Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Natisni članek

Marko Popovič Anže Pogačar HDD Jesenice HDD Olimpija liga EBEL

Torek, 17. 5. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Jeseniški upi pokopani, Olimpija pričakuje opozorilo, da se bo morala poboljšati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Olimpija Jesenice | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Današnja skupščina v Salzburgu bo dala odgovore o prihodnosti razširjenega avstrijskega prvenstva, v katerem kljub željam in upom slovenskega hokeja še peto sezono zapored ne bomo imeli dveh klubov.

Čeprav naj bi si vodstvo lige EBEL želelo že konec marca razkaditi meglo, ki je zastirala pogled v prihodnjo sezono mednarodnega tekmovanja, se je odločitev prestavljala vse do sredine maja, ko naj bi vendarle postalo jasno, kako naprej. Za priključitev 12 moštvom iz petih držav si je prizadevalo več klubov, v zadnjih tednih pa sta ostala le dva interesenta, in sicer Jesenice in MAC Budimpešta. 

Brez Jeseničanov

A želje slovensko-madžarske dvojice ne bodo uslišane. Hokejsko društvo iz Zgornjesavske doline je po ponedeljkovem poročanju spletnega portala Delo.si dobilo rdečo luč. Pred tedni se je predsednik HDD Sij Acroni Jesenice Anže Pogačar v pogovoru za Sportal hudoval nad prestavljanjem odločitve o morebitni širitvi, saj da liga železarje zaradi nevednosti, kje bodo igrali prihodnjo sezono, postavlja v neugoden položaj. Tako z vidika igralcev kot sponzorjev. In zataknilo se je pri zadnjih.

Predsednik Jeseničanov Anže Pogačar včeraj še ni želel komentirati, da so vrata lige EBEL za železarje ostala zaklenjena. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik Jeseničanov Anže Pogačar včeraj še ni želel komentirati, da so vrata lige EBEL za železarje ostala zaklenjena. Foto: Vid Ponikvar

"Težko je dobiti denar, če ne veš, kje boš igral," nam je večkrat dejal Pogačar. Prav v tem, da Jeseničani niso imeli zagotovil sponzorjev, saj niso vedeli, kje bo njihovo mesto, tiči kamen spotike. Vodstvo EBEL namreč ne želi tvegati. Kako komentira odločitev vodilnih mož tekmovanja, smo včeraj poskušali preveriti pri predsedniku slovenskih podprvakov, a je njegov telefon več ur zvonil v prazno.

Zvečer pa nam je le sporočil, da so iz lige prejeli sporočilo, da Jesenic z 99-odstotno gotovostjo ne bodo sprejeli v EBEL za prihodnjo sezono, a da odločitve še ne more komentirati. Danes nam je potrdil, da železarjev niso sprejeli in da bodo v klubu zdaj razmislili, ali se bodo priključili Alpski ligi. Pogovor s predsednikom si boste lahko prebrali v popoldanskih urah.

Le opomin, da bo treba stvari normalizirati

Predsednik Olimpije Marko Popovič meni, da bo ljubljansko društvo na današnji skupščini lige EBEL dobilo le opomnik, da se mora poboljšati. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Predsednik Olimpije Marko Popovič meni, da bo ljubljansko društvo na današnji skupščini lige EBEL dobilo le opomnik, da se mora poboljšati. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kljub prizadevanjem, da bi vendarle spet imeli dva predstavnika v razširjenem avstrijskem prvenstvu, kar bi bilo za slovenski hokej še kako zaželeno, se to tudi peto sezono zapored ne bo uresničilo (Jesenice so sodelovanje v ligi EBEL klavrno končale leta 2012). Slovenski klubski pridih bo, če se skupščina ne bo razpletla drugače od pričakovanj predsednika ljubljanskega tabora Marka Popoviča, vnesla le Olimpija.

Čeprav ljubljansko vrtenje v začaranem krogu neizpolnjenih obljub, finančne nediscipline in nekonkurenčnosti ni od včeraj, društvo iz Celovške 25 še kar vztraja v ligi, ki naj bi bila skrajno profesionalna.

Predsednik Olimpije nam je pred dnevi dejal, da pred skupščino sicer ni povsem brezskrben, a da meni, da bodo zmaji še naprej drsali v tej druščini: "Mislim, da bodo govorili le o širitvi, druge teme ni na dnevnem redu, se pa seveda lahko pred skupščino kaj spremeni. A ne pričakujem, da bi glasovali o tem, ali bo Olimpija ostala. Prej pričakujem, da bomo dobili opomin, da moramo v tej sezoni stvari normalizirati."

Kakšno lekcijo bo dobila Olimpija, bo jasno pozno popoldan, ko bodo na Solnograškem končali razpravo, v kateri bi predvsem Avstrijce utegnilo najbolj zanimati, kako bo v prihodnje s področjem televizijskih pravic.

Kam preostali?

Ob vsem tem se odpira vprašanje, kaj bo s preostalimi slovenskimi klubi. Ob Jesenicah so lani v drugorazredni ligi INL igrali še Celjani in Založani, a liga v takšni obliki ne bo delovala več. Sosedi poskušajo obuditi Alpsko ligo, ki naj bi nosila ime Internationale Alpen-Eishockey-Liga. Zamisel je, da bi v njej igralo od 12 do 18 klubov iz Italije, Avstrije, Slovenije, morda tudi Hrvaške.

Alpska liga – naslednje poglavje Jeseničanov in Celjanov? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Alpska liga – naslednje poglavje Jeseničanov in Celjanov? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Strošek tekmovanja za večino sosedov praviloma ne bo predstavljal velike ovire, vprašanje pa je, kako visoka bo ta za slovenske klube. Za Slavijo je bila lani že sestava ekipe skoraj pretežka naloga, Jeseničani pa so opomnili, da zaradi vse manjše zanimivosti lige INL v lanski sezoni s prodajo vstopnic niso pokrili organizacije niti ene same tekme. Kdo od naših klubov se bo odločil za Alpsko ligo, bo znano kmalu. Sprva je bil kot zadnji datum za prijave šredviden 20. maj, a naj bi se rok za prijave podaljšal za vsaj teden dni.

Ne spreglejte