Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2013,
16.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

liga EBEL Sapa Fehervar

Petek, 30. 8. 2013, 16.34

8 let

Ima Marty recept za Sapo? Banham s ''hudiči'' v peto desetletje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hokejisti iz Szekesfehervarja se v sedmo sezono lige EBEL podajajo z novim trenerjem. Marty Raymond jih bo po letu posta skušal popeljati do končnice, morda celo prek madžarskega mejnika četrtfinala.

Tudi v prihajajoči sezoni bo madžarska Sapa edini predstavnik naših vzhodnih sosedov v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Že sedmo leto zapored bodo člani EBEL-ligaškega dogajanja, ki sta jim največ uspeha prinesli sezona 2009/2010 in 2011/2012, ko se je njihova pot končala v četrtfinalu. Lani jim je šlo vse prej kot po maslu. V novo tekmovalno obdobje je madžarske "hudiče" popeljal kanadski strateg Kevin Primeau, ki so ga klavrne predstave njegovih varovancev sredi oktobra odnesle z mesta glavnega trenerja. Na pomoč so poklicali Jana Nelibo, a Čehu cilja – uvrstitve v končnico – ni uspelo izpolniti. Vodstvo se je po sezoni odločilo, da je spet čas za trenerske spremembe. Konec aprila so "rešitev" našli v, za mnoge nepriljubljenem, Martyju Raymondu, ki se je le mesec pred tem moral posloviti od Medveščaka, pri katerem je preživel dve sezoni. In prav na Martyjeve izkušnje iz lige EBEL stavijo Madžari, ki si ne želijo še drugič zapored ostati pred vrati "play-offa". Če 48-letnemu Kanadčanu ne bo uspelo v prvo, ga verjetno čaka enaka usoda kot njegove predhodnike, "hudiči" namreč le peščici ponudijo drugo priložnost. V šestih sezonah se je namreč na trenerski klopi Sape zamenjalo pet trenerjev.

Še naprej s ''Frankyjem'', prišel je Naglich, odšel Sofron ...

Po neuspešni sezoni ni sledila le čistka na trenerskem mestu, pač pa so se spremembe dogajale tudi na igralskih položajih. Začnimo pri čuvaju mreže. Prvi vratar Adam Munro je zapustil Madžarsko in se preselil na Tirolsko v Innsbruck, za zdaj imajo na seznamu dva vratarja, in sicer Benceja Bálizsa in Miklósa Rajno. Odšlo je nekaj odličnih domačih adutov, med katerimi so najučinkovitejši mož zadnje sezone István Sofron, ki je novi soigralec Mitje Robarja v Krefeldu. V slovo sta pomahala tudi András Horváth in Marton Vas. Še naprej pa bo privržence Sape navduševal zimzeleni Franky, ki je že na pripravljalnih tekmah dokazal, da pri 38. še vedno lahko parira 20-letnikom. Frank Banham bo, kot kaže, v peto desetletje zakorakal prav v dresu za zdaj edinega madžarskega EBEL-ligaša, saj je sklenil sodelovanje do konca sezone 2014/2015.

Je pa vodstvo druge najmlajše in najvišje ekipe v avstrijskem prvenstvu poskrbelo tudi za lepo število novih igralcev. Skupaj z Martyjem je iz hrvaške prestolnice prišel Adam Naglich, za točke naj bi skrbela še dva Kanadčana, ki sta se lani odlično znašla v ligi ECHL Andrew Sarauer in Colton Yellow Horn. Obrambo sta okrepila še dva moža iz zibelke hokeja Ric Jackman in Travis Gawryletz. V moštvo, ki veliko upov polaga na domače igralce – v ekipi je kar 22 Madžarov –, so pripeljali tudi Dániela Kissa, Benjamina Nemesa in Benceja Szirányija.

V pripravljalnem obdobju so "hudiči" do zdaj odigrali šest tekem in slavili na petih. Dvakrat so premagali slovaške tretjeligaše HC Nové Zámky, po enkrat člane slovaške Extralige Žiline, kamor se je preselil Jan Neliba, madžarski Miskolci JJSE, norveški Rosenborg in romunsko Corono, minimalno premoč pa so priznali poljskemu Sanoku.

Ne spreglejte