Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 10. 2014,
21.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca risi

Četrtek, 30. 10. 2014, 21.06

8 let

Komu se je začetek sezone izšel po željah in kdo ga bo raje hitro pozabil?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Turnir evropskega izziva je vse bližje, zato smo na Sportalu pripravili kratek pregled, kako se hokejisti s selektorjevega seznama znajdejo v letošnji sezoni.

Slovenska izbrana vrsta se bo med 6. in 8. novembrom v dvorani Tivoli na prvi reprezentančni akciji sezone udarila z reprezentancami Avstrije, Belorusije in Japonske. Hokejiste do zbora, ki bo v ponedeljek, 3. novembra, sicer čaka še nekaj klubskih obveznosti, a smo mi že preverili, kako je šlo njim in njihovim klubom v prvih dveh mesecih tekmovanj. Na seznamu selektorja Matjaža Kopitarja so ob treh vratarjih, osmih branilcih in 12 napadalcih še štiri rezerve, ki bi jih v prihodnjem tednu lahko videli na delu, če kateri od risov zaradi zdravstvenih težav ne bo igral.

Robert Kristan (Pardubice, Češka): Kristan je pri češkem prvoligašu prva trenerjeva vratarska izbira. V prvenstvu je med vratnici vstopil na 14 od 16 tekem in bil pri svojem delu 92,2-odstotno zanesljiv. V ligi prvakov je zaigral na treh obračunih od šestih in bil zanesljiv v 88,9-odstotka primerih. Pardubice so v prvenstvu pete, od lige prvakov pa so se z eno točko poslovile že po rednem delu.

Gašper Krošelj (Oskarshamn, Švedska, druga liga):Krošelj napreduje iz leta v leto, najprej selitev iz Danske na Norveško, pred sezono pa na Švedsko, kjer je pri deseti ekipi lige številka ena med vratnicama. Branil je na 16 od 18 tekmah in zaustavil 92,5 odstotka nasprotnikovih poskusov, kar ga na lestvici zanesljivih vratarjev uvršča na šesto mesto.

Andrej Hočevar (Epinal, Francija): Hočevar je drugo leto prvi vratar Epinala, pri katerem brani praktično na vseh obračunih. V prvenstvu, Epinal je peti, in v ligaškem pokalu (skupaj je odigral 15 tekem) je odstotek njegove zanesljivosti pri številki 90.

Blaž Gregorc (Pardubice, Češka, Extraliga): Blaž je že drugo sezono nepogrešljivi steber obrambe češkega kluba, v kadru katerega je bil v letošnji sezoni na vseh tekmah – na 16 v prvenstvu, v katerem so peti, in šestih v ligi prvakov, od katere so se brez zmage poslovili po rednem delu. Branilec je na prvenstvenih tekmah vpisal zadetek in podajo, v ligi prvakov pa dve podaji.

Sabahudin Kovačevič (Kuban Krasnodar, Rusija, liga VHL): Sabahudin je po naslovu prvaka s Sary-Arko Karagando ostal v ligi VHL, a zamenjal delodajalca. Pri klubu Kuban Krasnodar je odigral 14 srečanj, v statistiko pa vpisal štiri podaje. Čeprav liga VHL med ljubljanskim turnirjem ne bo prekinila tekmovanja, je branilec dobil zeleno luč za nastop. Kuban se po 17 obračunih drži na sredini lestvice.

Aleš Kranjc (Södertälje, Švedska, druga liga): Spremenljiva sezona za izkušenega branilca, ki je pred začetkom novega tekmovalnega obdobja zapustil Köln. Sledila je kratka selitev v ligo VHL, kjer je na zgolj petih tekmah (en zadetek) moči pri klubu Kuban Krasnodar združil s Sabahudinom Kovačevičem. Pretekli teden se je na preizkušnjo podal k švedskemu drugoligašu Södertälje, za katerega je odigral zgolj dve tekmi.

Matic Podlipnik (Dukla Jihlava, Češka, druga liga): Podlipnik pri Dukli vztraja tretjo sezono in, kot kaže, bo ta, vsaj po njegovi osebni statistiki, najuspešnejša pri tem češkem klubu, ki zaseda šesto mesto. Dvaindvajsetletni branilec je izpustil eno tekmo, na 18 pa je vknjižil zadetek in sedem podaj.

Klemen Pretnar (VSV Beljak, liga EBEL): Pretnar si kruh že tretjo sezono služi pri Beljaku, ki sezone ni začel po željah. Trenutno osmemu klubu naš branilec v zadnjem obdobju ni mogel pomagati. Odigral je deset tekem, pet jih je izpustil, pot ploščku v nasprotnikov gol je našel enkrat, dvakrat pa se je vpisal med podajalce. Z Beljakom je zaigral tudi v ligi prvakov, od katere so se poslovili po rednem delu tekmovanju. Mitja Robar(Mlada Boleslav, Češka, Extraliga): Robar, ki se je iz Nemčije preselil na Češko, je z mlado ekipo odigral prav vseh 16 prvenstvenih tekem, na katerih je v statistiko dodal pet podaj. Njegovo moštvo je na sedmem mestu.

Miha Štebih (Dukla Jihlava, Češka, druga liga): Tretja sezona pri Dukli, kjer je letos med branilci najbolj razpoložen. Odigral je vseh 19 prvenstvenih tekem, trikrat zatresel nasprotnikovo mrežo in šestkrat podal. Že zdaj je pri več točkah, kot jih je lani zbral v vsej sezoni. Z Duklo je nad zgornjo polovico lestvice, na šestem mestu.

Luka Vidmar (Mlada Boleslav, Češka, Extraliga): Vidmar se je po skoraj desetletju igranja onkraj Atlantika vrnil v Evropo, v kadru sedmega moštva češkega prvenstva je bil na 12 tekmah od 16. V njegovi statistiki najdemo dve podaji.

Boštjan Goličič (Gap, Francija): Po naslovu francoskega prvaka z Brianconom se je preselil h klubu Gap, pri katerem je letos stopil na led na 11 obračunih. V statistiko trenutno sedmega moštva francoskega prvenstva je Gorenjec vpisal tri zadetke in sedem podaj.

Gal Koren (HDD Olimpija, liga EBEL): Koren je sezono prvič začel pri trdno zadnji Olimpiji (lani se ji je pridružil decembra), pri kateri je letos na 13 srečanjih dvakrat zadel in štirikrat podal.

Anže Kuralt (Epinal, Francija): Kuralt je bil že lani eden od najbolj pridnih zbirateljev točk hokejistov Epinala, ki zaseda peto mesto francoskega prvenstva. In tudi letos ne varčuje z močmi, ko je treba zadeti – na 15 tekmah je 11-krat zadel in štirikrat podal.

Rok Leber (HDD Olimpija, liga EBEL): Leber si je kljub majhnemu številu odigranih tekem v lanski sezoni že lani prislužil zaupanje selektorja Kopitarja, ta ga je tudi letos uvrstil na seznam za prihajajoči turnir. Napadalec je na 12 tekmah nove sezone enkrat zadel in štirikrat podal.

Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL): Večni zmaj in dolgoletni kapetan zeleno-bele ekipe vztraja v Ljubljani. V letošnji sezoni lige EBEL je izpustil eno tekmo, na 13 obračunih pa je zmogel dve podaji. Olimpija je trdno na zadnjem mestu razširjenega avstrijskega prvenstva.

Ken Ograjenšek (Epinal, Francija): Mladi napadalec, ki je po lanski sezoni zapustil Olimpijo, se v Franciji dobro znajde. Še posebej razpoložen je v ligaškem pokalu, v katerem je na sedmih tekmah štirikrat zadel in kar 13-krat podal, kar ga uvršča med najučinkovitejše hokejiste med vsemi klubi – v svojem je najbolj učinkovit. Če seštejemo vse nastope v prvenstvu in pokalu, Ograjenškova statistika pravi: 15 tekem, pet zadetkov, 17 podaj.

Žiga Pance (Bolzano, Italija, liga EBEL): Pance obžaluje, da so se lisice tako pozno odločile, da bodo vztrajale v ligi EBEL, in se posledično tudi začele pozno pripravljati. To je vsekakor botrovalo izpadu iz lige prvakov po rednem delu, saj so prvi dve tekmi izgubili s skupnim izidom 14:0, poti nazaj pa nato ni bilo več. V omenjenem tekmovanju je igral na vseh šestih tekmah in vpisal zadetek, v ligi EBEL – Bolzano je sedmi – pa je v statistiko dodal 14 srečanj, dva zadetka in prav toliko podaj.

David Rodman (Oskarshamn, Švedska, druga liga):Čeprav si je želel v kakovostnejšo ligo, je ostal pri Oskarsamnu, kjer mu družbo dela vratar Gašper Krošelj. V letošnji sezoni je za deseto moštvo lige Allsvenskan zaigral na prav vseh 18 srečanjih in statistiko obogatil s tremi zadetki in osmimi podajami.

Marcel Rodman (Medveščak Zagreb, Hrvaška, liga KHL): Marcelu bo turnir v Ljubljani še kako prav prišel, saj mu v Zagrebu letos niso dali veliko priložnosti za igro. Zadnjič je bil v kadru Medveščaka prvega oktobra, sicer pa v njegovi KHL statistiki najdemo sedem obračunov, razdelka z zadetki in podajami sta prazna.

Robert Sabolič (Sparta Praga, Češka, Extraliga): Sabolič s češko Sparto vztraja v dveh tekmovanjih. V prvenstvu je s tretjeuvrščenim klubom odigral vseh 16 tekem. Strelsko razpoložen je bil predvsem v zadnjih dveh tednih, ko je nabral več kot polovico – njegova prvenstvena statistika je pri štirih zadetkih in prav toliko podajah. V ligi prvakov je odigral vseh šest obračunov rednega dela in vse tri točke (zadetka, podaja) prispeval na prvem. V osmini finala jih čaka švedski prvoligaš Linköping HC.

Jan Urbas (KAC Celovec, Avstrija, liga EBEL): Visokorasli napadalec je dolgo čakal na odločitev, kam se bo preselil. Čeprav naj bi bil blizu vrnitve v Nemčijo ali na Švedsko, je na koncu izbral ligo EBEL in bogati Celovec, ki po dobri četrtini rednega dela drži skromno deseto mesto. Na Koroškem, kjer mu pogodba dovoljuje, da se v začetku novembra še lahko poslovi od kluba, je odigral osem tekem, na katerih je statistiko obogatil s štirimi zadetki in podajo.

Miha Verlič (Graz 99-ers, Avstrija, liga EBEL): Verlič je po osebno odlični sezoni pri Olimpiji odšel v bolj zdravo okolje k našim severnim sosedom v Gradec. Žal je zaradi bolezni moral izpustiti zadnjih šest tekem, a naj bi zaigral že v petek v Ljubljani, ko bo trenutno tretjim graškim panterjem poskušal pomagati osvojiti novi točki. Verlič je sicer na osmih tekmah dvakrat premagal nasprotnikovega vratarja in dodal podajo.

Gregor Koblar (HDD Olimpija, liga EBEL): Koblar je še eden iz mladega Olimpijinega vala. Napadalec je v dresu zmajev je letos odigral 12 tekem od 14, dvakrat zadel, trikrat podal.

Žiga Pešut (HDD Olimpija, liga EBEL): Pešut je eden od najbolj razpoloženih članov Olimpije v tej sezoni. Odigral je prav vseh 14 obračunov, dvakrat zadel in prispeval pet podaj.

Jakob Milovanovič (brez kluba): Branilec, ki je uradno brez kluba, je sezono začel v Franciji pri Grenoblu, ki se je ukvarjal s poškodbami nekaterih igralcev. Od francoskega moštva se je po devetih tekmah (tri podaje) poslovil sredi oktobra.

Tomaž Razingar (brez kluba): Dolgoletni kapetan slovenske reprezentance uradno še nima kluba. Po poletnih pripravah v družbi Anžeta Kopitarja in nekaterih preostalih reprezentantov je treniral s člansko ekipo HK Bled.

Ne spreglejte