Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 6. 2017,
19.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

HK Olimpija HDD Jesenice Alpska liga Mednarodna hokejska liga HK Playboy Slavija HK Triglav Kranj HKMK Bled HK ECE Celje HDK Maribor Hokejska Zveza Slovenije Matjaž Rakovec

Sreda, 7. 6. 2017, 19.40

6 let, 7 mesecev

Mednarodna hokejska liga

Kdo bo rekel da predlogu novega tekmovanja pod okriljem HZS?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Matjaž Rakovec superpokal | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Pod okriljem Hokejske zveze Slovenije (HZS) naj bi od prihodnje sezone prirejali Mednarodno hokejsko ligo (MHL). Predvideno je, da bi v prvem letu združevala domače, hrvaške in srbske klube. Začetek tekmovanja (to uradno še ni ustanovljeno), o katerem so v torek pisali Srbi, je predviden za drugi teden v septembru. Predsednik HZS Matjaž Rakovec meni, da je projekt dobro zastavljen in da bi klubi resnost pokazali že s plačilom prijavnine.

Na HZS so že lep čas omenjali, da želijo ustanoviti regionalno hokejsko ligo, v katero bodo ob slovenskih kolektivih vključeni tudi tisti iz okoliša, predvsem iz nekdanje skupne države. Hrvati in Srbi so v razširjenem slovenskem državnem prvenstvu v zadnjih letih že igrali, od prihodnje sezone pa se bodo skupaj družili v Mednarodni hokejski ligi (MHL).

Slovenci, Hrvati, Srbi

Predsednik HZS Matjaž Rakovec je regionalno tekmovanje omenjal po koncu svetovnega prvenstva in pred tednoma na skupščini, a pozneje o novem tekmovanju ni bilo več besed. Vsaj od HZS, pod okriljem katere bo nova liga, ne. O tem, da so prejeli povabilo v ligo, so v torek na družbenem omrežju zapisali pri beograjski Crveni zvezdi.

Za več pojasnil o tekmovanju smo poklicali Rakovca. Ta o srbskem prehitevanju (Srbi so zapisali, da je liga že ustanovljena, na HZS pa poudarjajo, da še ni) ni vedel nič, nam je pa po pogovoru z vodjo tekmovanj pod vodstvom HZS Bogdanom Jakopičem le dal nekaj informacij.

"Vabila so poslali slovenskim, hrvaškim in srbskim klubom, ki imajo čas do sobote, da odgovorijo, ali bodo sodelovali v ligi MHL. Najbolj realen scenarij je, da bo v prvi sezoni sodelovalo pet slovenskih, dva hrvaška in dva srbska kluba. Ali bo Medveščak (prva ekipa bo igrala v ligi EBEL, op. a.) igral z drugo ekipo, ne vemo," pravi Rakovec, ki meni, da bi omenjeno tekmovanje (odprto bi bilo za širitev), pozitivno vplivalo na razvoj slovenskega klubskega hokeja.

Kdo naj bi sodeloval?

Člani Celja so v lanski sezoni v razširjenem DP, v katerem so sodelovali tudi Hrvati in Srbi, redni del končali na prvem mestu. Ob njih si pri HZS želijo v ligi MHL videti še naslednje slovenske klube: Slavijo, Triglav, Bled in Maribor. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Člani Celja so v lanski sezoni v razširjenem DP, v katerem so sodelovali tudi Hrvati in Srbi, redni del končali na prvem mestu. Ob njih si pri HZS želijo v ligi MHL videti še naslednje slovenske klube: Slavijo, Triglav, Bled in Maribor. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Od Slovencev pri HZS pričakujejo sodelovanje vseh, ki so v zadnjih letih sodelovali v rednem delu DP, Triglava, Slavije, Celja, Bleda in Maribora. Nekateri naj bi udeležbo že potrdili, se bodo pa, kot pravijo na krovni hokejski organizaciji, z vsemi še pogovorili.

Lani so v slovenskem DP sodelovali trije hrvaški (KHL Medveščak, KHL Mladost in KHL Zagreb) in en srbski klub (SKHL Crvena Zvezda). Ob zadnji je iz Srbije za sodelovanje v ligi MHL zainteresirana še Vojvodina.



Želijo resnost

Slovenskim klubom bo potne stroške poravnal HZS. | Foto: Rok Zupan/HK Triglav Kranj Slovenskim klubom bo potne stroške poravnal HZS. Foto: Rok Zupan/HK Triglav Kranj

Čeprav je trenutno z ligo MHL povezanih več vprašanj kot odgovorov, si naš sogovornik želi resnosti vseh udeležencev. V preteklosti smo bili vajeni, da so se termini tedensko prestavljali, da nekaterih predvidenih tekem sploh niso odigrali … Tokrat bodo morali klubi resnost potrditi s plačilom prijavnine v določenem časovnem obdobju.

"Ključno je, da se gremo resno ligo, da gremo po načelu Alpske lige. Že s tem, da bo treba plačati prijavnino, ta bo pet tisoč evrov, bi zagotovili resnost. Če ne boš plačal, v ligi ne boš mogel biti," razmišlja Rakovec in dodaja, da bodo domačim klubom pomagali s prevozom: "Na hokejski zvezi bomo slovenskim klubom vožnjo omogočili s sponzorji, tako da težav s potnimi stroški ne bi imeli."

Kako naj bi bilo videti tekmovanje v ligi MHL?

"Pravico nastopa imajo domači in tuji igralci, ki so registrirani pri svoji nacionalni panožni zvezi, kakor tudi igralci s pravico nastopa z dvojno licenco. Na tekmi ima pravico nastopa pet igralcev z mednarodno transfer karto. Moštvo/ekipa mora na tekmi v članski kategoriji nastopiti z najmanj desetimi igralci v polju in dvema vratarjema," je zapisano v dokumentu o propozicijah klubskih tekmovanjih v hokeju na ledu, ki so ga s HZS poslali v sredo zvečer.

Način tekmovanja:

  • Prvi del tekmovanja: redni del: dva, tri, štiri ali šest krožni tekmovalni sistem (odvisno od št. prijavljenih klubov); igralni dan: sobota in med tednom.
  • Drugi del tekmovanja: končnica: četrtfinale – na dve zmagi, polfinale – na dve zmagi, finale – na tri zmage; igralni dan: vsi dnevi.

Kako bi štele točke?

  • Slovenskim klubom, ki nastopajo v ligi MHL, tekme prvega in drugega kroga štejejo za DP Slovenije
  • Slovenskima kluboma, ki nastopata v AHL, tekme prvega in drugega kroga štejejo za DP Slovenije
  • Slovenska kluba iz AHL proti slovenskim klubom iz MHL odigrata po dvokrožnem sistemu (tekma doma in na tujem). Igralni dan: ponedeljek oziroma med tednom

Koledar je odvisen od Alpske lige

Ko bo znan koledar Alpske lige - v to sta prijavljena kluba Olimpija in Jesenice -, bodo sestavili tudi tistega za ligo MHL. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ko bo znan koledar Alpske lige - v to sta prijavljena kluba Olimpija in Jesenice -, bodo sestavili tudi tistega za ligo MHL. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Začetek lige MHL, katere sistem bo znan šele po potrditvi vseh udeležencev, je predviden za drugi teden v septembru. Kdaj natanko, bo jasno šele, ko bo izdelan koledar Alpske lige.

V to sta od Slovencev prijavljena večna tekmeca HDD Sij Acroni Jesenice in HK Olimpija. Rakovec je prepričan, da bosta tudi oba sodelovala.

Prijavnino za slovenska predstavnika je poravnala HZS, avstrijski klubi v Alpski ligi so obveznosti prav tako že plačali, čakajo pa še dva italijanska kluba. Ko bo uradno, kdo bo igral v Alpski ligi, bodo lahko začeli sestavljati urnik tudi za ligo MHL.

Državni prvak še ne bo znan februarja

Novost v prihajajoči sezoni je tudi ta, da bosta morala Jesenice in Olimpija državno prvenstvo igrati že od začetka. V zadnjem času sta se pridružila šele v končnici. Za novo sezono DP je tako predvidenih sedem ekip, v točkovni zbir pa bodo na primer štele tudi točke iz lige MHL. Državni prvaki za sezoni 2016/17 so Jeseničani, ki so v finalu Olimpijo odpravili na najkrajši način. Kdo bo slavil v prihodnji sezoni, naj bi bilo znano najpozneje 10. aprila. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Državni prvaki za sezoni 2016/17 so Jeseničani, ki so v finalu Olimpijo odpravili na najkrajši način. Kdo bo slavil v prihodnji sezoni, naj bi bilo znano najpozneje 10. aprila. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Še pred dvema tednoma so na HZS izrazili željo, da bi bil nov državni prvak znan že februarja, a ne bo tako. Po Rakovčevih besedah naj bi bila zadnja tekma finala DP najpozneje 10. aprila. Prav tako je optimist, da zapletov s prekrivanjem terminov izločilnih bojev, ki je v preteklosti povzročalo težave, v omenjenih tekmovanjih ne bo.

Kako bo videti državno prvenstvo?

Že v rednem delu, ki se bo začel septembra, bosta sodelovala Olimpija in Jesenice. Zanimivo je, da je polfinale predviden za januar, finale pa bo šele aprila.

Način tekmovanja:

  • Prvi del tekmovanja: dvokrožno tekmovanje slovenskih klubov
  • Drugi del tekmovanja: končnica: četrtfinale – na dve zmagi, polfinale na dve zmagi (v januarju 2018), finale na tri zmage (v aprilu 2018)
Ne spreglejte