Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2020,
5.29

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Tampa Bay Lightning Dallas Stars Stanleyjev pokal liga NHL

Torek, 29. 9. 2020, 5.29

3 leta, 6 mesecev

Liga NHL, finale, šesta tekma

Tampa na prestolu lige NHL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Tampa Bay Lightning | Hokejisti Tampa Bay Lightning so prvaki lige NHL. | Foto Getty Images

Hokejisti Tampa Bay Lightning so prvaki lige NHL.

Foto: Getty Images

Hokejisti moštva Tampa Bay Lightning so izkoristili drugi zaključni plošček za prvaka lige NHL, Dallas Stars so premagali z 2:0 in se razveselili Stanleyjevega pokala. Gre za drugi sveti gral za kolektiv s Floride v zgodovini. Prvič so prvaki postali leta 2004. Najkoristnejši igralec končnice je švedski branilec Victor Hedman.

Kar hokejistom Tampe ni uspelo v nedeljo, jim je v ponedeljek, ko so izkoristili drugi zaključni plošček za drugi naslov prvaka v zgodovini kluba. Brayden Point je v svojem slogu nabiranja točk v 13. minuti zadel za vodstvo Strel, Blake Coleman pa v 28. zvišal na 2:0. To sta bila edina zadetka na zadnjem srečanju sezone, ki ga je vratar prvakov Andrej Vasiljevski končal s "shutotom", zaustavil je vseh 22 strelov Dallasa.

Tampa slavi drugi naslov prvaka lige NHL, prvič je franšiza s Floride Stanleyjev pokal osvojila leta 2004. "Izjemno, še vedno se zdi neresnično. Ponosen sem na vsakega igralca te ekipe. Lepo jih je bilo gledati, bili so mi v navdih. Čudovito," je po dvigu hokejskega svetega grala dejal kapetan Steven Stamkos, ki je iz rok komisarja lige Garyja Bettmana prvi prejel pokal. 

Takole je Steven Stamkos v 12. sezoni s Tampo Bay dvignil prvi Stanleyjev pokal. | Foto: Getty Images Takole je Steven Stamkos v 12. sezoni s Tampo Bay dvignil prvi Stanleyjev pokal. Foto: Getty Images

Stamkos in Hedman sta vztrajala in čakala debelo desetletje

Tridesetletni Stamkos je bil zaradi poškodbe in okrevanja vse od februarja le gledalec. V finalni seriji ga je trener Jon Cooper na tretji tekmi poslal na led, a zgolj za tri minute. Dosegel je zadetek, a pozneje ni več zaigral, saj še vedno ni pripravljen za igro. Kanadčan je član Tampe vso svojo kariero, hokejske sanje je uresničil v 12. sezoni.

Le leto manj dres floridske ekipe nosi Šved Victor Hedman, najkoristnejši igralec letošnje končnice (MVP). "Neverjetno, nikoli si nisem mislil, da bom osvojil Stanleyjev pokal. Nerealno. O takšnih trenutkih sanjaš, ko doma na ulici igraš hokej. Sanjsko. Najlepši trenutki naših hokejskih življenj. Toliko čustev me preveva, verjetno se bom dobro zavedal šele čez čas, a za vselej bomo prvaki, naše ime bo vselej na pokalu," se je smejalo 29-letnemu lastniku Conn Smythe Trophy. Šved Victor Hedman je najkoristnejši igralec končnice. | Foto: Getty Images Šved Victor Hedman je najkoristnejši igralec končnice. Foto: Getty Images

Hedman si je kot pravi vodja zaslužil

"Odlična ekipa fantov. Hedman in Stamkos sta hokejista, ki sta tu najdlje časa, videla sta igralce prihajati in odhajati iz ekipe, spremembe v njej, ostala tudi brez končnice, a rasla. Heddy je zrasel v vodjo, in ko Stamkos ni mogel pomagati, je stopil v prvo bojno linijo. Izjemno je bilo spremljati njegovo rast, verjamem, da je tudi Stamkos ponosen nanj," je po zmagi švedskega branilca, ki je desetkrat zatresel mrežo nasprotnika, pohvalil Cooper.

Veselje glavnega trenerja Jona Cooperja. | Foto: Getty Images Veselje glavnega trenerja Jona Cooperja. Foto: Getty Images

Maroon slavi drugič zapored

V nasprotju s Stamkosom in Hedmanom, ki sta Tampi zvesta debelo desetletje, pa je Pat Maroon do Stanleyja prišel že v prvem letu s Strelami. Še več, 32-letni Američan je postal tretji hokejist v zadnjega pol stoletja, ki se naslova prvaka veseli dve leti zapored z dvema različnima ekipama. Lani je slavil s St. Louis Blues. "Biti v takšni družbi je izjemno. Ne morem verjeti, da sem spet v tem položaju, da sem spet osvojil Stanleyjev pokal. Noro. To je izjemen uspeh tako zame kot za moje soigralce," je po drugem osvojenem Stanleyju dejal Maroon.

Liga NHL, finale, šesta tekma:

Dallas Stars : Tampa Bay Lightning 0:2 /2:4/

// - izid v zmagah, igrali so na štiri

Preberite še:

Steven Stamkos
Sportal Kapetan Tampe v finalu ne bo več igral
Dallas Stars
Sportal Dallas po drami ostaja v igri za naslov
Ne spreglejte