Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 3. 2015,
12.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

risi Klemen Pretnar Andrej Tavželj Robert Kristan Blaž Gregorc Žiga Pance Jaka Ankerst Ken Ograjenšek Anže Kuralt Andrej Hočevar Jakob Milovanovič Gašpr Sušanj Matic Podlipnik Miha Štebih Mitja Robar Luka Vidmar Robert Sabolič Luka Gračnar Boštjan Goličič Aleš Kranjc Gašper Krošelj David Rodman Žiga Pavlin Tomaž Razingar

Petek, 6. 3. 2015, 12.12

7 let, 12 mesecev

Kopica Čehov še ni rekla zadnje, Rus še naprej suvereno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Večina lig je že zakorakala v končnico. Preverili smo, kdo od risov še drsa v klubskih tekmovanjih in kdo je klubskim tekmam že pomahal v slovo.

V razširjenem avstrijskem prvenstvu je na sporedu četrtfinale, v katerem igrajo trije Slovenci. V boju za polfinale so Luka Gračnar (Salzburg), Klemen Pretnar (Beljak) in Žiga Pance (Bolzano).

Klubsko sezono je že končal graški trio: Miha Verlič, ki ga je Gradec pred dobrim mesecem postavil na stranski tir, a bo nanj spet računal v prihodnji sezoni, Sabahudin Kovačević in David Rodman. Rodman je moral sezono prisilno končati že pred slabima dvema tednoma, ko si je na tekmi poškodoval roko. Sreče s poškodbami ni imel niti njegov brat Marcel, čigar Celovec, za razliko od Gradca, igra v četrtfinalu, a tam ne računa na izkušenega slovenskega napadalca, ki ga je s seznama črtal sredi februarja, ko si je poškodoval živec nad kolenom. Od lige EBEL so se že poslovili tudi vsi reprezentanti, ki so v letošnji sezoni nastopali za Olimpijo. Ti bodo odigrali še državno prvenstvo.

Na Češkem na začetek četrtfinala Extralige s praško Sparto čaka Robert Sabolič, medtem ko se v dodatnih kvalifikacijah za četrtfinale bori slovenski kvartet. Mitja Robar in Luka Vidmar z Mlado Boleslav izločilne boje lovita proti Plznu, serija je izenačena na 1:1, Robert Kristan in Blaž Gregorc pa proti Vitkovicam, serija je prav tako izenačena na 1:1.

V drugi češki ligi se je razigrani branilec Miha Štebih z Duklo Jihlavo uvrstil v polfinale, kjer jih čaka Chomutov. Jurij Repe je s Havirovom pretekli teden obstal v četrtfinalu, a dobil priložnost v Extraligi – na zadnji tekmi rednega dela je debitiral za vodilni Trinec.

Tudi v Franciji bomo v polfinalu videli kar nekaj Slovencev. Ken Ograjenšek, Andrej Hočevar, Gašpr Sušanj in Anže Kuralt so z Epinalom uspešno prestali četrtfinalno preizkušnjo. V igri za napredovanje sta tudi Boštjan Goličič z Gapom in Mitja Šivic z Grenoblom, medtem ko je v četrtfinalu obstal duo pri Brianconu Jaka Ankerst – Gašper Cerkovnik. V drugi francoski ligi četrtfinale čaka Luko Bašiča in njegov Neuilly-sur-Marne, ki bo imel vse prej kot lahko nalogo, saj mu bo nasproti stal prvi po rednem delu Bordeaux.

Na Slovaškem se kapetan risov Tomaž Razingar z Duklo Trenčin bojuje za preboj v polfinale, a po dveh tekmah (igrajo na štiri zmage) z 2:0 v zmagah vodi Banska Bystrica. Žilina, za katero je med sezono nekaj časa igral Jakob Milovanovič, bo morala dokazati, da si zasluži prvo slovaško ligo na dodatnih obračunih.

V deželi treh kron se lahko najslajše smeji Jan Urbas, ki je z Västeråsom redni del končal na prvem mestu in se bori za preboj v elitno švedsko ligo (trenutno vodijo z 1:0 v zmagah, igrajo na tri zmage. Gašper Krošelj se je z Oskarshamnom izognil boju za obstanek v ligi in tako že končal klubsko sezono. Drugače je z Žigo Pavlinom, njegovo moštvo AIK je redni del končalo na predzadnjem mestu, kar pomeni, da si bo moralo obstanek v drugi švedski ligi še zagotoviti. Zadnji po rednem delu Södertalje, za katerega je igral Aleš Kranjc, se bo moral prav tako reševati pred izpadom v nižjo ligo, a po pisanju nekaterih švedskih medijev brez slovenskega branilca, ki se je lep čas sezone (in naj bi se še) ukvarjal s poškodbo rame in naj bi klub zapustil.

Od treh Slovencev, ki so letos dobili pravo priložnost za igro v Kontinentalni hokejski ligi, je v klubskem pogonu le še Jan Muršak. Štajerec je z najbolj vročim moštvom lige CSKA Moskvo že preskočil prvo oviro izločilnih bojev, s 4:0 v zmagah so v konferenčnem četrtfinalu pometli s Sočijem. Od tekmovanja pa sta se po rednem delu poslovila pomembna člena slovaškega Slovana iz Bratislave Rok Tičar in Žiga Jeglič. Dvojec je klubsko sezono končal dva meseca prej kot lani, ko je moral zaradi finala nemškega prvenstva, v katerem sta zaigrala tudi Robert Sabolič in Aleš Kranjc, izpustiti svetovno prvenstvo.

Edini osameli jezdec, ki še vztraja v ligi VHL (med sezono so jo zapustili Žiga Pavlin, Sabahudin Kovačević in Aleš Kranjc), je Andrej Tavželj. Branilec se v teh dneh bojuje za napredovanje v četrtfinale. Njegov Toros Neftekamsk proti Kurhanu vodi s 3:2 v zmagah in za nadaljevanje tekmovanja potrebuje še zmago.

Anže Kopitar je sredi srditega boja za uvrstitev v izločilne boje. Los Angeles Kings na zahodu s 74 točkami zasedajo deveto mesto, a imajo za peto Minnesoto le tri točke zaostanka. Do konca rednega dela – končal se bo 11. aprila – bodo Kralji odigrali še 18 tekem.

Ne spreglejte