Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2024,
9.55

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

hokejska liga prvakov

Sreda, 21. 2. 2024, 9.55

2 meseca

Hokejska liga prvakov, finale

Hokejisti Ženeve osvojili ligo prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Geneve Servette, hokejska liga prvakov | Hokejisti Ženeve so zmagovalci hokejske lige prvakov. | Foto Reuters

Hokejisti Ženeve so zmagovalci hokejske lige prvakov.

Foto: Reuters

Švicarska ekipa Servette iz Ženeve je novi evropski hokejski prvak. V finalu lige prvakov so Švicarji na domačem terenu v Ženevi premagali švedsko Skellefteo s 3:2 (3:1, 0:0, 0:1). Servette je prva švicarska ekipa z lovoriko v ligi prvakov.

Na poti do finala so hokejisti Servetta v polfinalu izločili finsko moštvo Lukko Rauma, Švedi pa so bili v dveh tekmah boljši od češke ekipe Vitkovice.

Servette je bil sploh prvi švicarski finalist lige prvakov, v finalu je imel prednost domačega terena zaradi boljšega izkupička v rednem delu tekmovanja.

V današnjem finalu so gostitelji bolje začeli in povedli v šesti minuti prek Eliota Berthona. Ob koncu prvega dela so najprej Švedi izenačili, gol je dosegel Martinš Dzierkals, potem pa je sledilo ključno obdobje finala. V 17. in 18. minuti so namreč Švicarji dosegli še dva gola, oba ob številčni prednosti; najprej je bil uspešen Sakari Manninen, potem pa še Daniel Winnik.

Nadaljevanje je prineslo dokaj enakovredno igro, a trdna švicarska obramba v drugi tretjini kljub poskusom Skelleftee ni klonila. Šele v zadnji tretjini je močan pritisk švedskega moštva obrodil sadove, Anton Heikkinen je v 49. minuti znižal na 2:3 in poskrbel za zanimivo končnico.

A Švicarji, ki so se v tej tretjini večinoma posvečali le branjenju prednosti, so zdržali. Tudi ob izključitvi izkušenega zvezdnika Valtterija Filppule štiri minute pred koncem in v obdobju, ko so imeli tekmeci ob igri brez vratarja nekaj časa na ledu razmerje igralcev 6-4. Tesno vodstvo so ohranili do konca ter slavili doslej največji uspeh na evropski sceni.

V ligaški obliki je najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje potekalo deveto sezono. Servette je kot prvak nasledil lanske zmagovalce, finsko Tapparo iz Tampereja

Ne spreglejte