Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2011,
18.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovaška Slovenija Rusija

Sobota, 30. 4. 2011, 18.26

8 let

D. Varl: Škoda za tisti Robarjev strel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dejan Varl je bil član slovenske reprezentance na zadnjih treh svetovnih prvenstvih elitne divizije, ki so se jih Risi udeležili, a četa Matjaža Kopitarja ga je navdušila.

"Igrali so zares odlično, žal pa imeli tudi nekaj smole. Resnično mi je žal, da je tisti Robarjev strel končal v vratnici namesto v slovaški mreži. Če bi takrat zabili gol, bi bilo lahko vse drugače. Tudi na koncu so s šestimi igralci dobro pritisnili in tudi tam z nekaj smole ostali brez zadetka. Tisti tretji gol Slovakov v naš prazen gol ne pomeni nič," je vtise z včerajšnje prve tekme pomlajene slovenske reprezentance na SP strnil upokojeni hokejist, sicer pomočnik trenerja na klopi slovenskih državnih prvakov.

Risi so se na prvi tekmi letošnjega SP resnično dobro upirali favoriziranim gostiteljem, navdušili pa predvsem s hitrostjo in borbenostjo. Tako enakovredne igre z najmočnejšimi hokejskimi reprezentancami sveta doslej nismo bili vajeni in tudi našega sogovornika so ti novi Risi navdušili: "Napredek je očiten, tile naši mladi igralci so v boj podali brez strahu ali pretiranega spoštovanja. Pustili so izjemno pozitiven vtis, pripravljali so si priložnosti, imeli posest ploščka. Tako suverene igre proti reprezentancam najvišjega razreda resnično še nismo videli. Po navadi so nam te znale igro povsem onemogočiti. Slovaki so sicer pokazali, da igrajo na precej višjem nivoju, kot smo ga vajeni iz lige EBEL, vseeno pa si naši zaslužijo čestitke za pogumno borbo."

"Časa nisi imel niti pogledati, kam boš oddal plošček"

Danes 37-letni hokejski delavec je v aktivni karieri tudi v dresu z državnim grbom nabral kar lepo število tekem, trikrat je slovenske barve branil med najboljšimi šestnajstimi reprezentancami sveta, leta 2005 na svetovnem prvenstvu v Avstriji, leto kasneje v Latviji in nazadnje leta 2008 v Kanadi. Čeprav je slovenska hokejska reprezentanca, kljub nenehnim selitvam med elito in divizijo I, napredovala, pa je bila razlika v kakovosti med Risi in hokejskimi velesilami na ledu vedno prav boleče očitna. Za slovenske reprezentante so bile te tekme vedno bolj ali manj boj za čim manjši poraz, Varl pa se spominja: "Tiste tekme, denimo z reprezentancama ZDA in Kanade, so bile resnično naporne. Igrali so vsaj dva razreda hitreje kot v EBEL, časa nisi imel niti pogledati, kam boš oddal plošček. Resnično naporne in neenake preizkušnje, v katerih smo ponavadi dobivali vsaj po šest, sedem ali osem golov. To kar smo videli včeraj, pa je bilo čisto nekaj drugega. Z nekaj več sreče za naše fante, s kakšno izključitvijo manj, bi bili povsem enakovredni, borili bi se za zmago."

Ali ruska samopodoba ustreza realnosti?

Še najbolj presenetljiv izid prvega dne letošnjega SP je bila zmaga Nemcev nad 22-kratnimi svetovnimi prvaki Rusi (19 naslovov je osvojila Sovjetska zveza), pa čeprav nemška reprezentanca že nekaj let kaže dobre predstave in je na lanskem SP, ki je potekalo prav v Nemčiji, zasedla izjemno četrto mesto, v tekmi za bronasto odličje je izgubila Švedsko.

"Nihče ni pričakoval takšnega razpleta tekme med Nemčijo in Rusijo, me je pa tekma zelo razočarala, predvsem ruska igra. Videlo se je, da so preizkušnjo vzeli preveč na lahko, premalo so streljali in se preveč zapletali. Vemo, da Nemci nekako držijo stik z najboljšimi, slabih reprezentanc na svetovnih prvenstvih skorajda ni več, tudi Slovenija konec koncev lahko zagreni življenje favoritom, zato so bili Rusi za svojo neresnost čisto pošteno kaznovani," nam je povedal Varl, o možnostih Risov proti močno favoriziranim Rusom pa: "Najbrž jih bo njihov strokovni štab poskušal pripraviti na to, da se tekme s Slovenijo lotijo bolj resno. So v položaju, ko preprosto morajo zmagati in tu lahko iščemo svoje priložnosti. Ena od teh bodo proti napadi. Če bomo zdržali pritisk in bo rezultat tesen, bodo Rusi postajali živčni in nam morda s kakšno napako ponudili priložnost. Imajo pa oni zelo resno težavo, prepričani so namreč, da so najboljši, vedno se imajo za zelo superiorne in to jih lahko še drago stane."

Ne spreglejte