Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2023,
22.39

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Matija Pintarič Rouen hokejska liga prvakov

Četrtek, 31. 8. 2023, 22.39

8 mesecev

hokejska liga prvakov, 31. avgust in 1. september

Nemški podprvak v zadnji tretjini zlomil odpor Pintaričevih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
hokejska liga prvakov | Začenja se hokejska liga prvakov. Tokrat s spremenjenimi formatom tekmovanja in pravili. | Foto Guliverimage

Začenja se hokejska liga prvakov. Tokrat s spremenjenimi formatom tekmovanja in pravili.

Foto: Guliverimage

Začenja se deveta sezona hokejske lige prvakov, ki bo tokrat potekala pod novim formatom in novimi pravili, ki so sprožila mešane odzive. Lovoriko brani finski Tappara Tampere. Lani je slovenski pridih ob legionarjih vnašal še HK SŽ Olimpija, tokrat bo slovenska udeležba ne bo tako zajetna. Vratar Matija Pintarič je s francoskim prvakom Rouenom s 3:5 izgubil proti nemškemu podprvaku Ingolstadtu, ki je tekmo odločil v zadnji tretjini.

Tappara Tampere
Sportal Tampere zmagovalec hokejske lige prvakov

Vodstvo hokejske lige prvakov se je pred novo sezono odločilo za spremembo formata tekmovanja in nova pravila. Število moštev se je tako z 32 znižalo na 24. V preteklosti so bile ekipe razporejene v osem skupin, v izločilne boje pa sta napredovala prvi in drugi na lestvici iz vsake skupine.

Tokrat je sistem drugačen. Vseh 24 klubov je na isti lestvici, vsak klub v predtekmovanju odigra šest tekem s šestimi različnimi nasprotniki, tri dvoboje doma in tri v gosteh. 16 najboljših po rednem delu si zagotovi vstopnico za izločilne boje. V teh se 1. pomeri s 16., 2. s 15. ...

Predtekmovanje poteka do 18. oktobra, osmina finala med 14. in 22. novembrom, četrtfinale med 5. in 12. decembrom, polfinale med 9. in 17. januarjem, zmagovalec pa bo znan 20. februarja. Lovoriko brani finski klub Tappara iz Tampereja.

Nova pravila 

Vodilni v tekmovanju so sprejeli tri nova pravila, ki začnejo veljati v tej sezoni. Z njimi želijo še zvišati vznemirljivost tekme in povečati navdušenje navijačev nad hokejem. Vprašanje je, ali jim bo to res uspelo. Navijači v prvih odzivih niso bili navdušeni, nekateri hokejski strokovnjaki pa se z vpeljavo določenega pravila strinjajo.

  • Prva od sprememb v pravilih je ta, da bo mala, Tudi če bo moštvo med služenjem dvominutne kazni prejelo gol, bo moralo do izteka kazni igrati brez kaznovanega igralca. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tudi če bo moštvo med služenjem dvominutne kazni prejelo gol, bo moralo do izteka kazni igrati brez kaznovanega igralca. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko dvominutna kazen obravnavana kot velika, petminutna. Ekipa, katere hokejist bo služil dvominutno kazen, ostane brez tega igralca vse do izteka kazni, tudi če bo tekmec v času služenja njegove kazni dosegel gol. Ali z drugimi besedami: power-play se z doseženim golom ne konča. Namen je, da kaznovani igralec odsluži vso kazen, ne glede na morebitni prejeti gol, povečanje prednosti ekipe, ki ima power-play, več priložnosti za doseganje točk, morebitno zvišanje doseženih golov.
  • Izvajanje "zakasnjenih kazni": ekipa, ki si bo prislužila malo kazen, a bo pred prekinitvijo igre in dejanskim služenjem male kazni prejela gol, bo morala kljub prejetemu golu odslužiti še malo kazen. Namen je, da kaznovani igralec odsluži svojo kazen zaradi kršitve pravil ne glede na prejeti gol, povečanje prednosti ekipe, ki ni storila prekrška, morebitno zvišanje doseženih golov.
  • Zadetek z igralcem manj (tako imenovani zadetek shorthanded) konča malo kazen. Če moštvo doseže gol z igralcem manj, se njegova mala kazen konča, kaznovani igralec se lahko vrne. S tem bi med drugim spodbudili tveganje kaznovanega moštva ob igralcu manj, kar bi v igro vneslo več vznemirjenja.

Matija Pintarič z Rouenom tretjič sodeluje v ligi prvakov.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Matija Pintarič z Rouenom tretjič sodeluje v ligi prvakov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pintarič znova v ligi prvakov

Še tretjo sezono v ligi prvakov sodeluje slovenski vratar Matija Pintarič, še tretjič s francoskim prvakom Rouenom.

Štajerčeva zasedba je tekmovanje odprla doma in s 3:5 izgubila z nemškim podprvakom iz Ingolstadta. Ekipi sta bili po dveh tretjinah izenačeni (2:2), v zadnjem delu pa so Nemci trikrat zadeli in si priigrali vse točke. 

Pintarič je zaustavil 33 strelov od 38, njegovi soigralci so na gol tekmeca sprožili 15 strelov.

Hokejska liga prvakov, predtekmovanj

Četrtek, 31. avgust:

Petek, 1. september:

Lestvica:

Dozdajšnji zmagovalci lige prvakov

2023/24: ?
2022/23: Tappara
2021/22: Rögle
2019/20: Frölunda HC
2018/19: Frölunda HC
2017/18: JYP
2016/17: Frölunda HC
2015/16: Frölunda HC
2014/15: Lulea HF

 

Ne spreglejte