Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

1

Natisni članek

David Rodman risi

Sobota, 30. 4. 2016, 8.00

6 let, 7 mesecev

"Derbi z Avstrijci so odločile izkušnje, zasluženo pa se vračamo v elito"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

1

David Rodman | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Fantje so povsem zasluženo prišli nazaj v elito," je zmagoslavje slovenske hokejske reprezentance na svetovnem prvenstvu na Poljskem ocenil David Rodman, eden od številnih standardnih reprezentantov, ki je zaradi poškodbe tokrat ostal doma.

"Prvenstvo je bilo dobro za nas," je po uspehu risov, ki so si na svetovnem prvenstvu divizije I v Katovicah na Poljskem z zmagami nad reprezentancami Japonske, Italije, Južne Koreje in Avstrije priborili uvrstitev v elito, ocenil 32-letni David Rodman, ki je bil tokrat zaradi poškodbe le v vlogi gledalca in seveda navijača.

Risi zasluženo nazaj med najboljše

"Na prvih dveh tekmah smo odigrali zelo solidno, proti Poljakom je prišel slab dan, a moramo tudi njim dati malo zaslug, saj so prav takrat začeli igrati veliko bolje, kot so na prvih dveh tekmah. Če pogledamo celoten turnir, mislim, da smo povsem zasluženo prišli nazaj v elitno divizijo," še pravi.

Odločal je trd derbi z Avstrijci

Risi so pot na svetovno prvenstvo elite, ki ga bosta prihodnje leto gostili Nemčija in Francija, potrdili na zadnji tekmi, derbiju z Avstrijci. "To je bila težka tekma. Videlo se je, da je na obeh straneh ogromno želje," je trdo, domala pretepaško hokejsko predstavo z našimi severnimi sosedi opisal hokejist, ki je nastopil na desetih članskih svetovnih prvenstvih in leta 2014 tudi na olimpijskih igrah v Sočiju. Dodal je: "Tekma je bila res fizična, ampak na koncu smo pokazali, da smo boljši."

Avstrijci so bolj pogrešali najbolj izkušene reprezentante

Derbiji z avstrijsko reprezentanco za rise postajajo nekakšna reprezentančna folklora. "To se je zgodilo z leti, proti njim igramo vsako leto, če ne na prvenstvih, pa na prijateljskih tekmah. Velikokrat smo odločilne tekme igrali ravno proti njim, sploh pa v zadnjih letih."

Tekme med reprezentancama Avstrije in Slovenije so vselej napete in izenačene, tokrat pa so k zmagi risov pripomogle izkušnje, meni David Rodman. | Foto: Sportida Tekme med reprezentancama Avstrije in Slovenije so vselej napete in izenačene, tokrat pa so k zmagi risov pripomogle izkušnje, meni David Rodman. Foto: Sportida

Tokrat so odločile izkušnje, je prepričan v zadnji sezoni član nemškega drugoligaša Dresdner Eislöwen: "Avstrijci imajo težavo, da ogromno njihovih najboljših igralcev pogosto zavrne nastop za reprezentanco. Nekaj izkušenejših je manjkalo tudi tokrat, ekipa je bila veliko mlajša kot običajno, mislim, da je bila razlika predvsem to. Izkušnje jim še manjkajo, sicer pa se je videlo, da smo zelo izenačeni. Tekma bi se lahko zelo hitro obrnila tudi v drugo smer, a naše izkušnje so prinesle razliko."

Toliko odpovedi že dolgo ni bilo

Pa vendar tudi risi niso nastopili v najmočnejši zasedbi. Poleg našega sogovornika je manjkal tudi njegov starejši brat Marcel, pa Jan Muršak, Mitja Robar, Boštjan Goličič … "Odkar sem zraven, in tega je že dobrih deset let, se ne spomnim, da bi bilo toliko poškodb, kot jih je bilo letos. Res jih je bilo ogromno, ampak kot smo videli, so nas mlajši igralci uspešno nadomestili."

Edini slab dan na tekmi s Poljaki

Edini slab dan na prvenstvu so Slovenci prikazali na tekmi z gostitelji Poljaki. Zakaj? "To se lahko zgodi zelo hitro. Lahko, da je bilo kanček podcenjevanja, morda prideš na tekmo malce preveč sproščen, kot bi bilo priporočljivo … Poljaki pa so pač morali igrati za biti ali ne biti, nam ni bilo treba. In če na začetku samo malo zaspiš, je težko obrniti potek tekme. Fante poznam in vem, da jim želje ni manjkalo, a, kot rečeno, takšen slab dan pač pride. Take stvari se dogajajo. Turnir je kratek. Veliko tekem je v kratkem času in ni lahko na vsaki zablesteti."

V garderobi slovenskih hokejistov tokrat ni bilo omarice na fotografiji. Morda bo David Rodman član reprezentance, ki se bo prihodnje leto v Franciji in Nemčiji bojevala z elito.  | Foto: Vid Ponikvar V garderobi slovenskih hokejistov tokrat ni bilo omarice na fotografiji. Morda bo David Rodman član reprezentance, ki se bo prihodnje leto v Franciji in Nemčiji bojevala z elito. Foto: Vid Ponikvar

Korejci presenetili tudi Rodmana

Nekoliko so presenetili izjemno čvrsti Korejci, ki so preglavice povzročali praktično vsem reprezentancam na prvenstvu in prvič v zgodovini premagali tudi Japonce. "Mene so zelo presenetili. Vidi se napredek. Že predlani, ko smo igrali v Koreji, nam z njimi ni bilo lahko. Iz leta v leto so boljši, a v resnici je takšnih reprezentanc vse več," še razlaga Rodman in dodaja, da tudi reprezentance v drugem kakovostnem razredu svetovnega hokeja postajajo vse bolj izenačene: "Tako blizu, kot je bilo letos, že dolgo ni bilo."

Z Boštjanom Goličičem si na rehabilitaciji delata družbo

David Rodman trenutno okreva po poškodbi kolenskih vezi, a ima pri tem družbo: "Skupaj z Boštjanom Goličičem hodiva na bazen in v fitnes. Ima enako poškodbo kot jaz, operacijo na kolenu pa je imel enajst dni pred mano. Čez dobre tri tedne bom moral nazaj v Nemčijo in v tamkajšnji kliniki opraviti še štiri tedne rehabilitacije."

Ne spreglejte