Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2024,
22.08

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

hokejska liga prvakov

Torek, 16. 1. 2024, 22.08

3 mesece, 1 teden

liga prvakov, polfinale

Servette in Skelleftea za lovoriko v ligi prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Servette | Hokejisti švicarskega kluba Servette iz Ženeve se bodo za lovoriko v ligi prvakov na domačem ledu pomerili s švedsko Skellefteo. | Foto Guliverimage

Hokejisti švicarskega kluba Servette iz Ženeve se bodo za lovoriko v ligi prvakov na domačem ledu pomerili s švedsko Skellefteo.

Foto: Guliverimage

Hokejisti švicarskega kluba Servette iz Ženeve ter švedske Skelleftee so finalisti letošnje izvedbe evropske hokejske lige prvakov. Švicarji so v današnji povratni polfinalni tekmi premagali finsko moštvo Lukko Rauma s 3:2, Švedi pa so kljub porazu z 1:2 v skupnem seštevku polfinala ugnali češko ekipo Vitkovice.

Servette je postala prva švicarska ekipa v finalu lige prvakov, do tja pa so hokejisti iz Ženeve prišli po preobratu na gostovanju na Finskem. Prva tekma v Švici se je končala z 2:2, danes pa so Finci doma po prvi tretjini vodili z 2:0. A so se gostje vrnili, do konca druge izenačili na 2:2, odločilni gol pa je rojakom nato zabil Valtteri Filppula. Že pred tem je ta igralec poskrbel za znižanje na 1:2, izenačil pa je še en Finec v vrstah Ženeve Sami Vatanen.

Na drugem dvoboju je švedska Skelleftea AIK s prve tekme v Vitkovicah imela prednost dveh golov (4:2), danes pa je na domačem terenu sicer doživela poraz, ki pa ni bil usoden. Domači so povedli v prvi tretjini, potem pa so gostje v drugi in tretji dosegli po en zadetek za zmago na tekmi, vendar so bili v seštevku obeh dvobojev vseeno prekratki za gol (4:5), tako da si je Skelleftea v osmi sezoni nastopanja v ligi prvakov priigrala prvi finale.

Finale v Ženevi

V finalu bosta ekipi igrali le eno tekmo, ki bo na sporedu 20. februarja. Prizorišče bo Ženeva, vodstvo tekmovanja je gostitelja določilo na podlagi dosežkov v celotni sezoni, kjer sta sicer oba finalista zbrala enako število točk, a so imeli Švicarji boljšo razliko v zadetkih.

Liga prvakov je letos potekala po nekoliko spremenjenem formatu, v rednem delu je namreč nastopalo samo 24 namesto 32 ekip. V ligaški obliki najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje poteka deveto sezono. V prejšnjih letih so imeli največ uspeha hokejisti Frolunde iz Göteborga s štirimi naslovi (2016, 2017, 2019, 2020), po enkrat pa so zmagali švedska Luela (2015), finski Jyväskylä (2018), švedski Rögle (2022) in v prejšnji sezoni finska Tappara iz Tampereja.

Nomad Astana zmagovalec celinskega pokala

V celinskem pokalu, drugem najmočnejšem klubskem tekmovanju v Evropi, pa so v tej sezoni slavili hokejisti ekipe Nomad iz Astane. Kazahstanci so konec tedna na finalnem turnirju v Cardiffu premagali gostitelje, poljsko ekipo GKS Katovice in danski Herning. V sezoni 2023/24 so v tem tekmovanju sodelovali tudi hokejisti slovenske ekipe RST Pellet Celje, ki so nastope končali oktobra na turnirju drugega kroga v latvijski Jelgavi.

Ne spreglejte