SiolNET. Sportal Hokej
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj pred začetkom INL pravijo trenerji?

3

termometer

V soboto se začenja liga INL, ki v tej sezoni šteje 15 klubov iz Slovenije, Avstrije in Italije. Konkurenca bo tako občutnejše kakovostnejša, v boj za vrh pa se bo podalo šest slovenskih klubov.

Liga INL se je v tej sezoni razširila še v Italijo, tako da bo skupaj nastopilo 15 klubov. Šest iz Slovenije, pet iz Italije in štiri iz Avstrije. Ligo INL sta v prejšnji sezoni spoznala že Triglav in Slavija, zadnja je na koncu osvojila drugo mesto, naslov prvakov pa je odšel Bregenzerwald. Od slovenskim klubov so se v tej sezoni priključili še Bled, Maribor, Celje in Jesenice. V prvem krogu bomo videli že en slovenski obračun, ko se bosta pomerila Celje in Triglav.

"Vemo, da so avstrijske ekipe okrepljene s starejšimi igralci, a imamo tudi sami izkušnje s koroške lige. Nasprotniki bodo fizično močnejši, igrali bodo moški hokej. Vendar sta želja in spretnost na naši strani. Za mlade igralce bo to izkušnja, na kateri se bodo učili. Starejši igralci pa bodo tu zato, da bomo naredili rezultat, saj si želimo imeti na tribunah gledalce, ki bodo gledali dober hokej."

"Cilje je tudi letos zelo težko postavljati, saj so se ligi priključile še italijanske ekipe, katerih kakovosti ne poznamo, dodatno težo tekmovanju pa je dala tudi priključitev štirih slovenskih ekip. Vsekakor želimo na vsaki tekmi igrati na vso moč in jasno na zmago. Po odhodu nekaj igralcev je v ekipi seveda nastala neka vrzel, ki pa smo jo že odpravili, saj smo vključili naše mlade igralce, ki že kažejo svojo kakovost. Taktično bomo igrali nekoliko drugače kot v pretekli sezoni, vsekakor pa bo izredno pomembna disciplina v igri, saj nasprotniku ne bomo smeli dopuščati, da si ustvarja priložnosti."

"Cilji so vedno visoki. Je pa res, da je še veliko neznank, tako da je morda težko že zdaj govoriti o nekih končnih ciljih. Ne vemo še niti tega, kakšna bo na koncu ekipa, ne poznamo moči italijanskih ekip, tako da je v tem trenutku težko govoriti o nekih končnih ciljih. Šele med tekmovanjem bomo videli, kam spadamo. Je že res, da ima določen del ekipe kar nekaj izkušenj, a so prijateljske tekme proti Triglavu in Slaviji pokazale, da imajo tudi oni kar nekaj izkušenih igralcev. Trenutno smo na približno enaki ravni."

"Sezona bo zelo težka. Čeprav je nekaj igralcev starejših, so fantje v povprečju stari 19 let. Večina teh igralcev bo letos prvič igrala člansko tekmo, kar v hokeju ni običajno. Ponavadi na sezono članom priključiš dva, tri mlade igralce, mi bomo to nekoliko spremenili, saj bo skoraj vsa ekipa oziroma 90 odstotkov ekipe odigralo prvo člansko tekmo. Predvsem se bomo morali navaditi, da se članski hokej igra v višji prestavi kot hokej selekcij do 20 let. Naša prva naloga tako bo, da preklopimo svojo igro na višjo in hitrejšo raven. To pomeni, da se bomo prvo in drugo sezono samo učili igrati hokej na takšni ravni in nabirali izkušnje, potem pa v roku dveh, treh let s to ekipo pričakujemo tudi boljše rezultate. Ti v letošnji sezoni ne bodo v ospredju, tako da ne bi raje nič napovedoval, vsekakor pa bi bile visoke rezultatske napovedi preveč optimistične."

"V pripravljalnem obdobju smo se na vseh področjih zelo trudili, da bi dosegli takšno raven oziroma vsaj pogoje, da bi tudi v prihajajoči sezoni naredili podoben rezultat kot lani. A glede na to, da se je število klubov v ligi zelo povečalo in da so Avstrijci še okrepili svoje finance in igralske zasedbe, je jasno, da bo ponoviti lanski uspeh zelo težko. Vsekakor se bo poznala odsotnost Aleša Sile in Črta Snoja, ki sta zdaj med profesionalci. Vsi vemo, kako pomemben je vratar v hokeju. A veseli nas in naš cilj je, da vsako leto naredimo kakšnega novega hokejista in zrelo osebo. Priključili so se nam nekateri mladi igralci iz Olimpije in glede na to, da je prilagajanje na nov sistem kar dolgotrajen proces, bomo potrebovali še nekaj časa, da se bomo povsem uigrali. Ampak cilji ostajajo isti kot lani. Najprej končnica, potem bomo pa videli, kako se bodo stvari razpletle."

Izjave trenerja HDK Maribor Janeza Finžgarja nismo dobili, je pa pričakovanja in cilje kluba takole opisal Tomaž Satler: "V mednarodno hokejsko ligo INL se odpravljamo brez konkretnega cilja glede same uvrstitve, si pa želimo, da si naši mladi perspektivni hokejisti ob pomoči nekaterih starejših in izkušenih naberejo čim več igralnih izkušenj, pridejo v stik z mednarodnim hokejem ter dokažejo, da imamo tudi v Mariboru zelo perspektivni rod mladih hokejistov. Motivacije v ekipi ne manjka, saj nastopanje v mednarodni hokejski ligi INL za naše igralce pomeni velik korak naprej v primerjavi z državnimi prvenstvi v preteklih letih, tako po samem številu ekip, kakovosti hokeja kot po organizaciji tekmovanja."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin