvu to zagotovila Rodrigues in Mikkola. "Igramo tesne tekme. Vedno smo igrali tesne, težke tekme. Ni nujno, da zlahka dosežemo gol. To ni bistvo spretnosti ali talenta," je dejal trener, ki ga je navdušil Rodrigues.

Tridesetletnik je devetletni veteran lige NHL, ki je lansko poletje kot prost igralec podpisal štiriletno pogodbo s panterji v vrednosti 12 milijonov dolarjev (11 milijonov evrov).

Liga NHL, 10. junij:

Finale:

Florida Panthers – Edmonton Oilers /2:0/

// Izid v zmagah, igrajo na štiri po sistemu 2-2-1-1-1.  

Dallas Stars - Edmonton Oilers
Sportal Edmonton Oilers po 18 letih v veliki finale #video
Ne spreglejte