Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2017,
11.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Hokejska Zveza Slovenije Mednarodna hokejska liga International hockey league liga IHL HK Olimpija HDD Jesenice HK Playboy Slavija HDK Maribor HK ECE Celje HKMK Bled HK Triglav Kranj Alpska liga liga EBEL

Sreda, 14. 6. 2017, 11.50

6 let, 6 mesecev

Liga IHL (International hockey league)

Deseterica bi igrala v novem tekmovanju HZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Jesenice OLimpija | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska hokejska zveza (HZS) za prihodnjo sezono pripravlja novo tekmovanje, ki bo združevalo domače, hrvaške in srbske klube. Zanimanje za igranje v ligi IHL (preimenovali so jo iz lige MHL) je pokazalo deset kolektivov.

Pisali smo že o tem, da je HZS pretekli teden poslala vabila domačim klubom in nekaterim iz manj hokejsko razvitih držav, kjer si želijo hokejskega napredka (Hrvaške in Srbije). Tekmovanje, ki je bilo sprva zamišljeno pod imenom Mednarodna hokejska liga (liga MHL), a je dobilo novo, bolj mednarodno ime International hockey league (liga IHL), bo potekalo pod okriljem slovenske krovne hokejske organizacije.

Pet domačih, pet tujih

Zainteresirani so morali prijave oddati do sobote, 10. junija. Do tega dne so prejeli osem prijav, a se za sodelovanje zanima deset klubov. Od slovenskih v zadnjem času stalni člani državnega prvenstva Slavija, Celje, Kranj, Bled in Maribor, od hrvaških Mladost, Zagreb in Medveščak (druga ekipa, prva bo igrala v ligi EBEL), od srbskih pa Crvena zvezda in Vojvodina iz Novega Sada. Zagreb in Medveščak do sobote sicer nista oddala prijave, a naj bi šlo le za nesporazum glede datuma, tako da sta to storila naknadno.

Prijave je oddalo pet slovenskih klubov, ki jim bodo točke štele tudi za državno prvenstvo. | Foto: HK Playboy Slavija Prijave je oddalo pet slovenskih klubov, ki jim bodo točke štele tudi za državno prvenstvo. Foto: HK Playboy Slavija

Najprej plačilo

O tem, ali bo vseh deset klubov res sodelovalo v premierni sezoni, je še prezgodaj govoriti. Na HZS opozarjajo, da zahtevajo resnost, ki jo bodo morali udeleženci najprej pokazati tudi s plačilom prijavnine. Ta znaša 800 evrov in ne 5.000 evrov, kot nam je pred dnevi dejal predsednik HZS Matjaž Rakovec, ki meni, da bodo klubi s plačilom pokazali resnost.

Na vprašanje, ali si bodo slovenska hokejska društva, pri katerih šteje vsak evro, lahko vse skupaj privoščila, je odgovoril, da jim bodo prek sponzorja (najverjetneje Slovenske železnice, op. a.) omogočili vožnjo, tako da potnih stroškov z njo ne bodo imela.

Na HZS bodo klubom poslali položnice, ki jih bodo morali poravnati v določenem obdobju in s tem pokazati resnost. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na HZS bodo klubom poslali položnice, ki jih bodo morali poravnati v določenem obdobju in s tem pokazati resnost. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kako, kateri igralci, kdaj?

Kdaj se bo tekmovanje začelo, bo znano, ko bo izdelan koledar Alpske lige, v kateri sta za sodelovanje predvidena Olimpija in Jesenice. Slovenija namreč po desetletju ne bo imela več predstavnika v ligi EBEL.

"Pravico nastopa imajo domači in tuji igralci, ki so registrirani pri svoji nacionalni panožni zvezi, kakor tudi igralci s pravico nastopa z dvojno licenco. Na tekmi ima pravico nastopa pet igralcev z mednarodno transfer karto. Moštvo/ekipa mora na tekmi v članski kategoriji nastopiti z najmanj desetimi igralci v polju in dvema vratarjema," je med drugim zapisano o tekmovanju v ligi IHL

Kako naj bi bilo videti tekmovanje v ligi IHL?

Način tekmovanja:

  • Prvi del tekmovanja: redni del: dva-, tri-, štiri- ali šestkrožni tekmovalni sistem (odvisno od št. prijavljenih klubov); igralni dan: sobota in med tednom.
  • Drugi del tekmovanja: končnica: četrtfinale – na dve zmagi, polfinale – na dve zmagi, finale – na tri zmage; igralni dan: vsi dnevi.

Za kaj bi štele točke?

  • Slovenskim klubom, ki nastopajo v ligi IHL, tekme prvega in drugega kroga štejejo za DP Slovenije.
  • Slovenskima kluboma, ki nastopata v AHL, tekme prvega in drugega kroga štejejo za DP Slovenije.
  • Slovenska kluba iz AHL proti slovenskim klubom iz IHL odigrata po dvokrožnem sistemu (tekma doma in na tujem). Igralni dan: ponedeljek oziroma med tednom.

Slovenija v ligi EBEL ne bo imela predstavnika. Jesenice in Olimpija so predvidene za Alpsko ligo. V državnem prvenstvu bosta morali moštvi igrati že od rednega dela. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenija v ligi EBEL ne bo imela predstavnika. Jesenice in Olimpija so predvidene za Alpsko ligo. V državnem prvenstvu bosta morali moštvi igrati že od rednega dela. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Za DP predvidena sedmerica

Za državno prvenstvo je predvidenih vsem sedem klubov, ki so igrali lani. Jesenice, Olimpija (namesto HDD Olimpija naj bi bila HK Olimpija), Slavija, Celje, Kranj, Bled in Maribor.

Predvideno je, da HK Olimpija, ki ga kot predsednik vodi Tomaž Vnuk, s člani zamenja HDD Olimpija. V ta namen bo HZS odprla še izredni prestopni rok (za prehode znotraj slovenskih klubov).

Ne spreglejte