Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 11. 2012,
16.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Luka Gračnar slovenska hokejska reprezentanca

Torek, 6. 11. 2012, 16.16

8 let

Gračnar: od prve vratarske violine Salzburga do debitanta med ''risi''

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Luka Gračnar je ime, za katerega bomo v prihodnosti še pogosto slišali. Devetnajstletnik v Salzburgu postaja prva izbira Pierra Pagéja, konec tedna pa bo debitiral v izbrani vrsti Matjaža Kopitarja.

Počasi, a vztrajno Slovenija dobiva novega zanesljivega čuvaja mreže. Kljub rosnim letom, prejšnji teden jih je dopolnil 19, Hrušičan Luka Gračnar v najbogatejšem moštvu lige EBEL, Salzburgu, dobiva vse bolj vidno vlogo. V knjigi izkušenj pa bo konec tedna lahko odkljukal nov hokejski izziv. Selektor slovenske članske hokejske reprezentance Matjaž Kopitar ga je uvrstil med vratarsko trojico, ki bo med 8. in 10. novembrom branila slovensko mrežo na Evropskem ledenem izzivu v ljubljanskem Tivoliju.

Pagé: Luka ima srce, karakter in delovno vnemo. Bodite ponosni nanj!

Najstnik se že tretje leto zapored kali pri klubu iz Mozartovega mesta, kjer je za člansko ekipo sicer zaigral že v svoji prvi sezoni 2010/2011, a letos postaja številka ena med vratarji Salzburga. Čeprav ima ob sebi izkušena vratarja Alexa Aulda, ki se lahko pohvali z več kot 200 nastopi v ligi NHL, in KHL-ovca ter vratarja avstrijske reprezentance Bernda Brücklerja, prav Gračnar najpogosteje stopi med vratnici ''rdečih bikov''. Zakaj? Strateg Salzburžanov Pierre Pagé je kratek in jedrnat: ''Ker je trenutno najboljši izmed vratarske trojice. Res imamo Aulda in Brücklerja, a Luka je ta trenutek boljši.'' Tudi odstotek ubranjenih strelov, ta je trenutno pri številki 92,4, mu lahko zavida marsikateri čuvaj mreže, med drugim tudi klubska vratarja.

Pierre Pagé Lukov razcvet pripisuje trdemu delu in privrženosti hokeju: ''Veste, gre za mladega fanta, ki gara že tri celotne sezone. Ne tri mesece, ampak tri poletja! Mnogim hokejistom se preprosto ne da žrtvovati poletja za hokej. Najraje bi prišli tik pred sezono in igrali. A on je res garal in sedaj se mu to obrestuje.'' Gračnar si je prejšnji teden podaril najlepše darilo za 19 rojstni dan, ko je proti vodilnemu Dunaju ohranil svojo mrežo nedotaknjeno in tako zabeležil drugi ''shootout'' v dresu Salzburga v letošnji sezoni. ''Ni pomembno, od kod prihajaš, a ko imaš takšen karakter, kot ga ima on, ko si predan hokeju, ko treniraš, da bi se izboljšal, takrat rezultati vsekakor pridejo. Bil je dober že pred tremi leti, a sedaj je še veliko boljši. Zakaj? Ker ima srce, karakter in voljo do treninga. Bodite ponosni nanj,'' je s pohvalami na račun Gračnarja zaključil Pagé.

V dresu Slovenije bo dal vedno vse od sebe

Gračnarjevega trdega dela in njegovih odličnih nastopov v dresu Salzburga ni spregledal niti slovenski selektor Matjaž Kopitar, ki se je odločil, da poleg Roberta Kristana in Andreja Hočevarja med vratnici na tekmah Evropskega ledenega izziva postavi tudi mladega Hrušičana. Na novinarski konferenci je Kopitar povedal, da bodo priložnost dobili prav vsi trije vratarji, a o minutaži še ni želel govoriti. Za vsako minuto, ki jo bo preživel na ledu, se bo Gračnar, ki je razumljivo navdušen nad prvim vpoklicem v člansko reprezentanco, potrudil po najboljših močeh. ''To je moj prvi uradni vpoklic v člansko reprezentanco na uradnem turnirju. Zelo se veselim nastopanja za izbrano vrsto Slovenije. Zame je to posebna čast in vedno sem in bom dal vse od sebe v dresu Slovenije,'' je pred krstnim nastopom za članske ''rise'' navdušeno povedal 19-letnik, ki ga konec tedna v Pontebbi čaka tudi nastop za reprezentanco do 20 let.

Ne spreglejte